K tématu hospodaření energií

Ilustrační foto: BYDLENI.CZ

Ilustrační foto: BYDLENI.CZ

Navrhovanou novelu zákona o hospodaření energií prezident Klaus minulý týden vetoval, takže si musí počkat na nové projednání ve sněmovně, k němuž by mělo dojít začátkem září.

Novela, která zavádí zvyšování energetických standardů pro budovy a rekonstrukce, zároveň rozšiřuje použití průkazů energetické náročnosti.

Na otázku redakce BYDLENI.CZ o smyslu zavedení těchto průkazů a o jejich případném vlivu na požadavky stavebníků směrem k většímu důrazu na nízkoenergetické stavění odpovídali odborníci z IP Izolace Polná, společnosti specializující se na úsporu energií v prostředí veřejného a komerčního sektoru i domácností.

"Vzhledem k rostoucím cenám energií (v ČR za posledních 10 let o průměrně 5,7% ročně) a velkým znečištěním ovzduší je snaha civilizovaného světa snižovat spotřebu energie a emisí pokud možno ve všech odvětvích lidské činnosti. Tyto nároky i v oblasti obytných budov specifikuje Evropská unie ve Směrnici o energetické náročnosti budov (EPBD the Energy Performance of Buildings Directive), která byla zavedena v roce 2002 a novelizována v roce 2010 (2010/31/EU). Jedná se o směrnici Evropské komise, která zavazuje členské státy EU nastavit minimální normy pro hospodaření s energií u nových a rekonstruovaných staveb. Navíc zavazuje každý členský stát k zavedení průkazu energetické náročnosti budov (PENB). Jedním z konkrétních dopadů této evropské legislativy v podmínkách ČR je novelizovaná  norma Tepelná ochrana budov ČSN 73 05 40-2 z října 2011 zákona 406/2000 o hospodaření s energií.

Novela zákona č. 406/2000 Sb. o hospodaření energií představuje kompletní změnu oblasti týkající se energetické náročnosti budov (ENB).

Úpravy se týkají:

  • požadavků na vnitřní teplotu
  • podrobnější definování nízkoenergetických, pasivních a orientačně i energeticky nulových budov
  • částečná změna a doplnění hodnot součinitele prostupu tepla (doplnění doporučení pro pasivní budovy, zpřísnění požadovaných a doporučených hodnot pro zdivo, požadovaných pro okna)
  • hodnocení prostupu tepla obálkou budovy pomocí průměrného součinitele prostupu tepla s využitím metody referenční budovy
  • požadavků na neprůvzdušnost konstrukcí a požadavky na větrání místností
  • úpravy přílohy s energetickým štítkem obálky budovy

Cílem těchto opatření je významné snížení spotřeby energií na provoz budov. Vyšší administrativní zátěž a zvýšené investiční náklady stavby (asi o 8 až 12 %) se stavebníkovi či vlastníkovi budovy vrátí v úsporách energie. Nelze očekávat, že by ceny energií stagnovaly či klesaly. Spíše můžeme předpokládat, že jejich růst bude vyšší než průměrná inflace (a vyšší než třeba ceny stavebních prací). Návratnost vložených prostředků bude tedy kratší.

Obsah a formu průkazu energetické náročnosti budovy předepisuje prováděcí vyhláška k zákonu o hospodaření energií, která bude teprve vydána a která teprve stanoví výpočet a podobu PENB a hodnoty ENB, které budou muset budovy splňovat (náhrada za současnou vyhl. 148/07 Sb.). Průkaz bude obsahovat také grafickou část, která je hovorově označována za energetický štítek budovy (energetickými štítky se označují výrobky - například elektrické spotřebiče).

Povinnost dosáhnout stanovených hodnot ENB se týká nových budov a větších stavebních úprav stávajících budov včetně bytových a rodinných domů s vnější půdorysnou plochou větší než 50 m2. Netýká se staveb pro rodinnou rekreaci. Rovněž se nevztahuje na budovy určené pro náboženské účely, budovy v památkových rezervacích, památkových zónách a jejich ochranných pásmech. PENB dokladující plnění požadované energetické náročnosti bude potřebný při provádění větších změn dokončených staveb, které se týkají více jak 25 % budovy.

Průkaz energetické náročnosti budovy bude podle novely třeba doložit také při prodeji nebo pronájmu budovy, bytového domu nebo samostatného bytu. Je to důkaz o spotřebě energie budovy za definovaných podmínek obdobně, jako se uvádí spotřeba paliva v technických průkazech aut. Tento údaj je důležitý pro rozhodování o koupi či pronájmu budovy, neboť informuje budoucího uživatele o největším provozním nákladu budovy. Pokud vlastník bytu nebude mít k dispozici PENB bytového domu, může jej nahradit vyúčtováním dodávek elektřiny, plynu a tepelné energie pro příslušnou jednotku za poslední tři roky za podmínek, které podrobněji popisuje příslušný zákon."

15.08.2012
  • IP Polná s.r.o.

    Společnost IP Polná je rodinná firma s více než 27letou tradicí tvořena týmem zkušených stavebních odborníků a energetických specialistů. Posláním společnosti je šetřit energii a pracovat vždy odborně s použitím těch nejkvalitnějších surovin. Za dobu své působnosti společnost zateplila více než 27 400 rodinných domů, zrevitalizovala přes 1 100 bytových domů a pomohla desítkám měst a obcím. Od roku 2012 se také věnuje developerské činnosti zabývající se novým moderním bydlením v centru Prahy.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444