Čím si tato malá elektrická trouba získala srdce tolika lidí, jak vůbec remoska funguje a jaké pokrmy v ní můžete připravovat? Na to se podíváme v dnešním článku.
Trocha historie
Pro mladou generaci může být slovo remoska neznámým pojmem. Faktem však je, že remosku si po celém světě oblíbily miliony lidí.
Remoska byla patentována v roce 1954 jistým Oldřichem Homutou a od roku 1957 ji začaly vyrábět provozy v Kostelci nad Černými lesy. A stala se okamžitě senzací. Postupem času se vliv remosky rozšiřoval i za hranice ČSR. Remoska je například velice populární ve Velké Británii, kde ji neúnavně propagovala Lady Milena Grenfell-Baines, která se do Anglie dostala dětským transportem organizovaným před vypuknutím druhé světové války Sirem Nicolasem Wintonem.
A co vůbec slovo remoska znamená? Původ musíme hledat právě v názvu výrobce REMOS, který značí Radio (R) – Elektro (E) – Motory (M) – Opravy elektrospotřebičů (OS). Její popularita nadále i nadále roste, především díky jednoduchému designu a dokonale
snadnému vaření. Stačí jen zacvaknout hrnec a zbytek už nechat na remosce.
Jak remoska funguje?
A co to ta remoska vůbec je? Jedná se o malou elektrickou troubu, která má ohřev shora. Její výhodou je, že je zcela přenosná, velmi si ji tedy oblíbili především chataři. Stačilo mít pouze zdroj elektřiny a vynikající teplé jídlo na sebe nenechalo dlouho čekat.
Hlavní částí remosky je její víko, které má v sobě zabudovaný elektrický topný odporový drát. Aby měla kudy unikat pára, jsou do víka zabudované otvory. Váš delikátní počin pak můžete sledovat skleněným kulatým okýnkem.
Remoska vyniká především velmi snadnou údržbou – na její stěny se nic nepřichytí ani nepřipálí a stačí ji proto po použití pouze otřít ubrouskem. Navíc je prudce variabilní – uvaříte si v ní dokonalé slané i sladké dobroty, dezerty i polévky.
Remoska v moderní kuchyni
Remoska se zkrátka v žádné kuchyni neztratí. Můžete ji navíc vzít s sebou na cesty na chalupu. Pokud holdujete vanlifovému stylu cestování ve vlastní dodávce, s remoskou můžete dát tuňákovi z konzervy a dalším cestovatelským jídlům vale.
I v domácím prostředí má každopádně nezměrné využití. Výborně se hodí na přípravu polévek, sladkých i slaných hlavních chodů a také dezertů. Nezalekne se žádného druhu masa, ryb ani příloh. Připravit si v ní můžete třeba pečené kuře, připravit domácí bulky na hamburger nebo upéct poctivé buchty. Fantazii se zkrátka meze nekladou a vy máte s remoskou zcela volné pole působnosti.
Nově se navíc na trhu pohybuje celá řadu nových produktů, jako je například horkovzdušná fritéza, ve které si připravíte rychlé, zdravé a hlavně chutné pokrmy pro celou rodinu. Remoska je zkrátka pojem, který nestárne a je jen na vás, zda také objevíte její kouzlo.