K čemu je revize kotle? Děláte ji pro ochranu svého zdraví, života i majetku

Prevenci se nevyplatí zanedbávat. A to nejen, pokud jde o zdraví. Preventivní kontroly potřebují rovněž správné kotle a spalinové cesty.

Servisovat je důležité plynové kotle i kotle na tuhá paliva. Ukládá to však zákon?

U plynových kotlů je situace benevolentnější. Firemní subjekty musí nechat projít plynový kotel revizní prohlídkou jednou za tři roky. U soukromých osob tato povinnost neexistuje, přesto ji výrobci plynových kotlů doporučují, a to dokonce jednou ročně. 

Může to dokonce přímo vyžadovat pojišťovna ve vaší pojistné smlouvě a též záruční podmínky výrobce kotle. Zákon je tedy méně přísný než pojišťovny a výrobci. Všichni však mají povinnost jednou ročně nechat projít kontrolou spalinové cesty a zajistit jejich profesionální vyčištění.

Kotle na tuhá paliva musí projít revizí u všech majitelů bez rozdílu, a to jednou za tři roky. Opět je servisní kontrola doporučována jednou ročně. Ale pozor! Spalinové cesty je nutné čistit až třikrát ročně, případně dvakrát, pokud je kotel užíván pouze sezónně. Kontrola spalinových cest je povinná jednou ročně.

Jen tak na to „mrknout“ nestačí

Důležité je, že revize kotlů, kontroly i čištění spalinových cest musí vždy provádět odborník – proškolený technik. Zatímco pro kontrolu a revizi kotle potřebujete servisního technika, topenáře, spalinové cesty kontroluje a čistí kominík.

U plynových kotlů, tedy pokud topíte plynem, máte výhodu, že  servisního technika pomůže zajistit dodavatel energie. Revize plynového kotle se však musí objednávat s předstihem, protože vytíženost servisních techniků bývá velká.

Proč revize ani kontroly spalinových cest nezanedbat?

Co se týče revize kotle, určitě se oplatí dělat více, než nám nařizuje zákon. Špatně fungující kotel může způsobit otravu oxidem uhelnatým. Ten nezapáchá, a tak, pokud nemáte speciální senzor, končí únik obvykle smrtelnou otravou. Kontrola kotlů a spalinových cest pak zamezuje zejména vzniku požáru. Připravte se proto vždy včas a pečlivě na topnou sezónu.
29.09.2020 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • STIEBEL ELTRON spol. s r.o.

    STIEBEL ELTRON patří k technologickým lídrům v oblasti ohřevu vody, vytápění a technologií využívajících obnovitelných zdrojů. Široké portfolio produktů tvoří zásobníkové a průtokové ohřívače vody, akumulační kamna, přímotopné konvektory, osoušeče rukou, tepelná čerpadla, ventilační jednotky a solární zařízení.

  • AC Heating

    Tepelná čerpadla AC Heating české výroby, jsou určena pro vytápění rodinných domů, bytových domů i komerčních komplexů. Tepelná čerpadla jsou vybavena plynulým řízením výkonu (invertorem) a řízeným vstřikováním chladiva. Jsou vhodná pro radiátory, podlahové vytápění, stěnové topení, stropní chlazení. Řídicí systém xCC umožňuje v základním vybavení možnost připojit k internetu. Jedná se o zařízení v nejúspornější energetické třídě A +++.

  • HAAS + SOHN Rukov s.r.o.

    Vyrábíme a dodáváme krbová kamna, krbová kamna s výměníkem, krbové vložky, krbové vložky s výměníkem, krbové sestavy, peletová kamna a příslušenství jako krbové nářadí, kouřovody a další. Zajišťujeme záruční a pozáruční servis našich výrobků. Společnost HAAS+SOHN Rukov, s.r.o. vznikla v roce 1995 spojením bývalé tradiční rumburské firmy Rukov s rakouskou společností Reischl GmbH, čímž se stala součástí značky působící na trhu od roku 1854.

  • Grundfos s.r.o.

    Grundfos patří mezi největší výrobce čerpací techniky na světě. Ročně vyrobí přes 16 mil čerpadel. Největší podíl na výrobě mají oběhová čerpadla pro vytápění domácností a komerčních budov.

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444