Jezdíme v rovině aneb posuvné kování trochu jinak

Otevírání dveří pomocí posuvných systémů se v poslední době stává trendovým řešením, které je stále častěji využíváno při návrhu interiérů. Hlavním důvodem většinou bývá výhodná ergonomie, kterou tento způsob nabízí.

Aby otevřené dveře nepřekážely v prostoru  

Kromě nesporné výhody - ergonomie - jsou posuvné systémy využívány k použití rozměrných a těžkých dveřních křídel, které s pomocí nábytkových závěsů není možné dosáhnout. To umožňuje architektům a designerům využití svých kreativních možností při návrhu dveří jako dominantního prvku interiéru nebo naopak existenci dveří potlačit a vytvořit dojem například stěny.

Posuvných systémů je na našem trhu celá řada, nejrozšířenějším je určitě rámový systém, kdy jsou dveře vložené v korpusu. U interiérů, kde je kladen důraz na design, však nejsou většinou tyto rámy akceptovány a zákazníci poptávají čisté řešení. Ideální volbou jsou v tomto případě systémy tzv. koplanární, kdy jsou v zavřené pozici křídla v jedné řadě a vytváří hladkou stěnu, při otevření jedno křídlo vyjíždí před druhé a tím mu je umožněn pohyb do strany a přístup do obsahu skříně. Právě na tyto systémy se v článku zaměříme.

Společnost Häfele nabízí řešení pro dveřní křídlo o hmotnosti v rozsahu od 20 až do 100 kg, většinou ve 2 případně 3křídlé variantě. 

Výrobky švýcarské společnosti EKU, která se specializuje pouze na posuvná řešení pro nábytkové dveře, ale i na systémy pro posuvné interiérové dveře, jsou v sortimentu výrobce obchodně označovány Frontino, v současné době je kování dostupné ve variantě pro dveřní křídlo o hmotnosti 20 nebo 40 kg s příslušnými rozměrovými omezeními. 
Z hlediska použití je Frontino 20 dostupné ve dvou verzích - první je zaměřené na volně stojící skříňky, kdy je hlavní mechanismus umístěn pod dnem skříňky a horní vedení pod stropem, tím je zaručeno, že při zavřených dveřích je vzhled skříňky čistý bez rušivých elementů kování. V případě otočení této verze máme řešení pro skříňku zavěšenou na zeď s tím, že hlavní mechanismus je umístěn na stropě a spodní vedení pod dnem korpusu, je tedy viditelné. Využití je třeba možné u skříňky v předsíni nebo šatně, kdy je zespodu skříňky umístěna například šatní tyč.
 
Druhá verze je “kuchyňská” - hlavní mechanismus je umístěn na stropě korpusu a v dolní části je křídlo vedeno pomocí lišt připevněných na dveřích. Hlavní využití je v horních skříňkách kuchyňských linek, kdy je mechanismus plně skrytý a zároveň neomezuje využití vnitřního prostoru skříňky.

Největší výhodou je variabilita mechanismu, kdy je možné jej zakrátit podle potřeby na požadovaný rozměr a velice efektivně díky předmontovaným vozíkům instalovat. První verze umožňuje 100 % otevření dveří bez zásahu do světlosti korpusu, což lze využít například při použití vnitřních zásuvek. Standardem je oboustranné tlumení - při otevíraní i zavírání a velice plynulý hladký chod odpovídající špičkovému kování. Nastavení se jednoduše provádí při nasazeném dveřním křídlu. Frontino 40 je model použitelný pro kuchyňské potravinové skříně nebo šatní skříně pro dveře o hmotnosti do 40 kg. Pro synchronizaci pohybu se využívá svislá tyč umístěná v korpusu zajišťující stejný pohyb horní i spodní části dveří.

Systém švýcarského výrobce HAWA, kování Concepta 25/30/40/50 umožňuje uzavření skříní otočnými dveřmi, jejichž výhodou je plné otevření skříně a snadný přístup do celého úložného prostoru, zároveň ale v otevřeném stavu poskytuje volný neomezený a tudíž i bezpečný pohyb v celé oblasti před skříní.

Je proto vhodný nejen pro šatní skříně, ale zejména pro pracovní prostory, jako jsou např. skryté kuchyňské linky, domácí kanceláře apod. Využití nachází nejen v soukromých interiérech, ale též v kancelářích nebo obchodech. Dokonale kombinuje dvě pohybové formy – otáčení a posouvání: umožňuje dveře lehkým pohybem standardně otevřít otočením o 90° a poté zatlačil do pouzdra v korpusu pro docílení úspory místa – skříň tak může zůstat trvale otevřená, aniž by dveře překážely.

Pod označením HAWA-Folding Concepta 25 je systém nabízen ve variantě pro dvojdílná skládací dveřní křídla. Hlavní výhodou tohoto řešení oproti jednoduchému křídlu je to, že s jedním systémem lze uzavřít prostor s více než o polovinu větší šířkou, a to až 1400 mm. Se dvěma systémy výsuvných skládacích dveří (s výškou až 2600 mm) je tak možné uzavřít skříň o celkové šířce až 2800 mm. Šířka jednoho složeného křídla je přitom jen 700 mm a šířka zásuvného pouzdra 110 mm. Kombinací systémů HAWA-Folding Concepta 25 a HAWA-Concepta 25/30/40/50 je možné uzavírat skříňové sestavy s libovolnou šířkou.
 

Navštivte showroom

Instalované funkční kování můžete vidět v showroomu společnosti  Hafele v Praze.

V případě zájmu o prohlídku showroomu kontaktujte společnost prostřednictvím formuláře na webových stránkách nebo zavolejte. 
 

Kontakt:

Hafele Czech & Slovakia
Pekařská 14/628, Praha 5, 155 00
Tel: 241095000; Fax: 241095001
happy hours: Po-Pá, 9.00-16.00
06.10.2016 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444