Jedním stiskem tlačítka zvládnete mnoho! ...s chytrou elektroinstalací iNELS

Každý z nás musí v provozu své domácnosti pamatovat na spoustu nezbytností. Zapínání a vypínání světel, TV, zatahování a vytahování žaluzií, vypínání spotřebičů a další úkony. A s plnou hlavou jiných úkolů se občas každému stane, že na něco zapomene. Přitom si tyto rutinní situace můžeme značně usnadnit a uvolnit hlavu důležitějším věcem, než myslet třeba na to, zda jsme vypnuli všechna světla nebo topení.

Jak na to? Co tak zmáčknout jedno tlačítko, které vykoná vše potřebné?

V chytré elektroinstalaci je to naprosto běžná věc. Ovladače umí jedním stiskem tlačítka současně ovládat skupinu světel nebo více spotřebičů najednou. Stisknete tlačítko a světla v místnosti se rozsvítí do požadované intenzity, zatáhnou se žaluzie a začne hrát hudba. Vše se odvíjí o toho, jak je tlačítko vypínače přednastaveno a navíc je možné vytvářet individuální scény pro různé uživatele.

Je pak na vás, zda chcete ovládat pomocí skleněných dotykových ovladačů nebo tlačítkových, které jsou nejbližší alternativou klasických vypínačů. Bezdrátové vypínače jsou součástí inteligentního systému iNELS RF Control, který představuje snadné řešení pro rozšíření stávající elektroinstalace - bez jakéhokoliv bourání či sekání do zdí.

Když modernizujete nebo jen přesouváte nábytek, snadno doplníte další vypínač nebo změníte jeho funkci. Jak je to možné?

Bezdrátové vypínače mají plochou základnu a lze je přilepit na sklo, připevnit na trám, nábytek, položit na noční stolek a kdykoliv snadno přemístit. Proto, abyste k tlačítku ovladače přiřadili funkci, nemusíte rozvádět kabely až ke spotřebiči. Stačí k němu nainstalovat přijímač signálu (ovládací prvek), který reaguje na pokyny (signály) z ovladače – např. sepne / vypne spotřebič, zvýší/sníží intenzitu jasu osvětlení, posune rolety nahoru/dolů a podobně.
Přijímače mohou být v podobě malých krabiček, které lze umístit pod vypínač, podhledů, ke světlu nebo také v modulovém provedení přímo do rozvaděče. Při instalaci se vypínač spáruje – neboli naváže komunikaci s ovládacím prvkem (přijímačem signálu). K jednomu tlačítku vypínače lze přiřadit více přijímačů a díky tomu pak můžete ovládat více spotřebičů najednou. Instalaci zvládne i šikovný kutil. 
 

Bezdrátové tlačítkové ovladače po nás nevyžadují příliš měnit již zažité návyky v ovládání a přitom významně rozšiřují možnosti klasických vypínačů, usnadní nám práci i čas.

Přesto dnes stále více nacházíme náročnější uživatele, kteří chtějí mít ucelený přehled o domácnosti a mít ji pod kontrolou. Řešením je pak centrální ovládací jednotka – RF Touch, s dotykovým displejem, která ovládá všechna zařízení v domácnosti a nahrazuje tak hned několik vypínačů.

Další možností je také „Chytrá krabička eLAN“ bezdrátového systému iNELS RF Control, která je prostředníkem komunikace mezi ovladači a spotřebiči, jako jsou světla, rolety, markýzy, příjezdové brány, garážová vrata a další zařízení. Chytrá krabička nabízí ovládání podle vašich aktuálních potřeb, kdykoliv a kdekoliv. Na cestách můžete vzdáleně ovládat vaši domácnost z chytrého telefonu, při sportu přímo z chytrých hodinek a užíváte-li si domácí pohodlí, pak se jako ideální nabízí smart TV, tablet nebo počítač. Ovládání je navíc možné z jakékoliv smart TV, která má integrovaný webový prohlížeč.

S chytrou krabičkou si můžete vytvořit svoji „chytrou domácnost“ i ve stávající elektroinstalaci. Můžete si zvolit, zda chcete ovládat bezdrátově (bez jakékoliv sítě nebo internetového připojení) eLAN-RF-Wi-003 nebo pomocí datové sítě (kabelem LAN připojeným do domácí sítě) eLAN-RF-003. Je dobré vědět, že s touto chytrou krabičkou nepotřebujete být nutně připojení k internetu, abyste mohli z pohodlí domova ovládat všechna zařízení. To už samozřejmě neplatí, pokud chcete ovládat na cestách vzdáleně. Se zakoupením chytré krabičky neplatíte za aplikace pro ovládání nic navíc! ELKO EP je nabízí volně ke stažení na svých webových stránkách.

Řešení chytré elektroinstalace iNELS RF Control nabízí nejrůznější způsoby ovládání, které byste si pro kontrolu a ovládání domácnosti mohli přát - ať už se jedná o chytrý telefon, tablet, chytré hodinky nebo televizi či počítač.

Vyzkoušejte si ovládání na promo aplikaci pod názvem „IHC marf promo“ na https://play.google.com.
Srovnání klasického vypínače a bezdrátového v systému iNELS RF Control. Vypínač - tak jak ho známe - od jeho vynalezení na konci 19. století mnoho změn nezaznamenal a v různých podobách ho používáme dodnes. Prakticky zůstal rozměr, ale v Chytrých domech byly silové kontakty nahrazeny tlačítky s nízkým zdvihem a bezpečným napětím. Mačkání bylo nahrazeno kapacitními ploškami nebo dotykovým displejem. Chcete se dozvědět, jak vám může bezdrátové řešení iNELS RF Control pomoci v domácnosti? Prolistujte si brožuru „Příklady ze života“.
17.11.2016 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444