Jarní úklid snadno a rychle? Poradíme vám, jak na to

Některé hospodyňky tuhle činnost přímo nenávidí a oddalují ji, jak jen to jde. Jiné se tomu naopak postaví čelem a s prvními jarními dny se do toho pustí. Řeč je o jarním úklidu. Máte ho už za sebou, nebo vás teprve čeká? A víte, jak postupovat?

Velký úklid souvisí odjakživa s jarem a Velikonocemi. Po zimě, kdy jsme většinou zalezlí doma a snažíme se nějak si vynahradit nedostatek slunečního svitu a tepla, začínáme se na jaře opět více otevírat světu. Co nás ale zpravidla rychle usadí, je pohled na okna, do kterých se opírá ostré jarní slunce. Určitě to znáte – chcete se pokochat pohledem ven, ale přes matná okna, plná pavučin, prachu a nečistot, nevidíte skoro nic. Nedá se nic dělat, je čas na jarní úklid.

A protože není velký úklid příliš oblíbenou činností, máme pro vás pár užitečných rad a tipů. První a zásadní je: vrhněte se do toho, pokud možno s elánem a chutí. A jak toho docílit? Stačí si představit ten skvělý pocit, který se dostaví, až budete večer sedět v krásně uklizeném a voňavém bytě se sklenkou vína. 

Důležitý je plán

Jak při velkém jarním úklidu postupovat? Nejprve si stanovte pořadí místností a činností, jak je budete provádět. Logické je začít od „nejčistších“ místností a prostor, jako je například ložnice. Končit byste měli nejlépe koupelnou a toaletou, protože právě tam budete během úklidu omývat různé věci a do toalety zase vylévat špinavou vodu.

Nezapomeňte si také připravit šikovné a praktické pomocníky, kteří vám úklid usnadní (a díky kterým se nestrhnete). Kvalitní úklidové prostředky jsou tu samozřejmostí. Určitě nebude na škodu, když použijete ty, které neškodí životnímu prostředí ani vašim rukám a dýchacím cestám. V poslední době je trendem používání ekologických přípravků. Zkuste je také, pomůžete nejen přírodě, ale i sobě.

Prach a okna

Každá správná hospodyňka ví, že se prach utírá od stropu směrem k podlaze. Nejdříve tedy vymeťte všechny kouty nahoře. Budete se divit, co všechno se na prachovku nachytá. Místem, kde se drží spousta prachu, aniž by to bylo na první pohled viditelné, jsou také radiátory. Jenže jak se dostat mezi lamely, abychom topení mohli kompletně zbavit prachu? Povolejte do služby čisticí tyč. Ta hravě otře prach všude tam, kam se běžně nedostanete. Radiátory tak budete mít během chvilky jako nové.

Dalším krokem jsou okna. Je dobré je nejprve umýt namokro, tedy hadrem namočeným v teplé vodě s čisticím přípravkem. Pak už je jen pěkně vyleštíte novinami, jelenicí nebo třeba švédskou utěrkou. A jestli chcete nad touto nenáviděnou činností vyzrát jednou provždy, pořiďte si robotický čistič oken, který je umyje za vás. Vy můžete jen v klidu přihlížet.

Skvrny musí pryč

V jarních paprscích, které prosvětlí vaše bydlení, na koberci a sedací soupravě často „vylezou“ nevzhledné fleky od jídla, pití nebo od vašich domácích mazlíčků. Těch jste si během dlouhých zimních večerů s největší pravděpodobností vůbec nevšimli a teď je tak chcete rychle odstranit. Zapomeňte na zdlouhavé drhnutí houbičkou a sáhněte raději po akumulátorovém ručním vysavači, který je vhodný i pro čištění na mokro. Tím můžete vyčistit všechny skvrny rychle a bez zbytečného rozčilování.

 

Koupelna a toaleta

Pokud vám zbývá uklidit už jen koupelnu a záchod, je to znamení, že se úklid konečně blíží ke konci. Než se pustíte do toalety, je nutné nalít do mísy, a především pak pod její vnitřní okraj, čisticí gel. Se změklou nečistotou si pak skvěle poradí štětka na záchod.

 

Zvláštní pozornost je třeba věnovat kachlíkům v koupelně, na kterých ulpívají zaschlé kapky, mýdlo nebo vodní kámen. Při setření hadrem nebo houbičkou se sice může zdát, že tyto stopy zmizely, po uschnutí jsou ale opět viditelné. Jak je tedy odstranit? Jednoduše si pomozte přípravkem proti vodnímu kameni anebo obyčejným octem.

Vysát, vytřít a je hotovo

Aby byl jarní úklid zdárně hotový, zbývá už jen vysát koberce a vytřít podlahy. Možná máte některý z moderních mopů, který se často i sám vyždímá. Ale možná jste milovníky obyčejného smetáku, který se mimochodem skvěle hodí i na ometání stropu či rychlé zametení drobků z podlahy. Pokud nechcete každou chvíli sundávat hadr ze smetáku a máchat si ruce v kbelíku, použijte návlek z mikrovlákna, se kterým je vytírání hračkou.
09.04.2018 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • STĚHOVÁNÍ Praha, spol. s r.o.

    Už více než 10 let provádíme profesionální stěhování bytů a rodinných domů, firem i státních institucí po celé České republice. Díky kvalitě a komplexnosti našich stěhovacích služeb patříme v ČR k předním hráčům v oboru. V roce 2008 jsme získali prestižní certifikát kvality ISO.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444