Jarní kúra pro vaše okna

Letošní zima sice přišla až koncem února, ale i pár mrazivých dní stačí k prověření stavu našich domů a bytů. Možná i vy jste díky chladnému počasí zjistili, že sice máte nová okna, ale táhne jimi a z bytu uniká drahocenné teplo. Začátek jara je ten správný čas ke kontrole a odstranění případných problémů.

Začněte očistou

Málokdo si opravdu rád užije mytí oken. Pohodlným řešením je pozvat si úklidovou firmu, ale na druhou stranu to něco stojí. Většině z nás nezbývá než se překonat se a okna umýt. Ostatně výrobci doporučují, očistu oken alespoň dvakrát do roka. Stačí na to vlažná voda, saponát, hadr a leštidlo na sklo. Příznivci moderních způsobů mohou použít nejrůznější stěrky nebo roboty.

Na co byste ale měli vždy při mytí myslet je použití mokré cesty, tedy nečistit okna na sucho. „Může to překvapit, ale neomyté prachové částice dokáží povrch rámů, křídel a zasklení poškrábat,“ říká Ing. Tomčíková z VEKRY. Špína pak bude na poškrábaném povrchu ještě snadněji ulpívat a okna tak nenávratně poškodíte.

Navíc máme jednu radu, nepouštějte se do mytí oken, když je příliš chladno. Většina čisticích prostředků je optimálně použitelná při teplotách vyšších než 5º C a výsledek pak neodpovídá vynaložené námaze. V mrazu na čištění oken úplně zapomeňte, při použití horké vody by mohlo prasknout sklo.

Prohlédněte těsnění

Při mytí nezapomeňte vyčistit i vnitřní prostor okna. V odtokových kanálcích v dolní části rámu se rád na zimu schovává hmyz, ale může je zalepit i prach. Dobře očistěte těsnění po obvodu okna. Pokud jste to nestihli na podzim, můžete ho přetřít trochou glycerinu nebo silikonovým olejem, udrží si tak déle pružnost.

Právě těsnění je odpovědné za izolaci – tepelnou i zvukovou. V případě, že je těsnění vytržené z drážky nebo jinak poškozené, vyměňte ho, protože taková okna nemohou dostatečně chránit teplo a klid ve vašem bytě. „Nové těsnění by mělo mít odpovídající velikost, tvar i tuhost, aby do okna přesně sedlo. Špatné těsnění může okno poškodit,“ upozorňuje Ing. Tomčíková z VEKRY. Výrobce by vám měl dodat nové těsnění, případně ho i vyměnit.

 

Kování odpovídá za funkčnost

V případě, že máte nová okna, a přesto vám v zimě do bytu táhlo, může být na vině to, že okno není seřízené. Moderní okna mají celoobvodové kování, kde systém čepů, uzavíracích bodů a táhel zajišťuje, aby křídlo k rámu optimálně přiléhalo. Kování byste měli pravidelně jednou za rok promazat. Stačí kapka silikonového oleje do otvorů kování po obvodu a také na všechny pohyblivé části.

Seřízení kování u moderních oken není složité, obvykle stačí imbusový klíč. U běžných oken to zvládnete podle návodu sami. Složitější například posuvné systémy si raději nechte seřídit od odborného servisu. Prověřit seřízení oken je potřeba hlavně u novostaveb, které se časem sesedají a na to reagují i okna.

 

Ošetřete dřevo balzámem

Investovali jste do dřevěných oken? Kvalitní povrchová úprava moderních oken je sice dobře chrání před působením povětrnosti, ale bez pravidelné péče mohou za pár let ztratit svou krásu. Výrobci obvykle doporučují po zimě ošetřit všechny dřevěné části vhodným balzámem. Od výrobce byste měli znát označení doporučeného přípravku, případně si ho u něj objednat. Balzám zacelí mikrotrhlinky, dodá povrchu potřebné látky, které se vlivem vlhkosti mohly vymýt, a celkově oživí vzhled vašich oken.

Další tipy, jak pečovat o vaše okna či dveře najdete v Praktickém Rádci.

Aby okna byla krásná a dobře sloužila, věnujte jim na jaře pozornost. Správná jarní kúra pro vaše okna prodlouží jejich životnost.
26.03.2018 | PR
  • VEKRA

    VEKRA je největší výrobce oken a dveří v ČR s certifikovaným systémem dodávky oken a dveří na klíč.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444