Japonské umění WABI SABI oslavuje skrytou krásu. Dopřejte si ho třeba v koupelně!

Umění japonské estetiky zvané Wabi Sabi vybízí k hledání krásy v nedokonalosti a přirozenosti a odmítá konzumní způsob života. Promítá se jak do způsobů lidského myšlení, tak i do materiálního světa v podobě přírodních prvků, minimalismu a jednoduchosti.

Toto japonské umění nabádá k přijímání života včetně všech jeho chyb a nedostatků. Právě pomíjivost věcí a jejich nedokonalosti jsou oceňovanými prvky. Principy Wabi Sabi se rozvíjely již od 15. století spolu s japonskými čajovými rituály, které prováděli budhističtí mniši. Právě zenový budhismus tento styl výrazně ovlivňuje. Tento styl začal postupem času pronikat z keramiky do dalších odvětví japonské kultury včetně architektury či tvorby japonských zahrad.

Nedokonalost a přirozenost jako základní prvky


Hlavními atributy tohoto japonského umění jsou především skromnost a neokázalost, což odkazuje jak ke způsobu lidského vnímání světa, tak i k materiálnímu životu. Tato filozofie vyzdvihuje především použití jednoduchých, lokálních a přírodních materiálů a odvrat od konzumního stylu života. Uchovávání a zušlechťování starých předmětů, tíhnutí k přírodě a hledání krásy v prostých věcech jsou tak základní prvky tohoto estetického konceptu.

Přeneste si Wabi Sabi k vám domů


Dnes jsou tyto principy populární zejména v interiérové architektuře. Oprýskaná omítka nebo poškrábaný nábytek tak nejsou na obtíž, ale naopak jsou základním a originálním prvkem takového Wabi Sabi interiéru. Pro materiály je charakteristická zejména asymetrie a drsný povrch, který jde skvěle kombinovat s něžnými přírodními prvky či dekoracemi v podobě starožitností. Jednoduché prvky, přirozenost a přírodní zemité barvy spojené s filozofií japonského budhistického stylu Wabi Sabi tak dokážou vytvořit jedinečnou atmosféru v každém interiéru.

Stejnojmenná série obkladů a dlažeb Wabi Sabi z nabídky Los Kachlos je k dispozici ve dvou rozměrech. Formát 30 x 60 cm, cena od 799 Kč/m² nebo 31,5 x 100 cm od 1.499 Kč/m².


Série Wabi Sabi z nabídky Los Kachlos se skvěle hodí k patinovanému nábytku.


Zemité barvy série Wabi Sabi z nabídky Los Kachlos vycházející z japonského stylu lze doplnit přírodními prvky či dekoracemi v podobě starožitností.


Série Wabi Sabi nabízí matné obklady v dezénu cementu či cementové stěrky v kombinaci s dekory v dezénu dřeva s reliéfním povrchem.
09.12.2020 | PR
  • Los Kachlos s.r.o.

    Los Kachlos je od roku 1996 významný český prodejce obkladů a dlažeb a výhradní dodavatel předních španělských i italských výrobců. Ve značkových showroomech v Praze, Brně, Zlíně, Uherském Hradišti a Bratislavě jsou k vidění obklady do koupelny , obklady do kuchyně , dlažby do interiéru i venkovní dlažby v nejrůznějších stylech a formátech a zejména té nejvyšší kvalitě.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444