Jaký byl vývoj rezidenčního trhu v roce 2022 a jaký očekáváme výhled na rok 2023?

Rezidenční trh byl v roce 2022 ovlivněn několika faktory, které zapříčinily utlumení poptávky ve srovnání s rokem 2021 o 58 %. V roce 2021 se prodalo 7450 nových bytů, zatímco v roce 2022 jich bylo 3100.

„Jedním z faktorů byl pokles hypotečního trhu, který byl způsoben rostoucími úroky. Nicméně zásadní zlom způsobila válka na Ukrajině, jež vedla ke zmrazení rezidenčního trhu na několik měsíců, lidé se totiž soustředili především na řešení geopolitické a finanční nejistoty. Nedostupnost vlastního bydlení vedla ve srovnání s rokem 2021 ke zvýšení zájmu o nájemní nemovitosti až o 63 % a následně i k růstu nájemného o 22 %,“ uvádí Jana Panochová, senior konzultant LEXXUS NORTON.


Výhled na letošní rok

„Ve srovnání se třetím čtvrtletím 2022 zaznamenáváme od konce loňského roku oživení poptávky po vlastním bydlení, a to cca o 20 %,“ uvádí Denisa Višňovská, obchodní ředitelka LEXXUS NORTON. Nabídkové ceny nemovitostí stagnují. Pokles cen je patrný v případě nemovitostí v odlehlejších lokalitách, u starších energeticky náročných nemovitostí a u bytů, jejichž cena byla od počátku velmi nadhodnocená. Některé nemovitosti zlevnily až o 15 %. Situaci na trhu s nájemními byty ovlivnilo i skokové navýšení zájmu o nájemní byty ze strany ukrajinských uprchlíků.

 
Vývoj hypotečních úrokových sazeb 
 
V letošním roce očekáváme pouze mírný růst poptávky po vlastním bydlení, protože nelze předpokládat, že dojde k významnému poklesu hypotéčních úroků, které z velké části ovlivňují koupěschopnost středního segmentu. Hypoteční trh zůstane utlumený až do té doby, než dojde ke snížení hypotečních úroků. Zároveň předpokládáme, že zájem o nájemní byty bude pokračovat, a to přímo úměrně zhoršování dostupnosti vlastnického bydlení. 
 

Roste nabídka exkluzivních nemovitostí  

Díky mimořádné situaci se v nabídce objevují jedinečné nemovitosti, což představuje pro kupující zajímavou příležitost. LEXXUS NORTON má exkluzivně v nabídce například historický byt v gotickém domě v těsné blízkosti Staroměstského náměstí. „Zároveň se zvyšuje nabídka off-market nemovitostí, které tvoří značnou část našeho portfolia, ať už se jedná o celé činžovní domy v různých fázích rekonstrukce, či zajímavé individuální nemovitosti od bytů v historickém centru Prahy, přes apartmány pro rekreaci u golfového hřiště, po historické nemovitosti ve Středočeském kraji, nebo na Vysočině,“ dodává Višňovská.

28.02.2023 | PR
  • LEXXUS NORTON

    Jsme realitní kancelář zaměřující se na Prahu a blízké okolí. Už tři desetiletí sledujeme nejen trh s nemovitostmi, ale i trendy v bydlení, a tak jsme připraveni najít to pravé místo, které bude přesně odpovídat vašemu stylu a vkusu. Umíme pomoci také s prodejem nemovitosti a usnadnit celý jeho zdlouhavý proces. Specializujeme se zejména na rezidenční bydlení a novou výstavbu. Díky mnoha spokojeným klientům, ale také výborným vztahům a spoluprací s největšími pražskými developery, bankami a dalšími institucemi jsme si dokázali vybudovat dominantní postavení na českém trhu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444