Jakou terasu si vybrat ke dřevostavbě?

Terasa je téměř nezbytnou součástí pohodlného letního odpočinku na zahradě. Jelikož je přímo přilehlá k domu, může sloužit jako druhá jídelna či obývací pokoj. Otázkou ale zůstává, jaký materiál je na takovou terasu nejvhodnější.

Betonová klasika - stálice českých zahrad


Zděné či betonové terasy u nás hrají prim a důvody jsou pro to celkem zřejmé. Zděná terasa je pevná, odolná, stabilní a bez údržby vydrží několik desítek let. Jednou z nevýhod bývaly v minulosti keramické obklady zděných teras, které se v létě často rozpálí na vysoké teploty a v zimě jsou zase nebezpečně kluzké. Proto je dobré zvolit obklady, které jsou určeny pro exteriér. Terasa se dá také obložit kamenem, což je v posledních letech velmi oblíbená možnost. Avšak ani samotný beton bez obkladů není k zahození, je ale třeba ho ošetřit ochranným nátěrem.

Návrat ke kořenům


Přírodní materiály zažívají v posledních letech veliký boom. Kamenné terasy z různých nerostů tak dnes již nejsou výjimkou. Oblíbený a cenově dostupný je například pískovec, ale můžete pro stavbu terasy využít i mramor, žulu, křemen nebo například vápenec. Výběr je čistě na vás a vašich finančních možnostech. Vždy je však dobré myslet na to, jak bude daný kámen ladit s okolním prostředím.


Dřevo vás nezklame


Terasy ze dřeva jsou klasickou a příjemnou volbou téměř pro každého. Hodí se prakticky ke každé stavbě a také hezky ladí s okolní krajinou. Většinou ke stavbě takové terasy použijete dřevo místní, ale není na škodu sáhnout i po tropických variantách. V takových případech se však jedná o nemalou investici. Životnost dřevěné terasy je obvykle okolo 10 let, avšak jen při pravidelné údržbě a důkladné péči.


Dřevoplast - méně náročná alternativa?


Pokud se vám dřevěné terasy líbí, ale jejich údržba se vám zdá příliš složitá a náročná, můžete sáhnout po osvědčeném dřevoplastu (WPC). Dřevoplast má vzhled jako klasické dřevo, ale je mnohem odolnější vůči vnějším vlivům počasí. Kromě toho se z dřevoplastu neodštěpují žádné třísky, takže je bezpečný i pro děti nebo domácí mazlíčky. Pokud si dřevoplast skutečně vyberete, je dobré si pohlídat jeho kvalitu. Ideální poměr složek by měl být 60 % dřeva a 40 % HDPE, tedy ekologického plastu. S kvalitním materiálem vám terasa vydrží až 50 let.


Důležitá je nejen střecha, ale i stěny


Jelikož je terasa přímo přilehlá k vašemu domu, není problém zde trávit čas i za lehkých letních přeháněk. Pokud terasu navíc doplníte o pevné či rolovací markýzy, nebude vás trápit ani rozpálené sluníčko nebo lehký vítr. S posuvnými markýzami pak můžete volit i to, jak moc chcete mít terasu zakrytou.

25.11.2021 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444