Jaké zvolit dřevo při výběru dřevěné podlahy?

Budeme se na ni dívat možná celý zbytek života, musíme ji tedy vybrat s největší pečlivostí. O čem je řeč? Přece o podlaze!

Dřevo je právem jedničkou mezi podlahovými materiály. Pohodlný, teplý, voňavý přírodní materiál je přesně tím, co pro svůj domov chceme. Je také velmi odolný a trvanlivý a proto nebudeme mít desítky let potřebu podlahu rekonstruovat. Na trhu je ale spousta dřev a barevných variant, jak se tedy zorientovat?
 

Tmavá nebo světlá podlaha?

Asi už jste slyšeli poučku, že tmavé podlahy patří spíše do větších a světlejších místností, zatímco malé pokojíčky získají na jasu, když mají na podlaze světlou krytinu. Je to pravda, především respektujte doporučení pro malé místnosti, ve kterých byste si tmavou podlahou zapříčinili tísnivou atmosféru. S ohledem na to, že nejmenší pokoje bývá zvykem zařizovat jako dětské pokojíky, zvažte třeba javor v provedení s dobře viditelnou kresbou. Jeho žlutooranžové tóny vnesou do místnosti bezstarostný optimismus a slunce.
 

Pásové vzory a parkety

Moderní dřevěné podlahy se dodávají ve formě vrstvených prken, která mají různé vzory.
Mohou být jednopásová se zkosenou hranou, tzv. selská prkna. Nebo může mít prkno vzor z více pásů, tzv. podélné parkety. Dále se vzory liší množstvím suků a platí podobná poučka jako v předchozím případě, že čím menší místnost, tím nenápadnější by podlaha měla být. Naopak velké místnosti by mohly být fádní, pokud by podlaha měla pouze nevýraznou kresbu a světlou barvu. Platí, že podlaha se pokládá ve směru zdroje světla, přičemž ale jednoduchý trik, jak oživit velkou místnost, je položit podlahu šikmo.

A druhy dřev? Všechny dřeviny se finálně barevně upravují a tyto úpravy vypadají velmi přirozeně. V interiérech skandinávského stylu se dobře uplatní bělený dub, provensálský styl se dobře snáší se světlým javorem a jasanem. Na venkovských chalupách působí přirozeně selské prkno plné suků. V obývacích pokojích pak vedou parkety a snesou se i hodně tmavé. Tím se dociluje atmosféry serióznosti a pokoj s tmavými parketami je pak symbolem soudržné a stabilní rodiny. 
 

Parkety

Klasické dřevěné parkety nikdy nevyjdou z módy. Vedle léty prověřeného stromečkového vzoru se nyní prosazuje také francouzský vzor (tzv. chevron). Parkety se vyrábějí převážně z různě dobarvovaného dubu, ale velmi působivý je také jasan. Ten má výraznou kresbu, pro kterou ho mají v oblibě i nábytkáři a designéři přírodních dekorací. 
 

Žhavé novinky v povrchových úpravách

Podlahy se dodávají už s finální povrchovou úpravou, a to buď lakované lesklým, polomatným, nebo matným lakem, nebo ošetřené speciálními oleji. Nejžádanější jsou v současné době kartáčované povrchy – ocelovými kartáči přebroušené dřevo získává plasticitu a patinovaný vzhled, který působí velmi přirozeně a domácky. Kartáčováním se dají upravit všechny druhy dřeva, podtrhne se tím přírodní charakter podlahy a i zcela nové interiéry vypadají velmi tradičně a zabydleně
 

Firma, která vám zapůjčí vzorky

Vybírat podlahu u prodejce ve vzorkovně je sice stále běžné, my ale máme lepší nápad. Objednejte si vzorky podlah domů, kde si je prohlédnete v klidu a správném světle. Takový servis poskytuje například firma Barlinek.cz. Denní světlo má zcela jinou barvu než umělé osvětlení a tak nebudete později nepříjemně překvapeni, až zjistíte například, že vaše oblíbená lampa příliš vytahuje červenou, nebo čalounění na pohovkách hází na podlahu studené odlesky. 
04.01.2022

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • HAAS + SOHN Rukov s.r.o.

    Vyrábíme a dodáváme krbová kamna, krbová kamna s výměníkem, krbové vložky, krbové vložky s výměníkem, krbové sestavy, peletová kamna a příslušenství jako krbové nářadí, kouřovody a další. Zajišťujeme záruční a pozáruční servis našich výrobků. Společnost HAAS+SOHN Rukov, s.r.o. vznikla v roce 1995 spojením bývalé tradiční rumburské firmy Rukov s rakouskou společností Reischl GmbH, čímž se stala součástí značky působící na trhu od roku 1854.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444