Jaké zábradlí pořídit a proč?

Zábradlí se vyrábí z mnoha materiálů a v současné době vedou především ty materiály, které jsou bezúdržbové - pozinkované, nerezové, skleněné a hliníkové. Ať už jde o zábradlí vnitřní-interiérové nebo venkovní-exteriérové, jako nejefektivnější se jeví hliníkové zábradlí. Jeho výhody spočívají především v pořizovací ceně, která je minimálně poloviční až třetinová oproti zábradlí z nerezu a skla.

Velkou výhodou hliníkového zábradlí je také lehkost. Metr zábradlí z hliníku váží v průměru cca 2kg, oproti například zábradlí z pozinkovaného kovu kde metr  váží v průměru cca 20kg. Tento váhový rozdíl pocítí investor především při přepravě, manipulaci a instalaci zábradlí.

U hliníkového zábradlí se provádí speciální povrchová úprava - eloxování. Touto úpravou se docílí mnoho odstínů, lesk, mat, zlato, bronz, atd. Eloxovaná vrstva má tloušťku 10 - 20 mikronů a z materiálu se neloupe ani neohmatá. Hliník tak nešpiní, nemění barvu, neoxiduje a nepotřebuje další ošetřování v průběhu jeho životnosti.

Takto upravené hliníkové zábradlí se pak hodí jak pro venkovní, tak i vnitřní použití. Další velkou výhodou hliníkového zábradlí je variabilita. Nejnovějším trendem je profesionální lego systém u kterého je zábradlí montované, nikoliv svařované.
 
Firma www.alzabradli.cz dodává na trh zábradlí, které zvládne sestavit i průměrně nadaný kutil. Přitom tuhost a bezpečnost takto montovaného zábradlí je totožná se zábradlím z jednoho kusu. Tím, že se zábradlí montuje přímo na místě se ušetří především za dopravu (díly na zábradlí zaberou 10% nákladového prostoru), za půjčení lešení a zvedací techniky, která je potřeba při umístění zábradlí svařeného do jednoho kusu. U patrových budov jsou tyto náklady na lešení mnohdy opravdu vysoké.

Montované zábradlí také můžete pořídit okamžitě oproti svařovanému zábradlí, které se musí zaměřit, vyrobit na dílně, odvést na pozinkování, přepravit na stavbu a těžkou technikou dopravit na místo, kde se musí navařit. Pokud již máte hotové podlahy, zateplení a fasády, dochází mnohdy k poškození již instalovaných prvků. Tomu všemu se dá předejít pouze při montáži zábradlí z jednotlivých dílů přímo na místě.

Součet výhod a nevýhod zábradlí

Kovové pozinkované zábradlí:
Nevýhody -  Velká váha která zatěžuje konstrukci stavby, několika násobně zvýšené nároky na dopravu, nutnost mechanizace a lešení při instalaci na patrové budovy. Mnoho pracovních úkonů, (zaměření, svaření v dílně, doprava do zinkovny, doprava na místo montáže). Nevhodné pro využití v interiéru.

Chromové a nerezové zábradlí:
Nevýhody - Drahé pořizovací náklady, nutnost leštění a konzervace v průběhu životnosti, nevhodné pro venkovní použití. Značná váha, která zatěžuje především interiérové schody a předsunuté balustrády.

Skleněné zábradlí:
Nevýhody - Drahé pořizovací náklady, nutnost neustálého leštění, nevhodné použití ve výškových budovách.  Značná váha, která zatěžuje především interiérové schody a předsunuté balustrády. Sklo časem křehne a bezpečnostní fólie je časem poškozená UV zářením, mění odstíny a vytváří se viditelné fleky.

Hliníkové stavebnicové zábradlí:
Nevýhody - Láká sběrače kovů (při pojištění budovy nezapomenout vytvořit fotky a dokumentaci pro nároky u pojišťovny).
Výhody - Lehké, levné, vhodné na interiér i exteriér. Bezúdržbové, variabilní a bezpečné.
Použití - Balkónové zábradlí, zábradlí na terasy, zábradlí k bazénu, zábradlí pro lodžie, zábradlí na schody, zábradlí na francouzská okna, madlo do zdi.

26.09.2011 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Architektonická kancelář Křivka s.r.o.

    Architektonická kancelář Křivka nabízí kompletní služby v oblasti architektonických a projekčních prací. Kancelář byla založena v roce 1990 Ing. arch. Lubomírem Křivkou.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • Wienerberger

    Skupina  Wienerberger je součástí nadnárodního koncernu Wienerberger Ziegelindustrie AG, který představuje největšího světového výrobce cihel a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny v Evropě . Skupina působí ve více než 26 zemích světa. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení.

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.

  • Schiedel s.r.o. - komínové systémy

    Výrobce a prodejce komínů pro novou i stávající výstavbu - keramické, nerezové, vícevrstvé a kombinované. Komíny pro nízkoenergetický dům, komínové systémy pro speciální použití. Komínové vložky pro vložkování a obnovu stávajících komínů. Systém pro řízené větrání.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444