Jaké půjčky jsou výhodné a kterým se raději vyhnout?

Výhodnost – to je ten parametr, na který je třeba u jakékoliv půjčky primárně hledět. Ne každá půjčka je výhodná, a tak je dobré vědět, se kterými neuděláte chybu a kterým je lepší se vyhnout. Náš přehled vám v tom pomůže.

Jak jsou na tom půjčky od soukromých osob?

Celkem zajímavý segment, který je spojený s možností nepůjčit si ani od banky, ani od nebankovní společnosti, ale od reálného člověka. Když se podíváme na půjčky od soukromníků, nelze jednoznačně říci, zda jsou, nebo nejsou výhodné či nevýhodné. Roli totiž jasně hraje to, kdo peníze půjčuje. Pokud jde o takzvané P2P půjčky, tak ty musíme jasně ohodnotit jako možnost pozitivní, se kterou určitě nešlápnete vedle. Jejich lákadlem není jenom tolik chválený inovativní přístup, ale je to i možnost půjčit si výhodně. A jak fungují?

  • Vaše žádost je zveřejněna investorům.
  • Investoři se na vaši půjčku složí.
  • Vy získáte celou sumu půjčky.
  • Platíte jednu splátku a ta je následně rozdělována.

 

U soukromých osob musíme ještě zůstat, jelikož jsou případy, kdy jejich půjčky rozhodně nijak výhodné nejsou. Dokonalou ukázkou toho je lichva. U lichvářů nejenom že získáte nejméně výhodnou půjčku na trhu, ale dobré je upozornit také na nevybíravé praktiky, které jsou spojeny třeba s jednáním a následným vymáháním.

Banky? Ty většinou nezklamnou

Podívejme se také na banky. O nich je možné obecně říci, že nabízejí půjčky, které jsou výhodné, a nelze s nimi šlápnout vedle. I půjčka od banky však může mít různé podoby. Raději nekývejte na první nabídku a zkuste porovnání s ostatními. Obecné doporučení je spojeno s tím, že oslovíte spíše menší banky, jelikož právě ty se snaží lákat nové klienty. A nízké úroky jsou typickou možností, jak to udělat. Půjčka od malé banky je proto v tomto segmentu často tím nejvýhodnějším.

Větší banky už jsou na tom přece jenom hůře. Některé jsou méně výhodné a některé mají dokonce vyšší úroky než různé nebankovní společnosti. Samozřejmě mluvíme stále o klasických půjčkách. Pokud bychom vzali v potaz třeba kontokorenty, nebo kreditní karty, jedná se o nejméně výhodné možnosti. Na ty raději pozor.

Nebankovní společnosti nabízejí mnoho zajímavého

Obecně jsou nebankovní společnosti považovány za horší volbu. Opět je ale nutné posuzovat je individuálně. Cekem dobře v tomto směru vycházejí hlavně známé a velké nebankovní společnosti, které se s úroky již vyrovnají i některým bankám. Také můžou zaujmout tím, že nabízejí škálu stále poptávanějších půjček, které se díky tomu stávají výhodnější. Jsou to třeba partnerské půjčky, které mají několik výrazných pozitiv oproti úvěru, který si vezme jednotlivec. Mezi hlavní plusy rozhodně patří:

  • Nižší úrokové sazby
  • Lepší dostupnost a schvalování
  • Možnost dosažení na vyšší částky

Stejně tak může nebankovní segment nabídnout i úvěry, které jsou zdarma. Tedy s nulovým RPSN a s nulovým úrokem. Tuto možnost nabídnou některé mikropůjčky neboli půjčky před výplatou. Kdo si je jistý, že peníze opravdu dokáže splatit v termínu, pro toho mohou být velmi dobrou volbou, která zaručeně nezklame. Pozor však na klasické nabídky, které už tak výhodné nejsou. Není nic výjimečného, že z každé půjčené tisícikoruny může být během jednoho měsíce zaplaceno navíc několik set korun českých. Taková půjčka opravdu nijak dobře nevychází.

Využívejte nezávislého srovnání

Několik tipů, kterých je dobré se držet, jsme vám dali. Pokud vybíráte, doporučíme také využívat různého nezávislého srovnání půjček, což vám při výběru zaručeně pomůže. A že půjčku nutně nepotřebujete? Zbytečně se nezadlužujte. To platí hlavně o situaci, kdy si chcete půjčovat na naprosté zbytečnosti.
23.10.2017 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444