Jaké markýzy jsou trendy?

Markýzu známe snad všichni. Jedná se o ideální zastínění terasy nebo balkónu, které není prostorově náročné. S minimálními rozměry konstrukce zvládne zastínit až 36 metrů čtverečních. Přes jejich přednosti je však stále velmi často markýza vnímána negativně.

Podle průzkumu výrobce látek firmy Dickson má až 70 % dotázaných markýzu spojenou s něčím zastaralým, přežitým a asociovaly se jim špinavé pruhované markýzy nad výlohami obchodů. Doba již pokročila a markýza nemusí být nevkusným zastíněním, které bude jen hyzdit dům.
 

Jaké látky na markýzy jsou trendy?

Dnes má každý zákazník na výběr z několika barev látek. Pruhovaný vzor tak rychle mizí a je nahrazen atraktivními barvami, které skvěle padnou k domu i terase. Na čelo nejprodávanějších barev se protloukla šedá barva a tzv. Urban design.  
 

Ukázky barev Urban design

TIP: Pokud vás zajímá téma látek na markýzu, přečtěte si článek Jak vybrat látku na markýzu.

Moderní markýzy se mohou měnit s vaším vkusem

Jedna z výhod markýz dneška je možnost výměny potahů. Pokud se vám vybraná barva přestane líbit, nebude ladit s novou fasádou nebo jen ztratí šmrnc, můžete si nechat látku snadno vyměnit za novou. Nemusíte tak měnit celou konstrukci a začínat tak znovu.
 
Větrné čidlo výrobce Somfy  
Větrné čidlo výrobce Somfy  

Automatizace ochrání markýzu.

Dalším trendem ve stínění je automatizace. Markýza není odolná vůči silnému větru. Obzvlášť při větších rozměrech může větrné počasí konstrukci poškodit. I proto může být doplněná o motor a čidlo. Jakmile čidlo detekuje silnější vítr, než je na markýzu zdrávo, okamžitě jí stáhne. Nemusíte se tak obávat, že jste zapomněli večer po příjemném posezení markýzu stáhnout. Motor vše obstará za vás a stínění ochrání.
 

Větrné čidlo výrobce Somfy

Dalším využívaným sensorem je sluneční. Ten neslouží jako ochrana markýzy, ale chrání terasu před přehříváním. Velmi nenápadné čidlo v každém okamžiku vyhodnocuje sílu slunečních paprsků a v případě překročení nastavených hodnot markýzu vytáhne. Díky tomu je v létě terasa vždy připravena pro posezení a není přehřátá. Stejně tak pomáhá i snížit teplotu v interiéru, kdy prudké slunce nesvítí přímo na okno.
 

Potřebuje markýza nějaký servis?

Markýza je složena z několika pohyblivých prvků. K zaručení dlouhé životnosti je potřeba se o konstrukci i látku starat. Alespoň dvakrát do roka je vhodné očistit konstrukci teplou vodou se saponátem.

Látku je vhodné očistit krouživými pohyby vlažnou mýdlovou vodou. Pozor, látku není dobré čistit silným proudem vody jako například vapkou. Potah je totiž impregnovaný a vysokým tlakem se může impregnace narušit a látka tak ztrácí své vlastnosti a s nimi i záruku.

Dále je potřeba zkontrolovat šroubové spoje, klouby ramen nebo vodící kolejnice. Pokud chcete mít jistotu, že je markýza v pořádku, doporučujeme si sjednat servisní prohlídku.

Zajímají vás markýzy? Podívejte se na články nebo rovnou na typy markýz.
24.03.2017 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444