Jaké jsou nejúspornější přímotopy?

Ceny energií stoupají. Nepříjemná zpráva, zvláště v zimě, kdy velká část domácností využívá k přitápění přídavná topidla. V takovémto případě se provoz přímotopů může nepříjemně odrazit na rodinném rozpočtu. Základem proto je, soustředit se již při nákupu na to, kolik topidlo spotřebovává elektrické energie.

Kdo má doma starý přímotop, měl by se zároveň zamyslet nad tím, zda by se mu finančně nevyplatilo vyměnit starý, ekonomicky náročný model za novější a úspornější.

Při nákupu je vhodné se zaměřovat na výkon přístroje. Při používání zase na to, že příkon se liší podle nastaveného výkonnostního stupně. Jinými slovy, čím vyšší stupeň, tím větší spotřeba elektrické energie.

Nemalé částky může ušetřit regulace nastavené teploty, proto se doporučuje nákup přímotopu s termostatem.
 

Infrazářiče a karbonové zářiče jsou ideálními topidly

Mezi elektrické přímotopy s nízkou spotřebou patří ty, které fungují na principu sálavého tepla. Typickými zástupci jsou infrazářiče a karbonové zářiče. Sálavé teplo, které produkují, má tu vlastnost, že ohřívá osoby a předměty, nikoliv vzduch. Tím se stává tento druh vytápění zcela efektivním. Vliv na to má také to, že fungují téměř okamžitě po svém zapnutí, není tedy nutné, aby byly v provozu, když se nikdo v místnosti nenachází. Ideální jsou tím pádem do místností, kde obyvatelé domácnosti netráví velkou část svého času, typicky koupelny. Tyto přístroje jsou navíc tiché, nevíří prach a dají se používat v interiéru i exteriéru.
 
 

Ještě výhodnější jsou keramická topidla

Ještě úspornější než infrazářiče a karbonová topidla jsou keramická topidla. Ta spotřebovávají kolem 1000 až 2000 W, a tak se s nimi dá ušetřit až 30 % elektrické energie. Obdobně jako předchozí typy jsou tiché a nevíří prach.
 
 

Olejový radiátor hřeje i po vypnutí

Zajímavou alternativou jsou olejové radiátory. Ty díky příjemné ceně patří mezi cenově dostupnější topidla. Jejich velkou výhodou je to, že po svém vypnutí ještě nějakou dobu hřejí. Jen je třeba počítat, že jim trvá nějaký čas, než se dostatečně nahřejí.
 
 

Náklady šetří i správné umístění přístroje   

Přímotop umisťujte tak, aby vzduch mohl co nejlépe proudit po místnosti. Před topidlo tedy nestavte žádné překážky v podobě například nábytku.

Rada: Pokud používáte přímotop častěji, požádejte svého distributora elektřiny o přidělení speciální dvoutarifové sazby elektřiny D35d a D45d.
13.01.2022 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444