Jak získat nejlepší hypotéku?

Hypoteční trh v České republice neustále roste. Přibývá nejen žadatelů o hypotéku, ale roste i počet úvěrových produktů jednotlivých hypotečních bank. Pro zájemce o financování bydlení se tak trh stává nepřehledným a výběr správného hypotečního produktu s sebou přináší vysoké nároky na čas i na trpělivost. O tom, jak se při výběru hypotečního produktu rozhodovat, jsme si povídali s Ing. Michalem Károu, projektovým manažerem a členem představenstva společnosti Hyposervis CZ a.s.

 

Kdybyste si kupoval nemovitost na hypotéku, jaký hypoteční produkt byste si vybral? Který produkt je dnes nejlepší?
Toto je typická laická otázka, na kterou nelze jednoduše odpovědět. Žádný hypoteční produkt není univerzálně "nejlepší". Pro určité spektrum klientů je výhodnější produkt A, pro jiné zase B, pro některé třeba C a tak dále. Záleží na charakteristice toho kterého žadatele, jeho přáních a představách. Jiný produkt bych si zvolil, kdybych chtěl úvěr rychle, jiný produkt v případě, že chci maximálně ušetřit, jiný produkt v případě, že potřebuji 100 % hypotéku atd. Přestože je trh pro jednotlivé žadatele téměř nepřehledný, přínosné na současném stavu je to, že každý dnes může mít hypotéku na míru. Tedy – pakliže se dobře rozhodne.

Tak tedy - jak se správně rozhodnout? Pomůže v tomto ohledu Vaše společnost?
Společnost Hyposervis je nejstarším hypotečním brokerem v ČR a spolupracuje se všemi hypotečními domy. Tímto je dáno, že když k nám klient přijde, tak můžeme společně vybírat z celé škály hypotečních produktů. Jen tak můžeme vybrat skutečně tu "nejlepší hypotéku". Zde je naše obrovská konkurenční výhoda: nenutíme klientům tři – čtyři banky, ale představujeme jim celý hypoteční trh.

Čím vším můžete být dále užiteční? Poradíte, který produkt je pro daného klienta nejvýhodnější – a dál?
Tím, že s klientem najdeme nejoptimálnější řešení financování nemovitosti, a to ať jde o její výstavbu, koupi či rekonstrukci, naše služby nekončí. S klientem zkompletujeme veškeré dokumenty a ty pak sami postoupíme bance. Každý makléř pak pečlivě hlídá průběh schvalování úvěru svého klienta a o všem ho informuje. Tím, že hypoteční úvěry naši makléři vyřizují denně, jsou si vědomi možných komplikací a jsou tedy schopni se případným problémům vyhnout. Když už však k nějakému zádrhelu dojde, dozví se to naši makléři díky intenzivní komunikaci s bankou takřka ihned a mohou bleskově reagovat. Klientovi pak naši makléři asistují jak při podpisu úvěrové smlouvy v bance, tak i při čerpání úvěru.
Klientům, kteří jsou zaneprázdněni tak, že se úvěru nemohou věnovat vůbec, nabízíme kompletní technický servis, což spočívá v tom, že tzv. "oběháme" všechny úřady za klienta a ten se nemusí o nic starat. Vzpomínám si, že jeden z našich klientů si kupoval byt na hypotéku až z Japonska, druhý až z Austrálie. Dále tyto nadstandardní služby využívají zejména podnikatelé a pak tzv. "celebrity", tedy herci, zpěváci a sportovci.
Užitečný je i tzv. "Hyposervis certifikát", který je každému klientovi vydán na základě jeho bonity. Tento certifikát deklaruje, že klient je bonitní do určité výše úvěru. Díky tomuto certifikátu tak může klient dokázat prodejci nemovitosti, že je solventní a danou nemovitost si může "dovolit". To naši klienti a nakonec i prodejci nemovitostí oceňují zejména tam, kde je o nemovitost více potenciálních zájemců.

Když už hovoříte o prodejcích nemovitostí, jak důležitá je spolupráce mezi prodejcem nemovitosti a poskytovatelem hypotečního úvěru?
Velmi důležitá. Na vztahu prodejce nemovitosti a hypoteční banky závisí úspěch celého kupního procesu. To je důvod, proč Hyposervis figuruje coby hypoteční broker v takovém množství developerských projektů. Každý stavitel, respektive prodejce nemovitosti, si přeje, aby financování nemovitosti proběhlo rychle a bez problémů. Než čekat, až si zájemce obejde všechny banky a po nějakém čase získá úvěr, je pro něj i pro klienta výhodnější získat úvěr prostřednictvím Hyposervis, který všem ušetří spoustu času i financí. Mezi partnery společnosti Hyposervis patří mnoho významných developerů a realitních kanceláří. Nově se naším partnerem stala společnost Bemett.

S jakými dotazy se na Vás klienti nejčastěji obrací a v čem nejčastěji tzv. "tápou"?
 Co se týče dotazů, tak jiné dotazy dostáváme přes naše internetové stránky, jiné pak při schůzce s klientem u nás v sídle společnosti.  Přes internet se klienti ptají zejména na svojí bonitu a pak se ještě ujišťují, zda-li jsou naše služby skutečně zdarma. Zatímco na druhou otázku odpovídáme jednoznačně ANO, tak na dotaz první nemůžeme ani při nejlepší vůli bezpečně odpovědět. Tedy ne přes internet, tam lze skutečně dát pouze jakýsi nástin řešení jejich situace. V našem sídle pak už padají konkrétní otázky vztahující se k určitým hypotečním produktům. A v čem klienti nejčastěji tápou? Zaznamenali jsme velmi rozšířený předsudek, že nejlepší hypotéku dostanu tam, kde mám svůj účet. To vůbec nemusí být pravidlo. Zásada je taková, že i když osobní bankéř na pobočce u přepážky slíbí "výhodnější podmínky", tak ve finále je důležité to, co je v úvěrové smlouvě. A to už se dostáváme k mottu naší společnosti: Nejlepší hypotéku Vám slíbí každý, Hyposervis Vám ji skutečně zařídí!
12.10.2005 | khp

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • Wienerberger

    Skupina  Wienerberger je součástí nadnárodního koncernu Wienerberger Ziegelindustrie AG, který představuje největšího světového výrobce cihel a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny v Evropě . Skupina působí ve více než 26 zemích světa. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení.

  • IZOLTECH s.r.o. - technické izolace a zateplení budov

    Prodej, konzultace a realizace v oborech stavebních izolací a zateplení budov (fasádní zateplovací systémy, izolace staveb a rozvodů topení, sanity a klimatizací)


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444