Jak zatočit s jarními alergeny

Jaro klepe na dveře a spolu s ním přicházejí i nezvaní hosté v podobě alergenů. Pokud se v blízkosti alergenu ocitne zdravý člověk, mnohdy to ani nepostřehne. Na to samé setkání vyvolá imunitní systém alergika nepřiměřenou reakci.

Alergie na prach, plísně, roztoče a pyly patří mezi ty nejčastější. Jejich projevy jsou různé, od rýmy a ucpaného nosu přes pálení očí a kožní alergické reakce až po problémy s dýcháním a život ohrožující anafylaktický šok.

Na jaře nás nejvíce trápí alergie na pyl z kvetoucích stromů. Jak se jarním alergenům bránit a přežít pylovou sezónu bez ztráty kytičky?

Začněte s lékařem

Ve všech případech byste měli své problémy konzultovat s lékařem. I ty malé alergické projevy, které se v začátku jeví jako nepodstatné, se mohou rozvinout ve vážné. Neléčená alergie může vést ke chronickým zánětům a vyvolat průduškové astma. Lékař vám také doporučí léky a jejich správné dávkování.
 
Mírné příznaky je možné tlumit pomocí antihistaminik. S těmi vám poradí v lékárně.

Riziko hrozí i doma

Minimalizujte kontakt s alergeny. To, že pobíhání v řepkovém poli pro vás není vhodné, když trpíte alergií na pyl, zdůrazňovat netřeba. Za zdůraznění ale stojí omezení kontaktu s alergeny ve vaší domácnosti.
 
S tím vám pomůže čistička vzduchu, kterou oceníte zvlášť v pylové sezóně. Díky systému různých filtrů zbaví vzduch řady alergenů, od pylu a prachu přes roztoče až po zvířecí chlupy. Vybrané modely čističek vzduchu jsou vybaveny také funkcí ionizace vzduchu.

 
V boji s alergiemi je třeba také myslet na to, že prostředí s plísněmi zhoršuje imunitní systém. Ty se často vyskytují v domácnostech s vysokou vlhkostí. V tomto případě pomůže správné větrání a odvlhčovač vzduchu, který nejen vzduch odvlhčí, ale díky filtrům ho i vyčistí.
 

bydlinekTip: Málokdok ví, že vzduch čistí také klimatizace. Čistí, chladí a v zimě se s ní dá i topit.

 

Buďte o krok napřed

Myslete vždy dopředu, protože prevence je nejúčinnější v boji s alergiemi. Současná léčba doporučuje minimální kontakt s alergeny, preventivní opatření a tlumení příznaků pomocí léků.

Působení polétavého pylu snížíte slunečními brýlemi a pokrývkou hlavy. Při příchodu domů si dejte sprchu, umyjte si vlasy a převlečte se do čistého oblečení. Oblečení perte v pylové sezóně častěji a prádlo sušte uvnitř bytu. Větrejte v noci a v ranních hodinách a na okna nainstalujte protipylové sítě.
13.03.2023 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444