Jak vyrobit odkládací stolek z ramínek

Rádi si dopřáváte dlouhá víkendová rána se snídaní až do postele? Pak oceníte tento praktický stolek! Vyrobit ho zvládnete i sami z dřevěné desky, šatních ramínek a pomocí barev Primalex. Stolek využijete nejen na servírování pokrmů, ale také třeba na odkládání knihy nebo notebooku.

Co budete potřebovat

Pokud váš šatník praská ve švech a nemůžete obětovat 4 ramínka, pořídíte je v obchodech s bytovými doplňky. Dále si připravte dřevěnou desku (o rozměrech asi 1 x 0,5 m), dřevěnou lištu, metr, pilku, brusnou houbu, vruty a aku vrtačku. Neobejdete se ani bez lakovacího válečku, Primalex Vrchní barvy a matného laku ve spreji.
 
Připravte si dřevěnou desku, ramínka a barvy Primalex | Zdroj: Primalex
 

Připravte si desku stolku

Povrch nejprve zbruste pomocí brusné houby. Následně ho omeťte od prachu. Z lišty odřízněte dvě kratší části, na které později přimontujete nohy z ramínek. Jejich rozměr naměřte podle délky ramínka. Poté si na uříznutých kusech lišty vyznačte z obou stran křížek asi 8 cm od kraje. V těchto místech vyvrtejte otvory a pomocí vrutů a aku vrtačky obě lišty připevněte ke spodní straně desky, a to z její kratší strany asi 7 cm od hrany.

Délku lišty odměřte podle ramínka | Zdroj: Primalex
 
bydlinekNÁŠ TIP: Pokud používáte starší desku s původním nátěrem, opalte ho raději horkovzdušnou pistolí a až poté zbruste.
 

Pusťte se do natírání

Aby stolek ladil s interiérem a sloužil vám co nejdéle, natřete desku Primalex Vrchní barvou. Tato syntetická lesklá barva se snadno aplikuje a vytvoří velmi pružný povrch odolný vůči nepříznivým vnějším vlivům. Nátěr si můžete nechat natónovat do sytých i pastelových odstínů. My jsme se rozhodli pro světle zelený odstín Limited Lime (PPG1217-2). Barvu otevřete pomocí speciálního otvíráku a odspodu ji pečlivě promíchejte, aby na dně nezůstaly usazeniny. Následně ji přelijte do plastové vaničky a nanášejte pomocí lakovacího válečku. Desku natřete z obou stran. Po zaschnutí povrch lehce zbruste a aplikujte druhou vrstvu nátěru.

Vrchní barvu aplikujte ve dvou vrstvách | Zdroj: Primalex
 

Ramínka nastříkejte lakem

Během schnutí si připravte nohy stolku. Dřevěná ramínka očistěte od prachu a dalších nečistot a lehce zdrsněte pomocí brusné houby. Poté z nich odmontujte kovové háčky. Primalex matný lak ve spreji před použitím řádně protřepejte, dokud nebude slyšet volný pohyb kuličky v nádobě. Nanášejte ho ze vzdálenosti 25–30 cm v ucelených pásech a tenké vrstvě. Lak je vhodný do interiéru i exteriéru, jelikož vytvoří trvanlivý matný povrch odolný vůči povětrnostním vlivům i mechanickému poškození. 

Matný lak ve spreji ochrání povrchy před poškrábáním | Zdroj: Primalex
 

Závěrečné smontování

Po úplném zaschnutí desky i ramínek zbývá už jen stolek sestavit. Na výrobu jedné nohy budete potřebovat dvě ramínka. Spojte je tak, aby jejich nejdelší ramena tvořila kříž. Takto překřížená ramínka přivrtejte pomocí aku vrtačky a vrutů k liště na spodní straně desky. Postup opakujte se zbylými dvěma ramínky, která přijdou na druhou stranu. 

Z překřížených ramínek vzniknou stylové nohy | Zdroj: Primalex
 
Pak už na stolek můžete začít servírovat! Oceníte ho ale i na odkládání notebooku, notesu či knihy. A to nejen doma na gauči a v posteli, ale i na terase či pod pergolou. Barvy Primalex jsou totiž vhodné jak do interiéru, tak do exteriéru.

Více se dozvíte na www.primalex.cz. Primalex najdete i na sociálních sítích Facebook, InstagramYouTube.
31.10.2023 | PR
  • Primalex

    Značka Primalex dodává na trh kompletní spektrum nátěrových hmot . Základem jsou malířské nátěry, které si získaly oblibu pro svou jednoduchou aplikaci, velký výběr a trvale stabilní kvalitu, která je vedle vlastní laboratoře kontrolována také organizací ITC Zlín.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444