Jak vybrat venkovní osvětlení?

Potřebujete osvětlit terasu, chodník, vchodové dveře nebo branku? Nevíte, jak se v nabídce osvětlení do exteriéru zorientovat? Pak jsou následující řádky určeny právě vám. Dozvíte se, jaký je rozdíl mezi interiérovým a exteriérovým osvětlením a jak si to venkovní vůbec vybrat, aby splnilo svůj účel.

Venkovní nebo vnitřní osvětlení?

Kromě toho, že osvětlení dělíme podle objímky na žárovku, můžeme ho také dělit na exteriérové a interiérové.

  • Interiérová světla jsou určena do vnitřních prostor a bývají vyrobena ze skla, dřeva, plastu i oceli, stínítka často bývají z papíru.
  • Exteriérová svítidla můžete nainstalovat do venkovních prostor, nejčastěji jsou vyrobena z kovu, hliníku, nerezové oceli nebo plastu, tedy materiálů, které snesou i nějakou tu nepřízeň počasí.


Jak venkovní osvětlení vybrat?

Na trhu je široká nabídka venkovního osvětlení, které podle použití můžeme dělit na orientační svítidla, dekorační světla a užitkové (funkční) osvětlení.

Víte, že díky dobře vybranému svítidlu do exteriéru můžete prodloužit čas, který strávíte na zahrádce? Vytvoří příjemnou atmosféru a vám se mezi stěny bytu bude chtít jen s přemáháním.

K osvětlení fasády jsou ideální nástěnná svítidla

Nástěnná svítidla svítí směrem dolů, nahoru nebo oběma směry. Jsou praktická, v ideálním případě by měla disponovat pohybovým čidlem nebo soumrakovým senzorem. Světlo pak sepne jen ve chvíli, kdy potřebujete, slouží také jako ochrana před zloději.

Náš tip: Nad vstupní dveře a další vstupy do budovy jsou ideální volbou závěsná LED svítidla, která připevníte těsně nad dveře nebo na střechu.

Na zahradě mají své místo lampy se stínítkem

Stylovým venkovním osvětlením jsou lampy a sloupkové osvětlení, které se hodí jak k lemování chodníčku, tak na příjezdovou cestu.

Náš tip: Pergolu promění v romantické místo stylová lampa s originálním stínítkem, zajímavě vypadají i malé reflektory.

 

Úspornou variantou je solární osvětlení

Nechcete platit za energii, kterou byste k osvícení venkovních prostor potřebovali? Vsaďte na solární osvětlení, které se přes den nabije a po setmění osvítí vámi vybraný prostor.

Pozor na stupeň ochrany

Na ní u venkovních svítidel záleží asi nejvíc. U všech světel, která chcete do exteriéru nainstalovat, se zaměřte na stupeň ochrany, tedy IP kód. 

První číslice za IP udává ochranu před dotykem a vniknutí cizích těles, druhá číslice pak stupeň ochrany proti vniknutí vody. Čím je dvojčíslí vyšší, tím je větší i voděodolnost.
 
Víte, že minimální hodnota IP pro venkovní světla je IP 44?
19.01.2022 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444