Jak vybrat vchodové dveře

Jste zrovna ve fázi rekonstrukce, řešíte novostavbu nebo zkrátka jen došlo na dílčí výměnu vstupních dveří? Poradíme vám, jak při výběru dveří postupovat, na co si dát pozor a na co rozhodně nezapomenout.

První volba: bezpečnostní nebo plastové?

Diskuse na toto téma se týká zejména dveří do rodinného domu a argumenty proti bezpečnostním dveřím se obvykle točí kolem „na co bezpečnostní dveře, když je hned vedle francouzské okno?“. Plastové dveře je pak obvykle schopná dodat firma, která dodává i okna, a naplánuje vám tak jeden termín na osazení oken i dveří. My ale doporučujeme dodávku raději rozdělit a bezpečí svého domova a rodiny zajistit komplexně – bezpečnostní vstupní dveře, zabezpečení oken pomocí fólií, uzamykatelného mechanismu a kliky, u komerčních objektů pak volit rovnou mříže, nezapomenout na alarm, zajištění garáže nebo sklepa a hodit se můžou také dobré vztahy s pozornými sousedy.

Vykradení lidé často nevnímají jako největší újmu tu majetkovou, ale psychickou. V jejich domově se procházel cizí člověk, sahal na jejich věci, vstoupil do jejich soukromí. Materiální ztráty vám totiž může vyřešit pojišťovna – a právě kvalitní zabezpečení vám může snížit pojistné a vyhnete se také problémům s vyplacením pojistky.

Druhá volba: jaké dveře vybrat?

Je několik základních bodů, které je dobré si ujasnit, abyste vybrali co nejlépe. U renomovaných prodejců je vám k dispozici odborník, který vás celým procesem provede a vysvětlí všechna pro a proti. Pro základní orientaci se jedná o tyto body:

  • Umístění a rozměry dveří – vybíráte dveře do bytu nebo do domu? Mají vaše dveře standardní rozměry 80/197, případně 90/197, nebo potřebujete dveře na míru? Jsou vaše dveře jednokřídlé nebo potřebujete dvoukřídlé třeba do starší zástavy v centru města?
  • Bezpečnostní třída – existují třídy 1 až 5 a čím vyšší číslo, tím vyšší zabezpečení, které určuje materiál nebo počet jistících bodů, které zakotvují dveře do podklady a zárubní. Nejběžnější jsou třídy 3 a 4.
  • Materiál dveří – vnitřní, bezpečnostní část je otázkou vývoje, vy si můžete vybírat materiál, který je viditelný. Bezpečnostní dveře tedy nejsou kovové kolosy, ale třeba krásky z dřevěného masivu s bezpečnostními prvky schovanými pod povrchem.
  • Barevnost a design – tady je prostor pro váš vkus a estetické potřeby sladění s podlahou, interiérem i exteriérem. Barva i design se mohou lišit z vnitřní a vnější strany a dokonale se vám přizpůsobit.
  • Zvukotěsnost a protipožární odolnost – jak moc potřebujete domov odhlučnit od okolního prostředí? Jak dlouho budou dveře bránit šíření požáru?
  • Příslušenství – tady si budete vybírat dveřní kliku, kování, kukátko, bezpečnostní páku apod.
  • Rozpočet – obvykle jsou v nabídce ekonomické a luxusnější řady s množstvím variabilních prvků, cenově se tedy může výrobce pohybovat v širších mantinelech. Cena nejčastěji prodávaných bezpečnostních dveří se obvykle pohybuje v rozmezí 30 -35 000 Kč. 
TIP: Detailní průvodce výběrem bezpečnostních dveří



Třetí volba: kde si dveře koupit?

Věnujte výběru dostatek času, přece jen nekupujete vstupní dveře každý rok. Udělejte si rešerši možných prodejců, zeptejte se na zkušenosti známých a poptejte třeba 3 firmy, abyste měli srovnání. Pro vaši celkovou spokojenost bude kromě produktu samotného důležité také vše okolo, tedy služby a zkušenosti firmy. Dobrým znamením je odborník, který vás provede nákupem a vše vysvětlí, showroom, kde se můžete na dveře reálně podívat, kompletní zajištění jednou firmou od vlastního vývoje dveří, přes výrobu, prodej, montáž i následný servis například při ztrátě klíčů. Nedoporučujeme vybírat primárně podle ceny, nemusí se to ve výsledku úplně vyplatit.

Přejeme vám šťastnou ruku při výběru.
11.12.2017 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444