Jak vybrat tu nejlepší střechu

Pokud chystáte rekonstrukci střešní krytiny, její výběr nenechávejte náhodě a zjistěte si základní fakta raději sami. Přestavba znamená pro rodinný rozpočet velkou zátěž, proto je snaha o maximální úsporu pochopitelná, měla by mít ovšem své meze. Přinášíme desatero chytrých rad, jak si vybrat tu nejlepší střechu.

1. Na nové střeše nešetřete

Vždy zvažte poměr cena/výkon a podle něj se rozhodněte. Nízké okamžité pořizovací náklady automaticky neznamenají, že ve výsledku opravdu ušetříte.

2. Výběr dodavatele

Vybírejte dodavatele nejlépe na doporučení známého či rodiny. Reference si také ověřte na internetu a požadujte transparentní rozpočet. Vyhnete se tak mnohým nepříjemnostem.  
 

3. Správné načasování

Stavby a rekonstrukce realizujte nejlépe ihned začátkem jara, s příchodem teplého počasí. 
 

4. Pozor na „plechovku“

Volba plechové střešní krytiny v sobě skrývá mnohá rizika, zejména nízkou životnost a nedostatečnou odolnost vůči povětrnostním vlivům, ale také ztíženou možnost následných stavebních úprav střechy. V mnohých případech nesplňují ani požadované normy.

5. Vybírejte pouze z kvalitních materiálů

Krytiny z přírodních materiálů vykazují kromě vysoké trvanlivosti také optimální prodyšnost a vysokou mechanickou odolnost například v porovnání s plechem.

6. Zaměřte se na odolnost

Kvalitní střecha by totiž měla být odolná jak vůči UV záření, tak proti mrazu, sněhu či kroupám, souhrnně proti mechanickému tlaku, a též nehořlavá a mrazuvzdorná.

7. Požadujte střechu s ověřenou dlouhou životností

Odolnou střechu získá stavebník pochopitelně pouze tehdy, když vybere stabilní krytinu s ověřenou dlouhou životností. Např.: pálené keramické tašky, které vyrábí firma Bramac, nebo betonové tašky Bramac, KM Beta či Terran, vydrží až sto let. Střecha ze skládané krytiny odolává výkyvům počasí i extrémním podmínkám nesrovnatelně lépe než krytina z nekvalitního plechu.

8. Preferujte komfortní klid

Vlastností střešní krytiny je její hlučnost při dešti a kroupách. Pokud špatně snášíte hluk a preferujete klidné bydlení bez ohledu na povětrnostní podmínky, měli byste raději sáhnout po jiné krytině než po plechu. V opačném případě se může stát, že se za deštivé noci vůbec nevyspíte.

9. Ověřte serióznost dodavatele a možnosti reklamace

Při volbě konkrétní střešní krytiny by měl stavebník myslet také na možnost budoucí reklamace. Zejména v příhraničních oblastech totiž nejsou výjimkou případy, kdy si stavebník objedná střešní krytinu od zahraniční společnosti, kterou následně, pokud se na střeše objeví defekty, není možné dohledat a reklamaci u ní uplatnit.

10. Pojištění jako samozřejmost

Riziko vichřice, krupobití a dalších živelních událostí eliminují také specializovaná pojištění. Vzhledem k četnosti případů, kdy živly poničí majetek, je jistě prozíravé na tyto pojistky pamatovat.

Více informací na webu www.vseostrese.cz
15.07.2015 | PR
  • Mediterran CZ, s.r.o.

    Tradice výroby betonových tašek Mediterran sahá až do roku 1920, kdy začala manuální výroba v obci Neded na Slovensku. Ještě i v současnosti v této oblasti nacházíme střechy pokryté 70-80 letou tzv. „mészárosovskou“ taškou. Výroba betonové krytiny byla zahájena jako rodinné podnikání a vývojem přešla od manuálního způsobu přes poloautomatizovanou technologii až k dnešnímu plnoautomatizovanému evropskému standardu zodpovídajícímu způsobu výroby. V současnosti nabízíme 5 základních řad našich výrobků.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444