Jak vybrat ten správný dřez do kuchyně?

Kvalitní kuchyňský dřez je velmi důležitým prvkem každé kuchyně. Důležitými faktory při výběru jsou zejména rozměry, materiál, provedení a povrchová úprava dřezu. Nezapomínejte ale ani na design a estetiku - dřez může být jak funkčním tak i designovým prvkem.

Konstrukce a provedení
V zásadě se jedná o dva základní typy: samostatný kuchyňský dřez a rozšířený dřez s odkapávačem a vaničkou. Většina domácností si vystačí jednodřezy, pro náročnější prostory, pokud jde o velikost kuchyně a počet členů domácnosti, jsou vhodnější dvoudřezy.

Tvar dřezu
Co se týče tvaru, vybírejte zejména podle proporcí a koncepce kuchyně. Klasický čtvercový tvar dřezu se hodí prakticky kamkoli. Kulatý tvar je o něco méně typický, ale může krásně doplnit ostatní designové prvky ve vaší kuchyni. Rohový tvar kuchyňského dřezu je vhodný zejména pro úsporu místa.

Jaký je vhodný materiál?
Materiálů na výrobu dřezů existuje hodně, ale nejčastější jsou dřezy nerezové, granitové či tectonitové. Nerezové dřezy jsou dostupné v různých cenových rozmezích a snadno se udržují. Granitové dřezy mají velmi odolný povrch - ať už vůči poškrábání či vysokým teplotám. Výhodou granitových dřezů je také velká barevná škála.

Montáž dřezu
Existují v podstatě tři možnosti provedení montáže dřezu: Buď dřez vyčnívá nad pracovní desku linky, je ve stejné rovině s linkou nebo je umístěn pod úrovní linky. Zapuštěné dřezy vyniknou zejména u kuchyňských desek z přírodního či umělého kamene. Nejsou jen velmi elegantní, ale také praktické, protože mezi dřezem a pracovní plochou nevzniká spára, kde by se mohly usazovat nečistoty.
14.02.2020 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444