Jak vybrat správné zasklení oken

Okna do velké míry ovlivňují, jak se budete doma cítit. A dávno už se neřeší jen to, zda jsou plastová, dřevěná nebo hliníková. Velkou roli totiž hrají okenní skla, jejich počet a vlastnosti.

První otázka zní: zvolit dvojsklo, nebo trojsklo? Obecně se dnes doporučuje vybírat trojité zasklení, protože vám může přinést úspory energií, jakých s dvojsklem nikdy nedosáhnete. Navíc se zevnitř méně rosí. Výhodou je pak i samotný počet skel: umožňuje vám zkombinovat víc různých vlastností zasklení a maximálně tak přizpůsobit funkci okna vašim požadavkům. 
 
Na druhou stranu, trojskla mají větší hmotnost než dvojskla a využívá se u nich širší rám, takže vyžadují masivnější stavební konstrukci. Nehodí se tedy pro všechny stavby. Nicméně i s dvojskly můžete dosáhnout daleko lepších parametrů, než mělo vaše původní zasklení. Jen je třeba pečlivě vybrat skla, rám, vnitřní distanční rámečky, plyn mezi okenní tabulky a dobře vyřešit vsazení do konstrukce. 
 
Pokud jde o akustické vlastnosti, vede si trojité a dvojité zasklení v běžných provedeních velmi podobně. Dvojskla vás však neochrání před hlukem z dopravy.
 

Co všechno mají vaše okna umět? 

Okenní skla mohou plnit řadu různých funkcí: bránit únikům tepla, tlumit hluk, zamezovat přehřívání interiéru nebo nadměrnému rosení. Proto byste si ze všeho nejdřív měli říct, co od nových oken primárně požadujete. Nemusíte se ale omezovat jen na jednu funkci. U nás najdete skla, která mají hned několik výjimečných vlastností, a navíc se dají ještě navzájem kombinovat. 


První řešte akustiku

Často je podceňovaná, přitom jde o vlastnost, která dokáže výrazně působit na naše pohodlí. Proč řešit akustiku zasklení ze všeho nejdřív? Protože ovlivňuje tloušťku skel a sekundárně i okenního rámu. A tyto hodnoty zase určují, zda budou potřeba stavební úpravy okenních otvorů. 
 
„Pokud se akustický návrh zasklení podcení nebo se provádí dodatečně, je možné, že na správné sklo jednoduše nezůstane dostatek místa,“ upřesňuje Jaroslav Kudýn, obchodně-technický zástupce společnosti Glassolutions. 
 
Zvuková izolace oken se vyjadřuje indexem vzduchové neprůzvučnosti Rw. Obecně platí, že čím je uváděná hodnota Rw vyšší, tím lépe okna zvukově izolují. 
 
A jak tedy vypadá zasklení, které maximálně tlumí? Je potřeba zkombinovat skla různé tloušťky s dostatečně velkými komorami a hlavně se speciální tlumicí fólií. Ta se buď zalaminuje mezi skla nebo napne uprostřed komory. V obou případech plní funkci absorbéru. U nás do protihlukových skel používáme fólii Stadip, například ve skle SGG STADIP SILENCE®.

 

Izolační skla nepustí teplo pryč

Se správným izolačním zasklením můžete snížit energetické ztráty svého bydlení nebo kanceláře o 50 % až 80 %. Izolační skla brání v zimě únikům tepla, v létě zase zamezují přehřívání interiéru. Dají se využít nejen pro okna, ale i na fasády nebo pro zimní zahrady. 
 
Požadavek na dobré tepelně-izolační vlastnosti skla už je dnes standard. Vy ale můžete chtít ještě víc. Proto byl stvořen izolační povlak ECLAZ®, který se dá použít jak pro trojskla, tak pro dvojskla. ECLAZ® umí zajistit maximální úsporu energií, aniž by zabránil vstupu světla do interiéru. Naopak – zatímco se teplo vnitřních prostor efektivně odráží dovnitř, do místnosti vstupuje až o 11 % denního světla více než u srovnatelných řešení.

Protisluneční skla pro pohodlí za každého počasí

Mít doma dostatek světla, ale zároveň ne příliš horko, může vypadat jako nesplnitelný sen. Naštěstí existují protisluneční skla. Ta v porovnání s tepelně izolačním sklem snižují teplotu v místnosti až o 5 °C, zároveň však propouští do interiéru dostatek světla a v zimě zajišťují tepelnou izolaci. 
 
Nejvyšší modely protislunečních skel dokážou odrazit až dvě třetiny tepelné energie přicházející ze slunce, a ochránit tak interiér před přehřátím. Výhodou také je, že s protislunečním zasklením si užijete přirozený výhled, který nebudou rušit žaluzie ani rolety. 
 
Sklo SGG COOL-LITE® XTREME představuje vůbec nejúčinnější řešení na trhu, pokud jde o protisluneční ochranu. Umožňuje totiž maximální propustnost světla a zároveň minimální prostup energie.

 

Bezpečnostní zasklení 

U okenních skel se bezpečnost řeší ze dvou různých hledisek: zaprvé, abyste byli chráněni před případným vloupáním či vandalismem, a za druhé, aby vás sklo při prasknutí či rozbití neporanilo

SGG Stadip Protect patří k laminovaným sklům. Jsou tvořena dvěma či více skly spojenými s dvěma či více vrstvami plastové fólie PVB, která sklům propůjčuje pevnost a pružnost.
„Takové sklo sice praskne, ale nerozpadne se, nikoho nepořeže a drží svůj tvar. Opět zde platí, že když se na požadavek bezpečnosti myslí už zpočátku, je možné sklo v oknech navrhnout komplexně tak, aby výsledný produkt vyhovoval všem očekáváním majitele,“ dodává Jaroslav Kudýn, obchodně-technický zástupce společnosti Glassolutions.
 
Možná vás napadá, jestli může sklo prasknout samovolně. Odpověď zní: může. A jak? Když je okno vystaveno velkému teplu (nejčastěji od slunce), začne se přirozeně rozpínat. A pokud se plocha skla nezahřívá rovnoměrně (část je např. zastíněna stromem nebo sousedním domem), může na jednom či více místech prasknout. Říká se tomu termální lom
 

Ochrana proti rosení okna 

Pokud sklo dobře izoluje a zároveň je velký rozdíl mezi venkovní a vnitřní teplotou, většinou se okno zvenku zamlží či orosí. U izolačních trojskel k tomu může docházet i více než 60 dní v roce. Proto jsme vyvinuli povlak SGG VIEWCLEAR, který dokáže tento jev omezit i na pouhých několik dní za rok. 
 
VIEWCLEAR® lze navíc kombinovat s dalšími nízkoemisivními povlaky, jako je PLANITHERM nebo ECLAZ, a tím zajistit vynikající tepelné vlastnosti trojskla či dvojskla. 
 

S výběrem skel vám poradí odborníci

Zasklení je potřeba navrhnout tak, aby splňovalo stavební normy a vaše požadavky. Obraťte se proto na architekta nebo projektanta, s kterými řešíte svou stavbu či rekonstrukci. Tito odborníci totiž vezmou v úvahu umístění a funkčnost stavby, platnou legislativu, rozpočet a také požadavky vás, jako investora.
 
Před první konzultací si rozmyslete, co od nových oken očekáváte a co by mělo splňovat zasklení v různých místnostech vašeho domu. Díky tomu bude moct architekt či projektant přijít s řešením, které vám bude maximálně vyhovovat.
01.12.2022 | PR
  • Divize ISOVER Saint-Gobain Construction Products CZ a.s.

    ISOVER již více než 80 let vyvíjí, vyrábí a prodává tepelné, akustické a protipožární izolační materiály z čedičových i skleněných minerálních vláken a expandovaného polystyrenu. V tomto oboru se jedná o nejvýznamnějšího a největšího světového výrobce s působností a výrobními závody po celém světě.

  • Saint-Gobain Construction Products CZ a.s. - Divize Rigips

    Rigips, divize společnosti Saint-Gobain Construction Products CZ a.s., je významným výrobcem a dodavatelem systémů suché výstavby.

  • Saint-Gobain Construction Products CZ a.s. - Divize Weber

    Společnost Weber vyrábí a dodává vysoce kvalitní řešení pro fasády, zateplování, podlahy, obklady a dlažby. V České republice patří k jedněm z nejvýznamnějších dodavatelů v oboru. Kromě výroby materiálů se Weber věnuje i vzdělávání: pořádá různorodé semináře, zveřejňuje montážní návody a poskytuje užitečné on-line nástroje, které usnadní práci profesionálům i domácím kutilům.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444