Jak vybrat sluneční elektrárnu na střechu, zahradu či chatu?

Rozhodli jste se pro energetickou soběstačnost a přemýšlíte, kam nejlépe fotovoltaické solární panely umístit? Ať už je chcete instalovat na střechu svého domu či chalupy nebo na zahradu, pro každé místo existuje optimální řešení. Které to je? V rozhodování vám pomůže naše shrnutí.

Fotovoltaické solární panely na střechu: Záleží na přístupnosti světla

Umístění solárních panelů na střechu domu patří mezi nejčastější typ instalace. Důvody jsou jednoduché. Na střeše jsou panely nejblíže slunci, mají přirozený sklon a v jejich dosahu je minimum předmětů, které by stínily.

Právě podle přístupnosti světla byste se měli rozhodovat, pokud uvažujete o umístění fotovoltaického systému na střechu. Fotovoltaické panely mají nejvyšší výnos při přímém slunečním záření, a pokud na váš dům dopadá stín vysokých stromů, mohli byste přijít až o 40 % výnosu energie.

Důležitá je také orientace vaší střechy. Ideální je umístění solárních panelů směrem na jih, případně na jihovýchod či jihozápad. Instalaci lze provést i na západních či východních stranách střechy, ztráty na energetickém výnosu však v takovém případě dosahují asi 20 %. 

Ideální sklon a typ slunečních panelů 

Jak velký sklon střechy potřebujete? Ideální sklon je 35°–45°, solární panely se ale běžně instalují i na střechy, které mají sklon alespoň 15°. Pokud sklon střechy dosahuje 15° a více, je možné panely pohodlně instalovat zároveň se střešní krytinou nebo jimi dokonce lze část střešní krytiny nahradit.

Fotovoltaické solární panely však můžete umístit i na plochou střechu. V takovém případě ovšem panely ztrácí svou samočisticí schopnost a potřebují pravidelnou údržbu.

Kolik energie fotovoltaický systém vlastně vyrobí?
Hodnota výnosu elektrické energie samozřejmě závisí na okolních podmínkách. U kvalitních solárních panelů bývá roční zisk přibližně od 500 do 600 kWh na 1 m2 solární plochy. Chcete vědět, kolik energie můžete získat instalací fotovoltaických panelů na váš pozemek nebo střechu? S vaší vlastní domácí elektrárnou pomůže odborník.

Chystáte se umístit solární panely na střechu rodinného domu? Měli byste také zvážit, jaký typ solárních panelů zvolíte. Sluneční systémy zapojené do veřejné sítě vám zaručí přísun energie i v době nedostatku vlastního výkonu, ve chvílích přebytku naopak energii odvedou do sítě.

Vyznáte se v solárních systémech? Zjistěte, jaké jsou typy solárních panelů a co bychom o nich měli vědět.

Jaké solární panely zvolit na zahradu?

Pokud není vaše střecha pro instalaci fotovoltaických solárních panelů vhodná, můžete je umístit na zahradu. I tady hraje zásadní roli orientace a sklon. Nejvíce energie vytěžíte, když umístíte panely směrem na jih, existují však i pohyblivá zařízení, která se otáčí za sluncem.

Sklon solárních panelů lze při umístění na zahradu snadno nastavit pomocí montážních rámů. Speciální konstrukce, na které se fotovoltaické panely instalují, mohou mít pevně nastavený či nastavitelný úhel. I tady platí, že ideální sklon by měl být asi 35°– 45°.

Netoužíte-li po tom, aby vám na zahradě „strašily“ nevzhledné konstrukce, zvolte řešení, které vzhled vašeho pozemku nenaruší. Amorfní solární panely tvoří tenká křemíková vrstva napařovaná na sklo nebo fólii, kterou lze vodorovně položit na zahradu. Amorfní panely navíc citlivě reagují na rozptýlené sluneční záření, a hodí se tak i na pozemek, který nemá vhodnou orientaci nebo sklon. Jediné, co potřebujete, je plocha.

Přemýšlíte, který typ solárního panelu zvolit? Zvažte všechna kritéria pro vaše rozhodování o vhodné instalaci.

Na chatu zaveďte ostrovní systém

Chtěli byste fotovoltaický solární systém umístit i na chatu, ale nemáte možnost připojení k síti? Váš problém vyřeší ostrovní solární systém. Na rozdíl od systému zapojených do veřejné sítě s ostrovním systémem připojení k rozvodné síti nepotřebujete.

Ostrovní fotovoltaické systémy totiž disponují speciální baterií, která uchovává přebytečnou elektřinu získanou ze slunce. Ve chvílích, kdy slunečního záření není dostatek, můžete energii z baterie jednoduše využít a zůstanete energeticky soběstační i na místech, kde byste za normálních okolností přístup k elektřině neměli.
12.10.2017 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • STIEBEL ELTRON spol. s r.o.

    STIEBEL ELTRON patří k technologickým lídrům v oblasti ohřevu vody, vytápění a technologií využívajících obnovitelných zdrojů. Široké portfolio produktů tvoří zásobníkové a průtokové ohřívače vody, akumulační kamna, přímotopné konvektory, osoušeče rukou, tepelná čerpadla, ventilační jednotky a solární zařízení.

  • Grundfos s.r.o.

    Grundfos patří mezi největší výrobce čerpací techniky na světě. Ročně vyrobí přes 16 mil čerpadel. Největší podíl na výrobě mají oběhová čerpadla pro vytápění domácností a komerčních budov.

  • AC Heating

    Tepelná čerpadla AC Heating české výroby, jsou určena pro vytápění rodinných domů, bytových domů i komerčních komplexů. Tepelná čerpadla jsou vybavena plynulým řízením výkonu (invertorem) a řízeným vstřikováním chladiva. Jsou vhodná pro radiátory, podlahové vytápění, stěnové topení, stropní chlazení. Řídicí systém xCC umožňuje v základním vybavení možnost připojit k internetu. Jedná se o zařízení v nejúspornější energetické třídě A +++.

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.

  • HAAS + SOHN Rukov s.r.o.

    Vyrábíme a dodáváme krbová kamna, krbová kamna s výměníkem, krbové vložky, krbové vložky s výměníkem, krbové sestavy, peletová kamna a příslušenství jako krbové nářadí, kouřovody a další. Zajišťujeme záruční a pozáruční servis našich výrobků. Společnost HAAS+SOHN Rukov, s.r.o. vznikla v roce 1995 spojením bývalé tradiční rumburské firmy Rukov s rakouskou společností Reischl GmbH, čímž se stala součástí značky působící na trhu od roku 1854.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444