Jak vybrat matraci?

Na co si dát pozor při výběru matrace?

Zdravé spaníMatrace je jeden z nejdůležitějších prvků v ložnici. Právě ona rozhoduje o tom, zda ráno vstaneme odpočinutí a svěží nebo naopak polámaní a ještě víc unavení. Výběr matrace je proto velmi důležité rozhodnutí, které musíme pečlivě zvážit. Kromě známých faktorů jako je výška a váha klienta, či tuhost matrace, rozhoduje o správném výběru matrace i její samotné složení. Na trhu najdeme širokou nabídku pružinových matrací stejně jako matracích pěnových. Při výběru je nutné brát v úvahu zatížení, kterému bude matrace vystavena, a kvalitu pěny.

Existuje několik základních druhů polyuretanových pěn:

PUR pěna
- pěna bez speciálních funkcí, cenově dobře dostupná, ale s nízkou trvanlivostí a s menší zárukou kvality ležení a spánku.

HR (high-resilient) pěna - tzv. studená, která je vyráběna za nižších teplot a dosahuje tím vyšších hustot, které předurčují matraci vyšší životnost a vyšší komfort s lepším odpružením. Struktura pěny je složena z větších "bublinek", které poskytují výbornou prostupnost vzduchu.

NAWAPUR
- kombinace PUR pěny a přírodního extraktu ze skočce obecného (Verenda), který odpuzuje bakterie a vytváří v matraci příjemné mikroklima. Matrace z tohoto materiálu zároveň šetří životní prostředí, neboť se k jejich výrobě používají recyklovatelné suroviny.
Viscoelastická pěna - někdy také nazývána líná nebo lazy pěna - je kombinace PUR nebo HR pěny a příměsi viskózních látek, které reagují na úroveň přijímaného tepla. Původně byl materiál vyvinut pro potřeby NASA. Pěna z tohoto materiálu reguluje svou tuhost - při zahřátí změkne, při zchladnutí ztuhne. Matrace pak umí regulovat svou tuhost v závislosti na lokálním zatížení a plně se přizpůsobit tělu člověk. Drobná nevýhoda těchto pěn je ta, že se poměrně dost zahřívají a způsobují pocení, ale již se objevují i materiály, které dokáží této nevýhodě zamezit (např. GV8020).

Energy pěna
- nově vyvinutá řada studených pěn s parametry bížící se latexovým matracím. Energy pěny dokáží při své hustotě poskytnout menší stupeň odporu proti stlačení, čímž se lépe využívá vlastnost pěny a matrace tím aktivně vydává energii, kterou absorbuje během stlačení. Vývoj tohoto druhu pěn byl závislý zejména na technologických možnostech vypěňovacích linek a momentálně představují špičku mezi studenými pěnami.

GR pěna
- top end varianta Energy pěn, která si zaslouží vlastní pojmenování. Pěna je vybavena špičkovými parametry - hustotou a kvalitou převyšuje i běžné latexové matrace a zároveň poskytuje měkkost a pružnost. Materiál je vhodný pouze pro určitý stupeň zatížení, avšak poskytuje pro něj ten nejlepší komfort. Dovolí tělu se zabořit více než ostatní pěny a zároveň velmi silně pruží směrem vzhůru, proto je nutné ji pečlivě vyzkoušet.

Více v článku - matrace z polyuretanových pěn.


Zde si přečtěte informace o nové generaci taštičkových matrací.
16.03.2010

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444