Jak vybrat a připravit byt k pronájmu?

Uvažujete o pronájmu bytu nebo o koupi investiční nemovitosti právě za účelem pronájmu? Pak možná právě řešíte otázku, jak si co nejvíce usnadnit hledání budoucích nájemníků. Přečtěte si tipy společnosti Ideální nájemce, jak by měl byt vypadat a co všechno by měl mít, abyste svého ideálního nájemníka našli snadno a rychle.

Hledá se nájemník

Stejně jako v poslední době rostou ceny nemovitostí, roste i zájem o nájemní bydlení. Majitelé bytů si tedy mohou být téměř jistí, že pro svůj byt najdou nájemníka. Existuje však několik faktorů, které dokážou hledání perfektního nájemce ovlivnit. Víte, které věci byste měli před rozhodnutím o pronájmu nebo koupi bytu zvážit?
 

Čí(m) to je?

Prvním faktorem k zohlednění je rozhodně vlastnictví bytu. Pokud vám již byt náleží, můžete se do pronajímání pustit třeba hned. Zapomenout naopak můžete na pronájem bytu obecního. Jak se ale věci mají s družstevními byty? Obchodní zástupkyně společnosti Ideální nájemce v Brně Eva Rozsypalová vysvětluje, že je třeba požádat o souhlas s pronajímáním bytu. Dodává: „Získat souhlas družstva většinou není problém, ovšem existují i družstva, která mají ve stanovách omezující podmínky, které je nutné respektovat.“

Větší možnost výběru máte v případě, že se ke koupi investičního bytu teprve chystáte. Jak uvádí obchodní zástupce Ideálního nájemce pro Brno Vojtěch Zigo, nové byty mají nezanedbatelnou výhodu, a tou je nižší riziko oprav a záruka na většinu nového vybavení. Nevýhodou oproti starším bytům je vyšší cena. Z důvodu nedostatku bytových jednotek však nyní tyto rozdíly nejsou tak vysoké.
 

Kde začít?

Jak zjistit, které místo oplývá tím největším potenciálem k úspěšnému pronájmu? Těmi nejžádanějšími městy jsou obvykle metropole s velkým množstvím univerzit. Ještě více než na město se však zaměřte na konkrétní lokalitu: ověřte si, zda jde o část s dobrou občanskou vybaveností. Cenu pronájmu naopak snižují např. problémoví sousedé nebo špatné ovzduší.

Před nákupem nemovitosti je rovněž důležité promyslet, na jakou cílovou skupinu se chce investor orientovat. Pokud chce koupit větší byt a ubytovat v něm studenty, je lepší se zaměřit na oblasti kolem univerzit a blízko k centru města. Naopak pro investora, který hledá byt s dispozicí 2+1, bude ideální mladý pár s dítětem, kterému vyhovuje i lokalita dál od centra s přírodou na dosah. Co se týče dispozice, nejčastěji pronajímanými byty jsou momentálně ty s dispozicemi 2+kk a 2+1.
 

Balkón, sklep, nebo obojí? A zařídit, nebo nezařídit?

V rozhodování zájemcům pomáhá mimo jiné i to, zda k bytu náleží balkón nebo sklep: „Už jsem se mnohokrát setkala s tím, že zájemci na prohlídce byt odmítli právě kvůli absenci balkónu. Sklep potom preferují hlavně u bytů, kde není moc úložného prostoru,“ upřesňuje Eva Rozsypalová.
S nákupem nábytku si investor nemusí dělat hlavu, rovnice „více zařízený byt = lepší byt“ totiž nemusí platit vždy. Ačkoli je důležité, aby v bytě byla kuchyňská linka se sporákem a ideálně i lednice a pračka, na nábytku nájemníci většinou netrvají.
 

Záleží i na „drobnostech“

Pamatujte na vymalování bytu, je-li potřeba, stejně jako na kopie klíčů pro nájemníky, a to nejen od bytu, ale i od sklepů či schránky. Majitel by měl zařídit i revizi kotle a zkrátka celkové odstranění závad.
 

Pronájem bez starostí i bez rizika

Pokud máte z pronajímání bytu na vlastní pěst obavy, zvažte využití služby Ideální nájemce, která pronajímatelům ulehčuje od starostí. Ideální nájemce si od vás byt pronajme a ručí za pravidelnou platbu nájemného i stav bytu. Administrativu, obsazení bytu či opravy majitel nemusí řešit, jen si užívá bezstarostný pasivní příjem – a garanci, že svůj byt dostane zpět ve stejném stavu, v jakém ho Ideálnímu nájemci pronajal. Ať už to bude 2+kk v Praze, nebo 4+1 v Brně.
13.11.2018 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444