Jak vybírat matraci

DONAU HR - ortopedická sendvičová matrace

DONAU HR - ortopedická sendvičová matrace

Osm tipů pro správný výběr

Pokud uvažujete o koupi nové matrace, vybírejte opravdu pečlivě. Správně zvolená matrace vám může pomoci zbavit se potíží se spánkem, problémů jako jsou bolesti zad, ucpaný nos či oteklé nohy. Od kvalitního odpočinku vás dělí pouhých osm kroků. 

Pro své blízké a sebe bychom vždy měli chtít to nejlepší. Víte však, co máte od matrace vůbec očekávát? Každá matrace je jiná. Ortopedická není stejná jako ta zdravotní, různé typy matrací vyžadují různé rošty, apod. Před samotným výběrem je potřeba uspořádat jednotlivé informace a přesně vědět, co potřebuji znát.
1. Zkontrolujte stav roštu
Možná se přesvědčíte, že je vhodné zakoupit nový rošt spolu s matrací. Pokud se však rozhodnete, že ten původní postačí a ponecháte si ho, nezapomeňte si zapsat typ, rozměr a hlavně nosnost.

2. Zvažte, kolik chcete do pořízení matrace investovat
Samozřejmě, levná matrace tolik nezatíží váš rozpočet, ale na druhou stranu málokdy uspokojí všechny naše potřeby. Za několik měsíců pak zjistíme, že nám nevyhovuje.

3. Vyberte si nejvhodnější materiál - zde je krátký výčet výhod a nevýhod jednotlivých typů
Matrace XENA -  100% přírodní latex  
Matrace XENA -  100% přírodní latex  
  • Pružinové matrace – oproti starým pružinovým matracím dnes již nehrozí, že by vás pružiny píchaly do zad. Pružiny jsou chráněny vrstvou vysoce gramážního filcu, což zabraňuje jejich pronikání z matrace. Výhodou je potom příznivá cena a vysoká prodyšnost, takže jim nevadí ani deskové rošty.
  • Latexové matrace – mají oblibu pro svou velmi dobrou elasticitu a ortopedické vlastnosti. Navíc jsou hypoalergenní, ale zase mohou mít vyšší cenu.
  • Polyuretanové matrace (PUR pěna) – pokud nechcete, aby se vám matrace snadno proležela, vybírejte matrace se zpevněným středem. Zde je totiž garantována vyšší odolnost. Tyto matrace patří do nižší cenové kategorie.
  • Matrace z HR pěny – má výborné ortopedické vlastností a je také hypoalergenní. Tento materiál velmi často tvoří jádro tzv. sendvičové matrace.
  • Matrace z líné pěny (paměťové pěny) – jedná se o kombinaci PUR a HR pěny. Kombinuje jejich vlastnosti, především teplotní roztaživost, díky které se minimalizuje možnost proležení.
4. Zamyslete se, zda chcete některý speciální typ – jistě jste narazili na pojmy zónování matrace či sendvičová matrace, ale co si pod tím představit?
  • VISCOFLEX - sendvičová matrace z  vysoce kvalitní elastické sedmizónové studené pěny  
    VISCOFLEX - sendvičová matrace z
    elastické sedmizónové studené pěny
     
    Sendvičová matrace – vyjadřuje, že výplň matrace je složena ze dvou materiálů, většinou je to studená pěna tvořící jádro a líná pěna na svrchní části.
  • Zónová matrace – povrch matrace je rozdělen do několika zón s odlišnou tuhostí. Například v oblasti kyčlí by měla být matrace měkčí pro snadné „zaboření“ a naopak páteř by měla mít tvrdší podklad, aby byla v ideální poloze. Zde platí, že čím více zón, tím vyšší kvalita a komfort.
  • Zelená matrace (BIO matrace) – jsou to matrace tzv. přírodních materiálů.
5. Zdravotní, nebo ortopedickou matraci?
Pokud se rozhodujete mezi zdravotní a ortopedickou matrací, odpovězte si na otázku: „Pro koho matraci vybíráme?" Pokud chceme matraci pro alergika, tedy hypoalergenní, hygienickou, nebo potřebujeme matraci pro osobu dlouhodobě upoutanou na lůžko, musíme zvolit matraci zdravotní, která disponuje certifikátem. Jestliže však požadujeme stabilní oporu kosterního systému, pak vybereme matraci ortopedickou, která je testována na správné rozložení těla.
Matrace SAVOY je tvořena jádrem ze sedmizónových taštičkových pružin,které je kombinováno s vysoce komfortními antibakteriální pěnami o různých tuhostech z obou stran matrace.
Matrace SAVOY je tvořena jádrem ze sedmizónových taštičkových pružin,které je kombinováno s vysoce komfortními antibakteriální pěnami o různých tuhostech z obou stran matrace.

6. Základem pohodlí je správný rozměr – aby byl spánek opravdu komfortní, měla by matrace splňovat základní parametry.
  • Délka alespoň o 20 cm delší, než je vaše výška. 
  • Šířka jednoho lůžka by měla být minimálně 70 cm. 
  • Ideální výška je potom doporučována nejméně 15 cm, protože nižší matrace se velmi snadno proleží a ztratí svou kvalitu. 
7. Snadno poznejte kvalitní matraci
Abychom zjistili, zda se jedná o opravdu kvalitní matraci, postačí se zaměřit na to, zda matrace disponuje známými certifikáty. Nejznámějšími jsou Ergochceck, EUROLatex Eco Standard, OKOTest Standard 100 a spousta dalších.
8. Nezapomeňte na pravidelnou péči
Matrace potřebuje určitou péči. Neopomínejte proto pravidelně prát potah matrace, větrat ji a minimálně jednou za měsíc matraci otočit. Zabráníte tak proleženinám a matrace si zachová své vlastnosti o mnoho déle.

Pokud vybíráte vhodnou matraci, nezapomeňte při svých toulkách internetem navštívit náš obchod Matrace Grossmann, kde si určitě vyberete tu pravou právě pro Vás. A pokud si nebudete jisti, nechte si poradit od našeho vyškoleného personálu. 
07.05.2014

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444