Jak vybavit malou koupelnu? Hlavně prakticky

Při výběru zařizovacích předmětů do malé koupelny je třeba uvažovat hlavně prakticky a účelně. Pokud řešíte v koupelně nedostatek místa, není na žádné zbytečnosti prostor. Před výběrem je třeba znát odpověď na několik otázek.

1. Plánuji mít v koupelně pračku?

2. Potřebuji vanu, nebo mi stačí sprchový kout?

3. Jak s úložnými prostory?

4. Na barvě záleží?
 

Nabízíme pár rad a tipů tak, abyste si na tyto otázky dokázali odpovědět. Inspirujte se.

Kam s pračkou?

Pračka je nedílnou součástí života každého z nás. Šetří nám spoustu času a práce. Pokud máte v koupelně málo místa, řešíte každý centimetr, může mít umístění pračky rozhodující vliv na vzhled a rozmístění koupelny. Pokud tedy máte místo v kuchyni, udělejte z pračky součást kuchyňské linky. Využijte volnou technickou místnost, kotelnu, kde se nepráší apod. Pokud žádným nadbytečným místem nedisponujete, nezoufejte! Dnes jsou na trhu pračky zúžené, pračky s vrchním i předním otvíráním a s dalšími vychytávkami. Vyberte tu, která bude pro vaše účely nejlepší, a zabere nejméně místa.

Vana, nebo sprchový kout? Zásadní otázka

Tato otázka je opravdu zásadní. Někdo si nedokáže představit den bez horké koupele. Potřebuje mít vanu plnou pěny. Nebo má děti a chce jim dopřát občasnou koupel ve vaně. Jde to! Pořiďte rohovou vanu, která zabere méně místa. Dnes se vyrábí takové, které se na jednom konci výrazně zužují a zabírají skutečně jen malý prostor. Co si budeme ale říkat. Koupel pro dospělého člověka není v takové vaně úplně pohodlná.

Pokud máte rádi rychlou osvěžující sprchu a na cachtání ve vaně moc nejste, pak je tu pro vás široká nabídka sprchových koutů. Čtverce, čtvrtkruhy, obdélníky i atypická provedení. Vyberte si správné místo pro svůj sprchový kout tak, abyste maximálně využili daných dispozic koupelny. Nejlépe do rohu, do niky, využijte členitosti koupelny. Zavírání vyberte posuvné. Otevírací dveře zasahují zbytečně moc do prostoru. A ten přece můžete využít praktičtěji.

Pokud se vany nechcete vzdát, ale nemáte ji opravdu kam dát, a stačilo by vám něco malého na občasné ošplouchnutí ve vaně, vyberte si menší vanu s vanovou zástěnou. Díky zástěně se velmi pohodlně osprchujete i ve stoje a nebude zacákaná celá koupelna. Nebo sprchový kout s hlubokou sprchovou vaničkou. Prohlédněte si některé z našich realizací.

Kam to všechno dám? 

Do malé koupelny se opravdu nevejde příliš mnoho skříněk a někdy ani na to nejnutnější koupelnové příslušenství. Jsou ale místa, kam se skříňka opravdu dobře vejde a prakticky ji využijete. Rozhodně je to prostor pod umyvadlem. Skříňky se teď vyrábí téměř ke všem umyvadlům již od velikosti 45 cm! Nad umyvadlo si místo nalepeného zrcadla pořiďte skříňku se zrcadlem. Drobností, které do ní budete chtít odkládat, najdete určitě dost a dost. Pokud vám to prostory dovolí, využijte i místo nad pračkou nebo u stropu. Některé věci nepotřebujete tak často a mohou být klidně schovány ve skříňce umístěné ve výšce. 

Do malých koupelen volte světlé barvy

Světlé barvy prostor prosvětlí a opticky zvětší. Je to důležité, zvlášť pokud máte v koupelně malé nebo vůbec žádné okno. Stejnou službu udělají i velké formáty obkladů a dlažeb. Většina obkladačů doporučuje do malých koupelen malé formáty, ale opak je pravdou. Malé rozměry koupelnu rozkouskují a rozdělí. Velké formáty s malým množstvím spár naopak koupelnu sjednotí a opticky zvětší. Např. obdélníkový rozměr 25/50 nebo 30/80 perfektně splní očekávání. 
A nezapomeňte na zrcadlo. I to pomůže – alespoň na oko – k rozšíření koupelny.

Další inspirace a produkty naleznete na www.mbkeramika.cz nebo v našem novém katalogu pro tuto sezónu.
29.10.2015 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444