Jak uspořit zateplením

Nejdůležitější a nejzásadnější je rozhodnutí. Rozhodnutí, že zateplení není vyhazování peněz, bezmyšlenkovitý plezír či bezděčná marnivost, ale výhodná investice do vlastního bydlení, díky které snížíme náklady na vytápění. Investice do zateplení je sice vyšší než do nové pračky, ale zase nižší než 14denní rodinná dovolená v zahraničí. Na tu navíc můžete díky úsporám za energie brzy našetřit.

Máte zateplení? A můžu ho vidět?

V rozhodování, zda do zateplení rodinného domu jít, či nejít, pomohou reference známých, přátel nebo sousedů. Ptejte se na vše, co vás zajímá. Jedině tak získáte potřebné informace, důležité zkušenosti a především doporučení na spolehlivé stavební firmy.  
 
Energetická náročnost domácností enormně vzrostla s moderním stylem bydlení. Pokud se podíváme do novodobé historie bytového bydlení 20. století, bylo naprosto normální vytápět místnosti na pouhých 16 °C. Dnes naprosto nemyslitelný parametr. Vnitřní návrhová teplota je podle norem pro obytné místnosti 21 °C. Na tuto teplotu ovšem vytápí málokterá domácnost. Většinou se v bytech a rodinných domech pohybuje teplota okolo 23 °C až 24 °C. To znamená přetápění zhruba o 2 až 3 °C. Pokud vytápíme o 1 °C více, zvyšujeme tak energetickou náročnost domácnosti o celých 6 %. Ano, každý stupeň znamená vyšší spotřebu.

Zateplení jako efektivní způsob snižování energetické náročnosti domácností

Fenoménem 90. let 20. století se stalo jednoznačně zateplování, které v novém tisíciletí dostalo maximální podporu ze strany státu ve formě dotačních programů. Teplo je tedy potřeba uchovat doma, zvláště to, které je nad návrhovou normovou teplotou. Je zbytečné přicházet o komfort, který platíme. Obecně je známo, že celkovým zateplením ušetříme až 60 % energií, to znamená snížení nákladů na vytápění o celých 60 %. Kritická je v této oblasti střecha, teplo stoupající vzhůru má snahu utéct tzv. komínem. Střechou v rodinném domě snížíme spotřebu naší cenné zaplacené energie až na 35 %. Otočení termostatem stojí na každém stupni 6 %, na druhé straně investicí do zateplení snížíme náklady na vytápění o 35 % a to trvale. Kombinací obou opatření jde snížit náklady na energie třeba až o více jak 50 %. Záleží na nás, jaký komfort si chceme užívat. 
 

V zatepleném domě nemá plíseň šanci 

Vytápěním na vyšší teplotu, než bylo obvyklé u našich předků, v kombinaci s kvalitním zateplováním se získává jedna naprosto zdraví prospěšná výhoda. Ve standardní vlhkosti kolem 50 až 60 % voda kondenzuje okolo 11 °C. Zatuchlost a plísně se vyskytují v našich domácnostech právě v místech, kde vnitřní pokojová teplota klesne pod teplotu kondenzační. Takovým místům se odborně říká tepelné mosty. Plusem vyšších vnitřních teplot v kombinaci s kvalitním zateplením nejen v ploše, ale i v místech „neviditelných“ skulin a škvír, je stálá teplota nad rosným bodem, a tedy i čistý domov.  
 

Vyznejte se ve foukaných izolacích

Velkého zájmu mezi uživateli se těší foukaná izolace. Proč? Jednoduše zajistí dokonalé zateplení, a to i v těžko dostupných místech.

Srovnejme si minerální foukanou izolaci a celulózovou foukanou izolaci. Výrobci minerální izolace jako plusy uvádějí její lehkost, nadýchanost a krásnou bílou barvu. Toto pozitivum je však pouze zdánlivé. Nadýchanost minerální izolace, která obsahuje velké množství vzduchu, si můžete představit jako řídce pletený svetr. Dům snadno prochladne, teplo začne unikat a bílá barva se rychle zašpiní. 

Hutnější celulózová izolace má vedle tepelně izolačních vlastností i přídavné akumulační vlastnosti. Pořízení teplého, kvalitního a moderně šedivého svetru, který souzní s každou konstrukcí, je univerzálním řešením pro zateplení střech, půd a stropů. Příkladem celulózové izolace je Climatizer Plus.
 

Foukaná izolace: Rychlá aplikace pro okamžité úspory

Rozhodli jste se pro foukanou izolaci a chcete začít šetřit co nejdříve? Aplikace foukané izolace je rychlá, rodinný dům lze zateplit během 3 hodin. Rychlost, čistota procesu a okamžitý efekt je velkým bonusem. Climatizer Plus dokáže zateplit i těžko dostupná místa, jeho realizace zabere jen pár hodin a navíc se na něj vztahuje 20letá záruka (oproti hobbymarketové izolaci s 2letou zárukou). Realizaci foukané izolace Climatizer Plus mohou provádět jen proškolené a certifikované firmy, které znají vlastnosti materiálu. Využijte doporučení přátel a vaše zkušenosti předávejte dál. 


„Škoda, že to náš projektant nevěděl už při návrhu, určitě bych šel v případě takové složité střechy do foukané izolace už při realizaci bez té vaty.“
Pan František, Bruntálsko

„Jsem rád, že se můžeme ještě spolehnout na české ruce a české výrobky. “
Pan Karel, Moravskoslezský kraj

„Tak druhý den jsem byla bez bundy, za týden na Silvestra jen ve svetru a dnes jsem na pohodu. Už po týdnu mi tahle investice přišla jako dar z nebes, líp jsem své peníze investovat nemohla.“
Paní Lenka, Bechyňsko

„Brali jsme a bereme svůj domov a jeho budování jako stavbu našeho pevného pilíře pro důchodové zabezpečení. Je v tom i kvalitní způsob zateplování. A to nám dává smysl.“
Pan Václav a paní Zorka, Lhota u Staré Boleslavi
05.01.2023 | PR
  • CIUR a.s.

    Od svého založení v roce 1991 patří česká rodinná firma CIUR mezi lídry v oblasti výroby celulózových vláken na bázi recyklovaného papíru. Osmdesát procent produkce míří na export. Ve výrobním závodě v Brandýse nad Labem zpracovává více než 30 tisíc tun druhotných surovin ročně.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444