Jak ušetřit za vodu až 10 tisíc Kč ročně?

Kolik lidí se vyloženě těší na roční vyúčtování vody? Moc jich není. A pokud ani vy nepatříte ke šťastlivcům, kteří se pravidelně těší z peněžních přeplatků za vodu, pak jistě uvítáte tipy, jak jich dosáhnout. Dodržováním několika jednoduchých zásad navíc ochráníte přírodní zdroje a za ušetřené desítky tisíc si ještě k tomu dopřejete hezkou dovolenou.

Možná vás překvapí, že již 50 % spotřeby lze pokrýt vodou z nádrže na dešťovou vodu. Ačkoliv největší podíl na útratách za vodu má samozřejmě koupání, ihned v závěsu za nimi se nese praní a splachování.

Věděli jste však, že…

na tyto činnosti vám bohatě postačí užitková voda? S tím, jak jímka funguje se seznámíme dále v článku, nyní se pojďme podívat, jaké další kroky lze na cestě za plným prasátkem podniknout.

Splachujte chytře

Zatímco novější toalety pojmou na jedno spláchnutí mezi 3-6 litry vody, u starších WC vás může jedna návštěva toalety připravit až o 10 litrů vody. Zvažte proto, zda není nejvyšší čas pořídit si alespoň WC stop, který vám při jednom spláchnutí ušetří až 30 % vody.

Bublinková koupel za 10 Kč? Díky, nechci!

Libujete si v dlouhých koupelích? Vždy, když máte chuť dopřát si vodní lázeň, si vzpomeňte, že napuštěná vana po okraj vás vyjde na 8 až 10 Kč. Zkuste ji proto omezit, a vejít se při sprchování ideálně do 5 minut. Uvidíte, že ušetříte.

Vypínejte vodu, kdy můžete

Ač se to možná zdá jako banalita a samozřejmost, vypínejte kohoutek při čištění zubů či mytí vlasů. Spoustu peněz pochopitelně ušetří rovněž myčka, nicméně myjete-li nádobí ve dřezu, napusťte si jej a nechte si nádobí nejprve odmočit.

Pořiďte si nádrž na dešťovou vodu a ušetřete ještě více

Majitelům zahrad se pak naskytuje možnost pořídit si již zmiňovanou nádrž zachytávající dešťovou vodu, kterou pak lze v domácnosti využít nejen na praní či splachování, ale také na zalévání květin či zahrady. „Dešťovka“ navíc není tak tvrdá jako užitková voda, takže ji vaše prádlo doslova ocení.
Jak vlastně nádrž na dešťovou vodu funguje?

Vodu z nádrže na dešťovou vodu usazené pod zemí, můžete na rozdíl od běžné nádrže pod okapem, používat i na splachování či na praní prádla. Kouzlo spočívá v tom, že voda pod zemí se nekazí, a díky filtru připojenému k přítokovému potrubí se v ní rovněž neusazují žádné hrubé nečistoty. Nádrže se vyrábí z odlišných materiálů i pro různé typy půd, nicméně kvalitní polypropylenové nádrže na dešťovou vodu, které nabízí firma Našejímky.cz, vám zaručí dlouhou životnost a 100 % nepropustnost.

Jestliže se vám představa šetrnosti k přírodě i své peněžence zamlouvá, potom zkuste své štěstí i vy, a zažádejte si o dotaci na nádrž a celý proces s ní spojený. V roce 2017 takto přispělo MŽP v rámci dotačního titulu „Dešťovka“ celkově 350 milionů Kč.
14.05.2018

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Fontana Watercoolers s.r.o.

    Fontana Watercoolers, s.r.o. Vám nabízí oblíbený moderní, ekonomický, ekologický a světový způsob zásobování Vaší domácnosti kvalitní stolní či minerální vodou. Je vhodný především pro rodiny s dětmi.

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě

  • Wienerberger

    Skupina  Wienerberger je součástí nadnárodního koncernu Wienerberger Ziegelindustrie AG, který představuje největšího světového výrobce cihel a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny v Evropě . Skupina působí ve více než 26 zemích světa. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444