Jak ušetřit snadno a rychle? Změňte toho, kdo vám dodává elektřinu

Náklady na bydlení rostou. Mezi ty, které lze jednoduše snížit, patří pro někoho překvapivě náklady na spotřebu elektřiny. Jak na to?

Dodavatele elektřiny lze změnit

Nižších nákladů na elektřinu můžete dosáhnout tak, že výrazně omezíte spotřebu, do toho vás ale nechceme nutit. Známe totiž méně bolestivý, a přitom elegantní způsob, jak ušetřit tisíce korun ročně.  Tím je změna dodavatele elektřiny, na které můžete opravdu vydělat. Již patnáct let můžeme volit toho, kdo nám dodává elektřinu: „Bohužel mezi lidmi stále není povědomí o tom, že dodavatele elektřiny lze měnit stejně jako například mobilního operátora. Je pouze třeba dodržet určité náležitosti při výpovědi smlouvy,“ uvádí Jan Zábrodský ze společnosti Kalkulátor.cz, která nabízí poradenství v oblasti energií. Mnoho domácností se neorientuje v tom, jak má nastavenou smlouvu s dodavatelem, takže si mohou výrazně uškodit: „Pokud domácnost využívá nesprávně zvolený tarif dodavatele elektřiny, může se připravit o tisíce korun. Podobně se může projevit nevhodně zvolená distribuční sazba elektřiny,“ upozorňuje Jan Zábrodský.   

Spotřeba domácností roste

Spotřeba domácností přitom loni výrazně vzrostla. Na vině je pochopitelně hlavně koronavirová pandemie a nutnost setrvávat doma. Podle informací Energetického regulačního úřadu domácnosti spotřebovaly v roce 2020 o 4,7 procenta elektřiny více než v roce 2019. Šlo dokonce o největší růst za posledních dvacet let. Kvůli zavřeným školám a práci z domova se bude letošní rok vyvíjet zřejmě podobně. Celkové náklady na spotřebu elektřiny tak budou stále růst, spotřebitelé mohou ale výslednou částku, kterou za elektřinu zaplatí, ovlivnit výběrem vhodného tarifu a dodavatele elektřiny. 

Stovky nabídek

„Dodavatelů elektřiny je v současné době skoro sto, probírat se jejich nabídkami není snadné,“ vysvětluje Jan Zábrodský. Aby zákazník ušetřil čas, může využít některou z webových služeb, které porovnávají ceny elektřiny. „Na našich stránkách si může zákazník provést srovnání nabídek během pár minut. Bude k tomu potřebovat pouze poslední vyúčtování. Na našem webu stačí uvést informace o tom, kolik zákazník spotřeboval elektřiny ve vysokém a případně i nízkém tarifu, současném dodavateli a tarifu, používaném jističi a také místu, kde elektřinu odebírá. Tyto informace jsou důležité pro upřesnění nabídky,“ vypočítává Jan Zábrodský. 

Výběr ze všech tarifů 

Výběr vhodných tarifů pak zajistí pokročilý algoritmus, který vezme do úvahy vstupní data, připraví soupis nabídek a zároveň u každé zobrazí možnou úsporu: „Vybíráme ze všech dostupných tarifů, žádný před zákazníkem nezamlčujeme. S určitými dodavateli spolupracujeme velmi úzce, u nich zákazníka provedeme celým procesem změny dodavatele krok za krokem, připravíme mu výpověď stávajícímu dodavateli a smlouvu s novým dodavatelem. I když si ale u nás zákazník z nějakého důvodu nevybere, rádi se o něj zcela bezplatně postaráme dále. Například pohlídáme jeho smlouvy s dodavatelem a včas připomeneme, že může zrovna dodavatele změnit, nebo že se objevil nový tarif, který by mu mohl vyhovovat. Dlouhodobá spokojenost zákazníků je totiž náš jasný cíl,“ uzavírá Jan Zábrodský. 
 

Jak na levnější elektřinu?

  • Připravte si poslední vyúčtování
  • Na stránce kalkulačky vyplňte požadované údaje, nebo vyúčtování ofotografujte a nahrajte pomocí tlačítka
  • Prohlédněte si vybrané tarify a jeden si vyberte
  • Se zákaznickým specialistou se domluvíte na ukončení předchozí smlouvy a podepsání smlouvy nové
12.03.2021 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444