Jak ušetřit při stavbě či rekonstrukci

Vybíráme kotel pro vytápění

Vzhledem k cenám energií u nás vzkvétá prodej kotlů na tuhá paliva, která představují levnější možnost vytápění budov i ohřevu vody. Výběr vhodného kotle není jednoduchý. Má-li být jeho provoz dlouhodobě hospodárný je třeba zvážit velikost tepelného výkonu, spalování určitého druhu paliva, bezpečný odvod kouřových plynů a další požadavky.

Na našem trhu existuje široký výběr kotlů na tuhá paliva, jednotlivé výrobky se od sebe mohou lišit vybavením, výkonem a dalšími technickými parametry. Podle konstrukce se v zásadě rozlišují dva typy:

 

Litinové článkové kotle
tyto kotle jsou sestaveny z určitého počtu výkonových článků a tím je dán

celkový výkon kotle. Doporučené palivo - dřevo, černé uhlí, brikety a koks.

 

Ocelové kotle
jsou svařeny z ocelových dílů, a jsou odolnější vůči teplotním změnám

než litina. Tyto kotle jsou také levnější než litinové. Doporučeným palivem je hnědé uhlí, brikety, koks, černé uhlí a dřevo.

Mýty a fakta

Při plánování topení je zásadní nejen si uvědomit prvotní investici do kotle, ale i následné celoroční náklady na vytápění a s tím související výběr paliva.Velmi rozšířenou polopravdou je výhodnost nákupu litinového kotle, protože vydrží mnohem víc než plechové a lze v nich topit čímkoliv. Není to tak docela pravda. Pro životnost kotle je velmi důležité dodržovat předepsané palivo a používat k topení v litinovém kotli levnější hnědé uhlí se nedoporučuje, protože dochází ke snížení jeho životnosti. Pokud si tedy koupíte litinový kotel a budete v něm topit hnědým uhlím, snížíte tím jeho životnost na úroveň levnějšího ocelového kotle a to by určitě byla velká škoda. 


Dalším mýtem je výhodnost koupě kotle s větším výkonem, než je třeba. Důvodem je snaha ušetřit za projekt a přesvědčení, že nezaškodí mít "nějaký ten kilowat do zásoby." Tento předpoklad je ale chybný. Pokud si myslíte, že kotel v nejhorším případě  “přiškrtíte“, opět si tím uškodíte. Při provozu kotle na teplotu nižší než doporučenou totiž dochází k nízkoteplotní korozi, která rovněž snižuje životnost kotle.

Rada pro stavbu či rekonstrukci

Při pořizování nového topení i při jeho rekonstrukci se rozhodně vyplatí

nechat si zpracovat projekt na vytápění (reálný, nejen pro stavební povolení) a

nechat si spočítat i provozní náklady.


Ať již se nakonec rozhodnete pro vytápění plynem, elektrikou nebo tuhými palivy, navštivte internetový obchod www.akoupelnyatopeni.cz, kde můžete ušetřit desítky procent ceny nejen při pořizování kotle, ale i při vybavování nové koupelny.

23.10.2006 | tz

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • AC Heating

    Tepelná čerpadla AC Heating české výroby, jsou určena pro vytápění rodinných domů, bytových domů i komerčních komplexů. Tepelná čerpadla jsou vybavena plynulým řízením výkonu (invertorem) a řízeným vstřikováním chladiva. Jsou vhodná pro radiátory, podlahové vytápění, stěnové topení, stropní chlazení. Řídicí systém xCC umožňuje v základním vybavení možnost připojit k internetu. Jedná se o zařízení v nejúspornější energetické třídě A +++.

  • STIEBEL ELTRON spol. s r.o.

    STIEBEL ELTRON patří k technologickým lídrům v oblasti ohřevu vody, vytápění a technologií využívajících obnovitelných zdrojů. Široké portfolio produktů tvoří zásobníkové a průtokové ohřívače vody, akumulační kamna, přímotopné konvektory, osoušeče rukou, tepelná čerpadla, ventilační jednotky a solární zařízení.

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.

  • HAAS + SOHN Rukov s.r.o.

    Vyrábíme a dodáváme krbová kamna, krbová kamna s výměníkem, krbové vložky, krbové vložky s výměníkem, krbové sestavy, peletová kamna a příslušenství jako krbové nářadí, kouřovody a další. Zajišťujeme záruční a pozáruční servis našich výrobků. Společnost HAAS+SOHN Rukov, s.r.o. vznikla v roce 1995 spojením bývalé tradiční rumburské firmy Rukov s rakouskou společností Reischl GmbH, čímž se stala součástí značky působící na trhu od roku 1854.

  • Grundfos s.r.o.

    Grundfos patří mezi největší výrobce čerpací techniky na světě. Ročně vyrobí přes 16 mil čerpadel. Největší podíl na výrobě mají oběhová čerpadla pro vytápění domácností a komerčních budov.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444