Jak ukrýt odpad

Pokud chcete zkrášlit svoji koupelnu, nemusíte se hned pouštět do kompletní renovace. Silně zapůsobit totiž mohou i drobné detaily. Ukážeme vám, jak elegantně zakrýt nevzhlednou odpadovou trubku pod umyvadlem. Všechny naše nápady se dají realizovat velmi snadno.

BAMBUSOVÁ ROLETA

Model využívající bambusovou roletu dodá vaší koupelně nádech japonského stylu. Při zkracování se roleta pevně sroluje a na několika místech se stáhne samolepicí páskou z krepového papíru. Pak se vloží do pokosnice a přeřízne klasickou ruční pilou. K vnitřním stranám hliníkových obručí se přilepí pomocí tavného lepidla a celá konstrukce se pak zasune pod umyvadlo.

 

KOVOVÁ ŽALUZIE

Žaluzie se rozebere na lamely, které se pak jednotlivě zkrátí na potřebnou délku pomocí speciální řezačky, které se prodávají za cca 200 Kč ve stavebních hypermarketech. Na rozdíl od klasických nůžek tato řezačka nevytváří na lamelách ostré hrany. Lamely se přilepí k vnitřním hranám hliníkových obručí pomocí oboustranné lepicí pásky.

 

SAMOLEPICÍ FÓLIE

Jako pevný podklad pro fólii se použije kus desky z pružného plastu. Pokud nechcete, aby se pod samolepicí fólií vytvořily bubliny, postříkejte podklad před nalepením fólie mýdlovým louhem. Poté z fólie stáhněte ochranný papír a přitlačte ji k podkladu gumovou stěrkou (od středu k okrajům).

 

ZÁVĚS Z VLÁKEN

Relativně řídký závěs se musí zdvojit, aby nebyl příliš průhledný. Na okraj závěsu se nažehlí pruh lemovky. Po vychladnutí se závěs přeloží napůl (lemovkou k sobě) a okraj se opět přežehlí, aby se lemovka slepila dohromady. Pak se závěs sestřihne na potřebnou délku a připevní se k hliníkové obruči pomocí suchého zipu.

 

Jedna konstrukce - mnoho variant

Umyvadlo automaticky vytváří středobod celé koupelny a je tím prvním, co upoutá náš pohled. A i když je umyvadlo samo o sobě překrásné, v mnoha případech je hyzdí odpadová roura - zejména když navíc slouží jako sušák na mokrý hadr. Chtěli bychom vám ukázat, že to jde i jinak. Základem všech našich sloupů je jednoduchá konstrukce ze dřevěných hranolů a MDF desek. Konstrukci můžete následně osadit jedním z našich stylových krytů. Pořizovací náklady jsou ve všech případech velice nízké. Veškerý potřebný materiál pořídíte ve stavebním hypermarketu za 250 až 350 Kč. Pokud se rozhodnete pro variantu se závěsem (zhruba 250 Kč - obchody s nábytkem a bytovým textilem), získáte navíc nový úložný prostor pro čisticí prostředky a jiné předměty. U ostatních variant zůstane prostor uvnitř sloupu nevyužitý.

 

 

1. Poličky pro základní konstrukci sloupu se vyříznou z MDF desky podle šablony (viz nákres a foto dole).

2. K hranám zadního panelu se přilepí dva dřevěné hranoly. Lepené spoje se stáhnou svěrkami.

3. Do hliníkové lišty o délce 75 cm se na stojanové vrtačce vyvrtají otvory o průměru 4 mm. Pak se otvory zahloubí, aby z nich později nevyčnívaly hrany vrutů.

4. Lišty se vytvarují do formy obručí podle přiříznuté poličky. Ohýbání bude snazší a přesnější, když lištu přichytíte k polici svěrkou.

5. Konstrukce se natře dvěma vrstvami akrylového laku. Povrch nátěru se před nanesením druhé vrstvy musí pečlivě přebrousit.

6. Poličky se přišroubují k zadnímu panelu. Umělohmotné nožičky (20x10 mm) se ke spodní poličce přišroubují pomocí vrutů z ušlechtilé oceli, které nekorodují.

 

Každé umyvadlo je jiné: Rozměry konstrukce vyplynou z výšky spodní strany vašeho umyvadla, z umístění rohových ventilů a pozice odpadové roury. Všechny tyto rozměry a ...

 

... tvarování spodní strany umyvadla musíte zohlednit při přípravě šablony, podle níž se později vyrobí jak poličky, tak obruče z hliníkových profilů.

 

Vkusný rukáv pro koleno

Sólista vystoupil ze stínu:
Elegantní tvary a barva sloupu zakryjí odpadovou rouru. Na postranních poličkách vznikne úložný prostor pro nejrůznější hygienické potřeby.

 

Tyto rozměry jsou pouze orientační, stejně jako u ostatních konstrukcí v tomto článku. Zadní hrany polic nejsou v jedné rovině s PVC deskou, aby vzniklo místo (2 cm) pro montáž krycích lišt.

 

Pokud také spadáte do kategorie ranních rozmrzelců, vězte, že se vám při pohledu na toto krásné umyvadlo ihned spraví nálada. Zejména když si uvědomíte, jak drahé bývají vyráběné skříňky pod umyvadla - pokud si je koupíte hotové. Tohle řešení je totiž opravdový cenový trhák. Deska z tvrdé PVC pěny (50x 100 cm) stojí pouhých 250 korun. Tyto vodovzdorné desky se prodávají ve stavebních hypermarketech v nejrůznějších velikostech a barevných provedeních. Velmi snadno se opracovávají a do kýžených tvarů se ohýbají pomocí horkovzdušné pistole. Úzké záslepky se zahřejí, za tepla se zformují podle tvaru hotového pláště a nakonec se k němu přilepí tavným lepidlem. Obě police (zhruba 200 Kč) pro ručníky a hygienické potřeby se jednoduše zasunou do ohnutého krytu a dále se nemusí nijak připevňovat. A kdyby se náhodou někdy ucpal odpad, konstrukce se dá kdykoli jednoduše odsunout od stěny.

 

 

1. Deska z tvrdé PVC pěny (tloušťka 3 mm) se dá na potřebné rozměry snadno přiříznout obyčejným řezákem. Délka úzkých bílých záslepek vyplyne z hloubky použitých polic.

2. Pokud má materiál vytvořit optimální a rovnoměrný oblouk, musí se před nahřátím připevnit svěrkami k nosné konstrukci. Potom se PVC opatrně nahřeje z obou stran horkovzdušnou pistolí, která se nastaví na střední výkon. Svěrky pak můžete odstranit zhruba po pěti minutách.

3. Když jsou všechny části z PVC zformovány do patřičného tvaru, přišroubují se k dřevěným hranolům na nosné konstrukci. Hlavy vrutů se mohou překrýt hliníkovou lištou nebo pruhem bílého PVC.

4. Poličky z laminované dřevotřísky o délce 50 cm se na hranách olemují nažehlovací obrubou.

 

VOLBA MATERIÁLU

DEKORAČNÍ FÓLIE

Nabídka samolepicích dekoračních fólií je velmi rozmanitá, a rozhodování tak může být velmi obtížné. Nekonečný výběr barev, imitace dřeva nebo skla, trojrozměrné obrazce. My jsme se rozhodli pro dekor s kapkami vody. Fólie se prodávají v různě dlouhých rolích o šířkách 45 nebo 90 cm. Ceny se pohybují od 120 do 300 Kč.

 

 

DALŠÍ INFORMACE:

UMĚLOHMOTNÉ NOŽIČKY

Klasické nábytkové nožičky z umělé hmoty, které se výborně hodí k izolování nábytku od země nebo podkladu. Jsou 1 cm vysoké a 2 cm široké. Upevňují se pomocí šroubů z ušlechtilé oceli, která nezreziví, ani když se občas namočí. Sada čtyř nožiček přijde asi na 40 Kč.

 

Převzato z časopisu Udělej si sám 8/2008.
16.10.2008
  • Udělej si sám

    Časopis Udělej si sám těží ze zázemí největší evropské rodiny Do-it-yourself časopisů. Díky tomu je zdrojem aktuálních informací o nejnovějších trendech ve sféře hobby z oblastí bydlení, techniky a zahrady. Je zacílen na kutily, kteří hledají inspiraci a návody na řešení problémů a vylepšení interiéru i exteriéru.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444