Jak udělat sledování televize dokonalé? S držákem na zeď je to hračka

Ploché moderní televizory jsou konstruovány tak, aby je bylo možné pohodlně uchytit na zeď pomocí univerzálního držáku na TV. Této možnosti využívá stále více domácností a dá se říct, že televize na zdi již převažují. Správné umístění TV je základem pro správný požitek a pohodlí při sledování oblíbených pořadů. Navíc umístěním na stěnu ušetříte mnoho místa.

Jaký držák použít?


Nejprve se třeba si uvědomit, jestli s televizí bude potřeba manipulovat, nebo se jen zavěsí na stěnu jako obraz. Držáky totiž mohou být fixní (pevné) bez možnosti manipulace, sklopné s možností náklonu obrazovky směrem dolů, otočné i s uchycením na strop.

Pokud tedy nepotřebujete s TV nijak manipulovat, jsou fixní držáky dostačující. Sklopné držáky jsou v základu stejné jako držáky fixní. Odlišují se tím, že je možné je sklopit směrem dolů a dosáhnout tak lepšího pozorovacího úhlu.

Otočné držáky mají výsuvné rameno, pomocí kterého můžete vytáhnout obrazovku do prostoru a natočit do stran. Televizi tak například můžete mít v obývacím pokoji, ale při otočení se na ni můžete dívat i z jídelny nebo dokonce z kuchyně. Konstrukce držáku je uzpůsobena tak, že se vždy složí do sebe, takže není za TV při složeném stavu vidět. Samostatnou kategorií u otočných držáků jsou výškově nastavitelné držáky, u kterých docílíte ideálního pozorovacího úhlu.

V ložnici se pak například využívají držáky stropní. Na televizi se tak můžete dívat z tepla své postele. Některé druhy nabízí jako bonus dálkové ovládání pro nastavení obrazovky.

Ověření kompatibility


Důležitou informací při výběru TV držáku je, že úhlopříčka nehraje zásadní roli při výběru a je pouze orientační. Řídit se je nutné pouze dvěma údaji. Tím prvním je hmotnost TV, která nesmí přesáhnout nosnost držáku. U kloubových držáků je nosnost stejná i v případě maximálního vysunutí TV od zdi. Doporučujeme nosnost nepodceňovat, neboť například kabeláž také něco váží a také existuje možnost, že se při montáži o TV na držáku opřete a neštěstí může být na světě.

Druhým neméně důležitým parametrem je VESA standard (někdy také VESA norma, nebo jen zkráceně VESA). Jedná se o rozteč montážních otvorů na zadní straně TV, na které připevníte držák. Každý výrobce nebo modelová řada může mít rozměr jiný, proto jej musíme zjistit. Nejlepším způsobem je vzít obyčejný metr a rozteče změřit (měří se vždy šířka x výška a na střed otvoru - například 200x200 mm). Budete tak mít jistotu správných rozměrů.

Kam televizi zavěsit


V dnešní době zavěsíte televizi prakticky kamkoliv. Do obývacího pokoje, ložnice, kuchyně, dětského pokoje, nebo třeba do dílny. Častou otázkou je, jak vysoko TV umístit a z jaké vzdálenosti se na ni dívat. Jednoznačná odpověď na tuto otázku však neexistuje. Optimální je umístit střed televizoru do výšky očí a dívat se na něj ze vzdálenosti 2,5 až 3 násobku velikosti úhlopříčky.
25.11.2020 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • SEDAČKY A POSTELE s.r.o.

    Firma se zabývá expresní výrobou sedacích souprav na míru vašeho bytu, nebo prodej hotových z vlastní modelové řady. Zhotoví vám rozměry na přání včetně atypů. Výběr se vyznačuje širokou škálou potahových materiálů. Zařizování interiérů firem. Dodávky po celé ČR za jednotnou cenu.

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.

  • HAAS + SOHN Rukov s.r.o.

    Vyrábíme a dodáváme krbová kamna, krbová kamna s výměníkem, krbové vložky, krbové vložky s výměníkem, krbové sestavy, peletová kamna a příslušenství jako krbové nářadí, kouřovody a další. Zajišťujeme záruční a pozáruční servis našich výrobků. Společnost HAAS+SOHN Rukov, s.r.o. vznikla v roce 1995 spojením bývalé tradiční rumburské firmy Rukov s rakouskou společností Reischl GmbH, čímž se stala součástí značky působící na trhu od roku 1854.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444