Jak staví srubovou stavbu firma Drevodom Rajec CZ

Láká vás představa bydlení ve srubovém domě a rádi byste věděli, jak taková stavba vzniká, jaké má vlastnosti a jak se v ní bydlí? Seznamte se krok za krokem, od zpracování kulatiny až po dokončovací práce, s postupy, jimiž srubové stavby realizuje Drevodom Rajec CZ, i s možnostmi, které tato společnost svým zákazníkům nabízí.

Ve výrobním závodu v Rajci se na výrobu srubů používá smrková nebo cedrová kulatina o průměru 270-400 mm. Ještě však před samotnou výrobou vybírají zkušení zaměstnanci firmy tu nejlepší kulatinu pro stavbu srubů. Smrková kulatina pochází ze slovenských hor od nadmořské výšky 600 m nad morem, kde roste pomaleji a v chladnějších oblastech, co zabezpečuje vysokou hustotu dřeva. Cedrová kulatina pochází přímo ze Sibiře, z Ruska.


Pak už probíhá ruční opracování kulatiny, která se oloupe z kůry tak, aby se zachovala přirozená kresba dřeva a sbíhavost každého kusu. Tím se na povrchu hmoty zachovávají okrajové letokruhy, které tvoří nejhustější vrstvu dřevné hmoty v kolmém průřezu dřeva. Každé oloupané dřevo se obkresluje kus po kuse podle tvaru dřeva položeného pod ním, a následně se do každého oloupaného dřeva ručně vyfrézuje drážka, která se dočistí dlátem.

První vrstva kulatiny je zřezána podélně do roviny tak, aby plynule dosedla na podkladový hranol. Ten bude ze spodní strany oddělený od základů hydroizolací. Každý kus se očísluje, stavba se rozebere, naloží na kamión a odveze na stavební pozemek, kde je už připravena základová deska.

Na stavbě se srub smontuje podle očíslovaných kusů dřeva, do vyfrézovaných drážek se vloží tepelná izolace, konkrétně se nejčastěji používá ovčí rouno s paměťovými pásy, které se přizpůsobují sedání stavby. Pak se stavba naimpregnuje a do srubových stěn se vloží chráničky pro rozvod elektroinstalace.
Při hrubé stavbě se srub obrousí a chrání nátěrem, který se skládá ze tří složek – kromě impregnační to je ještě tónovací a lazurovací (krycí). Nátěr je kvalitní a potřeba ho obnovit nastává až po šesti až deseti letech, podle typu. Současné technologie úpravy povrchu stěn staveb zabezpečují barevnou stálost domu. Čím je v nátěru tmavší pigment, tím více je dům chráněn před UV paprsky a pomaleji stárne. Z interiéru se stavba chrání taky impregnačním nátěrem a u hrubé stavby následně včelím voskem. Po ukončení montáže se stavba očistí a přebytečná izolace se odstraní. Tak srubová stavba tvoří velmi dobrý těsnící masivní kompaktní celek.
Když je takto připraven skelet, následují dokončovací práce, tedy všechny ostatní práce, které na stavbě probíhají, jako např. zakrytí štítů a střechy, montování vnitřních nenosných příček, kladení podlahy a podhledů, montáž oken a dveří a další práce které zákazník požaduje.

Pokud se staví stavba na klíč, nainstaluje se do ní i elektroinstalace, rozvody vody a kanalizace, sanita a vytápění. Standardem je elektrické vytápění, zákazník si samozřejmě může zvolit i jiné.
Minimální rozsah dodávky od firmy Drevodom Rajec CZ je dodání skeletu, který se skládá z obvodových stěn z kulatiny (s vyvrtanými kanálky pro vedení elektroinstalace a s nataženými chráničkami), stropní desky a krovové konstrukce. Samozřejmě je možné si zvolit i hrubou stavbu nebo stavbu na klíč  jak bez základové desky, tak i s ní. Pak je už jen na zákazníkovi které další práce, jako např. montáž oken a dveří, zakrytí štítů, střechu atd., si zvolí od firmy Drevodom Rajec CZ. Z toho vyplývá, že sám zákazník si může rozhodnout, jaké materiály a výrobky si přeje, i to zda je zabezpečí prostřednictvím této firmy. Při tomto rozhodování mu samozřejmě ochotně  poradí zaměstnanci společnosti.

Katalogové domy firmy slouží spíš jako inspirace pro představu. Když si zákazník chce nechat postavit katalogový dům, téměř vždy požaduje určité změny, aby se dům co nejvíc přiblížil jeho vlastním představám. Jedná se hlavně o posunutí vnitřních příček, oken nebo dveří. Taky se může samozřejmě změnit i zastavěná plocha, takže výsledná stavba se vůbec nemusí podobat katalogovému domu.

V tom spočívá přístup k zákazníkovi, který je naprosto individuální. Firma je schopna postavit srubovou stavbu podle požadavků zákazníka a její projektanti jsou připraveny řešit i ty nejnáročnější požadavky.
Společnost Drevodom Rajec CZ realizuje srubové stavby na českém trhu už více než 10 let, ale do roku 2009 stavěla a prodávala sruby prostřednictvím firmy Kanadské sruby Tábor. V zájmu poskytnout zákazníkům lepší podmínky a servis, založila v roce 2010 samostatnou dceřinou společnost se sídlem v Říčanech u Prahy a také obchodní pobočku v Třinci.

Drevodom Rajec CZ je "mladším bratrem" společnosti Drevodomy Rajec, která vyrábí sruby ve svém výrobním závodu na Slovensku, v Rajci v okrese Žilina, kam je možné se jít po dohodě  podívat. Probíhá tam veškerá výroba srubů jak pro slovenský trh, tak i pro český trh a ostatní země.

Pokud máte zájem o srubový dům, rekreační nebo zahradní chatu, restauraci, nebo hotel, zaměstnanci společnosti Drevodom Rajec CZ vám rádi a ochotně pomohou naplnit vaše představy.

Více informací najdete na www.srubyrajec.cz.
04.10.2011 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444