Jak správně vybrat povrch dveří? Stále populárnější jsou folie

Dveře se již dnes neliší pouze podle toho, zda se jedná o dveře vchodové či do interiéru. Na výběr je pestrá škála materiálů i povrchů, z nichž některé již dokáží například věrně imitovat strukturu dřeva. Jak vybrat ten správný povrch dveří do vašeho domova?

Pomineme-li dřevěné dveře z masivu, lze povrchy rozdělit do tří základních skupin: dýha, laminát a folie. Zřejmě nejběžnějším z nich je dýha, která se nejvíce podobá masivnímu dřevu. To však s sebou zpravidla nese i vyšší pořizovací cenu a především barevnou nestálost. Barvy se totiž mohou postupem času měnit a po pár letech tak v závislosti na dopadajícím světle nemusí vůbec odpovídat barvě, kterou jste původně do svého interiéru zamýšleli.

Laminátový povrch pak lze považovat za mezistupeň mezi dýhou a folií. Stejně jako u folií tvoří laminát teprve povrchovou úpravu, základem dveří je dřevěná výplň pevného rámu. Jeho výhodou je solidní odolnost vůči otěrům a snadná údržba povrchu. Ještě pevnější než standardní CPL laminát je tzv. vysokotlaký laminát HPL, který je vhodný i do náročnějších kancelářských provozů. „Pro běžnou rodinu je však vysokotlaký laminát zbytečným luxusem, který nevyužije. Zaplatí za něj přitom poměrně vysokou cenu,“ říká manager společnosti Porta Doors Radim Grygárek.

Rostoucí popularitu lze v poslední době zaznamenat především u folií, a to zejména díky jejich snadné údržbě a nízké pořizovací ceně. Ta je dokonce ještě nižší než v případě dveří s laminátovým povrchem. I proto se výrobci zaměřují právě na tento segment a přichází s novými originálními nápady. „Pro letošní rok jsme připravili speciální folii Portacortex, které věrohodně imituje strukturu kůry dřeva. Na první pohled je proto nerozeznatelná od masivu, přitom je barevně stálá, otěruvzdorná a odolná vůči vlhkosti,“ upozorňuje Grygárek. Folie i díky tomu v pohodě obstojí v každodenním provozu běžné rodiny.

Bližší informace o nabídce jednotlivých povrchů lze nalézt na webu www.portadoors.cz.
17.03.2011

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Schiedel s.r.o. - komínové systémy

    Výrobce a prodejce komínů pro novou i stávající výstavbu - keramické, nerezové, vícevrstvé a kombinované. Komíny pro nízkoenergetický dům, komínové systémy pro speciální použití. Komínové vložky pro vložkování a obnovu stávajících komínů. Systém pro řízené větrání.

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.

  • Stavona, spol. s r.o.

    Stavona, společnost s ručením omezeným, vznikla roku 1991. Od počátku působí v oboru výroby oken, dveří, výloh, zimních zahrad, posuvných stěn a rolet, včetně příslušenství (parapety, sítě proti hmyzu, žaluzie apod.).

  • IZOLTECH s.r.o. - technické izolace a zateplení budov

    Prodej, konzultace a realizace v oborech stavebních izolací a zateplení budov (fasádní zateplovací systémy, izolace staveb a rozvodů topení, sanity a klimatizací)


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444