Jak správně položit betonovou dlažbu

Beton se pro svou pevnost a trvanlivost stal synonymem odolnosti. Má však i další výhodné vlastnosti - dobře se tvaruje a jako kompozitní materiál může mít i barevný vzhled a různě opracovaný povrch. Možnosti jeho využití ve stavebnictví jsou proto obrovské, včetně dekorativních. Vyhledávaným řešením jsou dnes betonové dlažby, které mohou mít velmi atraktivní a přitom přirozený vzhled. Snadno se udržují, snadno se také opravují a jsou-li kvalitní a správně položeny, jsou velmi odolné a trvanlivé.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Pokládka ložní vrstvy z kameniva frakce 4 – 8 mm, o tloušťce 30 – 40 mm. Ložnou vrstvu stahujeme dřevěnou nebo hliníkovou latí pomocí ocelových vodicích tyči&#

Jak správnou pokládku betonové dlažby provést?
Podrobné informace jsme získali u jednoho z největších výrobců betonové dlažby a dalších betonových prvků, společnosti DITON.

Pravidla pokládky jsou stanovena normou, přesněji ČSN 73 6114. Ta spolu s ČSN 73 6124 – 1 a zvláštními předpisy TP 170 a TP 192 stanovuje i pravidla pro správné provedení podkladových vrstev, které patří mezi velmi důležité fáze výstavby celé zpevněné plochy. Ani nejkvalitnější dlažba nezmírní nedostatky v podloží. Složení jednotlivých podkladových vrstev je vždy závislé na geologických podmínkách a předpokládaném zatížení právě realizované plochy.

Doporučuje se přednostně používat nestmelené podkladní vrstvy. Velmi důležité je správné a kvalitní zhutnění podkladních vrstev, které se provádí po jednotlivých vrstvách, případně po částech o tlousťce 100 – 150 mm. Podkladové vrstvy se provádějí ve spádu budoucí plochy. Horní vrstva podkladu musí být zhotovena ve sklonu komunikace nebo projektované plochy tak, aby byl zabezpečen odtok vody z konstrukce.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Dlažební bloky klademe na ložní vrstvu pomocí bílé gumové paličky tak, že drobným rázem usadíme blok do ložní vrstvy.

Při osazení obrubníků se vyplatí respektovat skladební rozměry (pokud je to možné) tak, aby se musela dlažba co možná nejméně dořezávat. Obrubníky, krajníky a obrubové kostky ohraničují dlážděné kryty a zabezpečují jejich vodorovné kotvení. Obrubníky se osazují do zavlhlého betonu, na pevný, zhutněný podklad. Povrch podkladu má být tak vlhký, aby neodebíral vodu z pokládaného čerstvého betonu. Lože musí mít tloušťku nejméně 100 mm.

Před pokládkou ložní vrstvy se změří rovnost, výšky a sklon podkladní vrstvy a provedou se její případné lokální opravy. Ložní vrstva se rozprostře na suchou a čistou horní podkladní vrstvu. Na zhotovení ložní vrstvy použijeme drcené kamenivo frakce 4/8 mm, které stejnosměrné urovnáme na vyspádované a řádně zhutněné podkladové vrstvy. Ložní vrstva se navrhuje v tloušťce 50 mm a nesmí klesnout pod 40 mm. Dřevenou či ocelovou latí kamenivo stáhneme s maximální přesností na požadovanou výšku. Při stanovení potřebné výšky, musíme brát v úvahu budoucí pokles celé plochy v důsledku konečného zhutnění.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Dlažební prvky se kladou na ložní vrstvu v požadovaném sklonu tak, aby šířka spár mezi dlažebními prvky byla 2 mm až 5 mm pro nestmelený spárovací materiál. Pokládka prvku se provádí z položené dlažby tak, aby se nenarušila ložní vrstva. Nejlépe je postupovat od rohu v nejníže položeném místě krytu. Dlažební prvky se kladou s potřebným nadvýšením na dohutnění. Je třeba dbát na rovnoměrné linie spár. Vyplatí se odebírat kameny z více palet najednou, předejdete tak případným dočasným barevným kontrastům na vydlážděné ploše.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Spáry mezi obrubníkem a zámkovou dlažbou je třeba provědět co nejužší, doporučuje se do 5 mm. Podél okrajů se doporučuje používat speciální krajové prvky, popř. se prvky do příslušného tvaru upraví řezáním, které provádíme vždy mimo dlážděnou plochu. Dobetonování ploch se provádět nesmí. Stejným způsobem postupujeme kolem poklopů apod. Spáry se doporučuje vyplnit pouze čistým těženým křemičitým pískem frakce 0/2 mm. Nestmelený materiál se do spár vmete tak, aby byly zcela vyplněny.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Nově vydlážděná plocha se hutní dvakrát vibrační deskou s pryžovou ochranou. Poprvé po položení dlažby, podruhé po prvním zapískování. Pro jednu pokládku je možno použít jen jednu tloušťku dlažby. Před hutněním je nezbytné plochu důkladně zamést. Hutněním se srovnají případné výrobní tolerance jednotlivých dlaždic.

Nevyhovující dlažební prvky (poškozené, s odlišnou barvou nebo strukturou) je třeba hned vyměnit a vyjmeme i  propadlé prvky. Ložní vrstva se musí upravit a dlažba se znovu dohutní do správné výšky, tak, aby měla rovný povrch a předepsaný sklon. Povrch dlažby musí být na okraji 5 mm až 10 mm nad krajníky, obrubníky nebo obrubovými kostkami. Žlaby na odvedení srážkových vod je třeba v dlážděných krytech provádět se sklonem nejméně 5%.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Po zhutnění se spáry mezi dlažebními bloky doplní čistým, těženým křemičitým pískem frakce 0 – 2 mm. Křemičitý písek se pak do spár vmete tak, aby byly spáry zcela vyplněné. Po půl roce až po roce vlivem působení atmosférických vlivů(vítr, déšť) se dlážděná plocha doplní o chybějící nestmelený materiál.


www.diton.cz

19.06.2012

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444