Jak sladit ložnici, abychom se v ní cítili příjemně

Ložnice je místo, které je synonymem pro oázu klidu. Při zařizování ložnice bychom se měli snažit o to, aby v ložnici nebyly žádné rušivé elementy, které by nám nedaly v noci spát. I když se zdá, že zařídit svou ložnici je snadné, není to tak lehký úkol, je to poměrně oříšek. Pokud právě zařizujete svou ložnici, snažíte se ji jistě zařídit moderně a vkusně, navíc se v ní chcete cítit příjemně. Aby bylo zmiňované zařizování snazší, přinášíme pár tipů, jak ložnici sladit.

Dnes je moderní zařídit ložnici do jednoho stylu. Míchat kovové prvky ze stylu art deco s jemností boho stylu a pestrostí retro stylu nejen, že nevypadá dobře, ale také to v nás budí neklid. Vyberte si proto jeden styl, který je vám nejsympatičtější a začněte se zařizováním.

Do jakých stylů je možné zařídit ložnici?

Retro styl

Určitě jste zaznamenali, že se do světa módy i bydlení opět vrací retro styl. Retro styl je všem dobře známý, lidé si hned představí zajímavé vzory, pestrost a tapety z padesátých až sedmdesátých let. Retro styl se vyznačuje nejen specifickým osvětlením, ale také kovovými květináči, všude přítomnými a nalepenými plakáty oblíbených hvězd, také zmiňovanými tapetami. Na žádném nočním stolku nesmí chybět budík či rádio. I když se retro styl vyznačuje také krajkovými záclonami, lidé našli zalíbení spíše v provázkových záclonách, které lze koupit v mnoha barevných provedeních.
 

Art deco

Styl art deco jistě také nemusíme dlouho představovat. Jedná se o styl, který můžeme znát díky starým filmům z třicátých let. Pokud se podíváte například na film Velký Gatsby, v němž hlavní roli ztvárnil Leonardo DiCaprio, máte před sebou ukázku toho, jak styl art deco vypadá. Pokud bychom měli tento styl popsat třemi slovy, popsali bychom ho jako lesk, třpyt a luxus. Ať už budete vybírat záclony, závěsy, stolky, kusové koberce, přehozy či nádobí, vše se musí lesknout či třpytit. Čím luxusněji budou jednotlivé bytové doplňky vypadat, tím lépe.
 

Skandinávský styl

Pravým opakem stylu art deco je skandinávský styl. Tento styl je jemný, jednoduchý, hlavní roli zde hraje bílá barva. Jestliže chcete mít ložnici v jednom tónu, příjemnou a duši hladící, zvolíte si tento styl. Nábytek si pořídíte v bílé barvě, do této barvy sladíte i ostatní bytové doplňky. Jediným rušivým elementem mohou být květiny, díky nimž bude ložnice útulnost sama.
 

Rustikální styl

V případě zařizování ložnice do rustikálního stylu musí hrát hlavní roli masivní dřevo. Rustikální styl je známý tím, že čerpá z lásky k přírodě. Nejen, že jsou jednotlivé kusy nábytku ze dřeva plné krásných detailů, ale také i povlečení je plné květin, květinové motivy nechybí ani na dalších bytových doplňcích, plédech či kobercích.

Jak jsme zmínili, dominantou je masiv. Myslete na něj i při výběru podlahy. Masivní podlaha může být už poměrně drahá záležitost. Levnější alternativou, ale o nic horší, může být dřevěná podlaha, která se vyrábí ve dvou a třívrstvém provedení. Pokud chcete dokonalou imitaci masivu, vyberte podlahu laminátovou. Dnešní výrobní technologie zajistí, že rozdíl ani nepoznáte. Zato Vaše peněženka tento rozdíl pozná výrazně. 
 
 

Boho styl

Ložnici je možné zařídit i do boho stylu, což je styl velice se podobající skandinávskému stylu. U tohoto stylu se však nedbá na bílou barvu a jednoduchost, hraje zde roli především něžnost. Kromě plédů a kožešinek je nutné postel vystlat polštáři, kterých nikdy není dost. Lapač snů zavěšený nad postelí je také nutností.
 

Vyhněte se všemu, co vás nenechá v noci spát

Obecně lze říct, že bychom se při zařizování ložnice měli vyhnout všem věcem, které v nás budí neklid, které nás nenechají v noci spát. Například abstraktní obrazy jsou tabu. Dnes jsou abstraktní obrazy sice moderní, ale do ložnice se nehodí - člověk nad nimi neustále přemýšlí, chce přijít na to, co danou kresbou chtěl umělec říct. Abstraktní obrazy se hodí spíše do obývacích pokojů či na chodbu.

Stejně tak rušivé může být světlo v ložnici. Při výběru osvětlení nesahejte po masivních světlech, která jsou pestrobarevná. Raději zvolte jemné, takřka neviditelné svítidlo, kterého si běžně nevšimnete. Samozřejmě ať je vybavené LED žárovkami, abyste snížily náklady na energie.

Ať už se rozhodnete pro boho styl, pro luxusní art deco či pro jiný styl, při zařizování ložnice poslouchejte svou intuici. Tak jaký styl učaroval vás?
20.11.2018 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Less Mess storage

    Pronájem skladovacích prostor pro soukromé osoby i firmy. Krátkodobý či dlouhodobý pronájem zabezpečených kójí v různých velikostech mohou občané využít při stěhování a k úschově věcí, pro které doma nemají místo (kola, lyže, sezónní věci). Firmy sklady využívají jako archiv a ke skladování obchodního zboží.

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.

  • SEDAČKY A POSTELE s.r.o.

    Firma se zabývá expresní výrobou sedacích souprav na míru vašeho bytu, nebo prodej hotových z vlastní modelové řady. Zhotoví vám rozměry na přání včetně atypů. Výběr se vyznačuje širokou škálou potahových materiálů. Zařizování interiérů firem. Dodávky po celé ČR za jednotnou cenu.

  • HAAS + SOHN Rukov s.r.o.

    Vyrábíme a dodáváme krbová kamna, krbová kamna s výměníkem, krbové vložky, krbové vložky s výměníkem, krbové sestavy, peletová kamna a příslušenství jako krbové nářadí, kouřovody a další. Zajišťujeme záruční a pozáruční servis našich výrobků. Společnost HAAS+SOHN Rukov, s.r.o. vznikla v roce 1995 spojením bývalé tradiční rumburské firmy Rukov s rakouskou společností Reischl GmbH, čímž se stala součástí značky působící na trhu od roku 1854.

  • Výrobce Stylového nábytku ASTO

    Nabízí přes 150 druhů solitérů z masivu buku. Nábytek je vhodný pro vstupní haly, kanceláře, pracovny, jídelny, obývací pokoje, ložnice a další místnosti.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444