Jak si vybrat vhodnou hypotéku

Uvažujete o koupi bytu nebo domu? Pokud jste zrovna nevyhráli zázračnou sumu v loterii, pak nejspíš budete uvažovat o hypotéce. Jak začít hledat, kde hypotéku sjednat, na koho se obrátit - to jsou důležité otázky, které vám zajistí ty nejlepší podmínky pro hypotéku.  

Ještě než začnete o hypotéce přemýšlet, přesvědčte se, že splňujete podmínky pro získání hypotéky. Žadatel o hypotéku musí být plnoletý, navíc se určuje i věk maximální, a to 70 let. Na samotném začátku byste si měli uvědomit, na jak vysoký úvěr chcete dosáhnout. Tento údaj se odvíjí od výše měsíčního příjmu. S výpočtem vám pomůžou webové stránky bank, na kterých se vyskytují užitečné kalkulačky.

Nejdůležitějším krokem je výběr banky, u které si hypotéku sjednáte. Nejprve si prostudujte veškeré informace k hypotékám u jednotlivých bank. Zaměřte se na výši úroků, ale stejnou pozornost věnujte i dalším službám k hypotéce se vztahujících. I zde platí staré známé. Ptejte se svých přátel, kteří mají zkušenosti. 
Doba splatnosti
Délkou splatnosti si určujete výši měsíčních splátek. Pokud víte, že chcete splatit hypotéku co nejdříve, budete muset splátky navýšit. Někteří si naopak vybírají hypotéku s dlouhou dobou splatnosti, protože nechtějí být tolik zavázáni a raději budou platit menší částky. Tak sice budou platit méně, ale bance odevzdají mnohem více na úrocích. Dobu splatnosti si tedy předem dobře rozmyslete podle svých priorit. Většinou se maximální doba splatnosti uvádí do 30 let, některé banky všaki nabízejí až 40 let.
Délka fixace 
Fixace garantuje konstantní úrokovou sazbu. Tu si můžete s bankou dohodnout na různě dlouhé časové období. O kratší fixaci je užitečné uvažovat tehdy, pokud očekáváte vyšší finanční zisk. Tak byste mohli splatit hypoteční úvěr předčasně. Končící fixace totiž umožňuje splatit hypotéku bez poplatků. Pokud zvýšení příjmů neočekáváte, volte naopak dobu fixace delší, která vám zaručí stejnou výši splátek. 

Na hypotéku chytře 
Při výběru hypotéky budete také sledovat výši úrokových sazeb, které se podílejí na konečné ceně hypotéky. Nejjednodušší způsob, jak vypočítat, která hypotéka pro vás bude ta nejvýhodnější, představují takzvané online srovnávače. Na internetových stránkách zadáte do kalkulačky potřebné údaje, a to typ hypotéky, výši požadovaného úvěru, účel úvěru, dobu splácení a jednoduše tak zjistíte, která hypotéka vám bude vyhovovat nejvíce. Není jednoduché se mezi mnoha nabídkami vyznat. Kalkulačka hypotéky za vás porovná podmínky a výši úvěrů jednotlivých bank, poskytne odborné poradenství a v neposlední řadě zajistí kompletní servis s následným uzavřením hypotéky.
14.02.2014

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444