Plastová nebo dřevěná okna?

Dřevěné profily od společnosti Vekra

Dřevěné profily od společnosti Vekra

Jak si vybrat mezi plastovými nebo dřevěnými okny? Výhody a nevýhody obou typů? Jak se zorientovat v nabídce?

Plastová okna jsou dnes nejrozšířenějším druhem otvorových výplní. Jsou barevně stálá, tepelně nepropustná a jsou považována za téměř nezničitelná. Pro plast hovoří i jeho nižší cena. Plastová okna jsou použitelná do všech podmínek, výrobci dnes dodávají i profily, které jsou na pohled k nerozeznání od oken dřevěných. Jediným omezením plastových oken je jejich větší tepelná rozpínavost. Pokud tedy osazujete okny jižní stranu domu, vyvarujte se tmavých dekorů, okno byste pak také nemuseli zavřít.

 
I přes výhody plastových oken jsou dřevěná okna považována za exkluzivnější materiál. Dřevěná okna dneška jsou vhodná téměř do všech podmínek. Přesto musíme při jejich výběru přihlédnout k několika omezením. Pokud máme dům například na okraji zástavby a ten je tak plně vystaven dešti a větru, není použití dřevěných oken vhodné. Každodenní vítr, nesoucí s sebou prach a písek, je schopen během několika let úplně obrousit a zničit nátěr dřeva. Bylo by tedy nutné jej každý rok obnovovat. Dřevěná okna není radno zasazovat ani do trvale vlhkého zdiva, neboť by je mohla napadnout plíseň, nebo by se mohla kroutit.
 

Bližší informace o výhodách či nevýhodách jednotlivých typů oken, tepelné prostupnosti apod. naleznete v článku srovnání oken.

 
No co si dát při výběru plastového okna pozor a jak se zorientovat v nabídce plastových oken můžete v článku zabývajícím se problematikou jak si vybrat plastové okno.
16.11.2009

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • Dřevoterm, s.r.o. - Stínicí technika PAVON

    Jsme přední český výrobce stínicí techniky značky PAVON s tradicí již od roku 1889. Vyrábíme rolety , roletožaluzie den a noc , skládané rolety plisé , japonské stěny , rolety pro střešní okna , římské rolety , vertikální žaluzie , sítě proti hmyzu , mechanické i motorové clony pro dopravní prostředky a další. K roletám nabízíme mnoho doplňků a příslušenství, včetně automatizace . Pečlivě dbáme na kvalitu používaných materiálů a zpracování, proto vám naše produkty budou spolehlivě sloužit mnoho let.  

  • HON - okna, dveře

    Eurookna a vchodové dveře děláme už více než 93 let. S našimi okny budete přírodě nablízku. Tradici výroby nejen dřevěných oken a dveří, ale i jiných truhlářských výrobků založil v roce 1924 náš děda. Dnes vyrábíme dřevěná a dřevohliníková okna, vchodové dveře , posuvky a balkónové dveře, repliky historických oken na památkově chráněné stavby a další otvorové výplně na všechny druhy staveb, od moderních domů až po kostely.

  • Stavona, spol. s r.o.

    Stavona, společnost s ručením omezeným, vznikla roku 1991. Od počátku působí v oboru výroby oken, dveří, výloh, zimních zahrad, posuvných stěn a rolet, včetně příslušenství (parapety, sítě proti hmyzu, žaluzie apod.).

  • PVC OKNA s.r.o.

    Firma PVC OKNA s.r.o. vyrábí plastová okna a plastové dveře již od roku 2002. Pro naše výrobky jsme zvolili špičkový německý profilový systém KÖMMERLING a rovněž německé kování SIEGENIA-AUBI. Jakožto celosvětově první významný producent používá značka KÖMMERLING k výrobě profilů výhradně bezolovnaté PVC se "zelenými" stabilizátory na bázi vápníku/zinku (zn. Greenline )


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444