Jak si s domácností poradí Miele@home?

Myčka myje nádobí, trouba peče, digestoř odsává nepříjemné zápachy v kuchyni – to je tradiční pohled na kuchyňské spotřebiče. Dnešní přístroje však umí daleko více a stávají se tak čím dál užitečnějšími pomocníky, kteří šetří čas, finance a poskytují maximální komfort.

Většinu typů (nejen) kuchyňských spotřebičů Miele lze zapojit do stávajícího nebo plánovaného systému inteligentní domácnosti. Konkrétně jde o vestavné spotřebiče aktuální generace 6000 – parní či pečící troubu, myčku, kávovar, troubu s mikrovlnou, lednici, vinotéku, mrazák, varnou desku a odsavač par.
 

Co je to Miele@home 2.0?

Pokud si zákazník zakoupí domácí spotřebiče označené logem Miele@home, stačí je dovybavit komunikačními moduly. Moduly se mezi sebou radiofrekvenčně (systém ZigBee – průmyslová obdoba Bluetooth) propojí do sítě. Informace o stavu jednotlivých spotřebičů se mohou zobrazovat na vybraném přístroji, ideálně na displeji pečicí či parní trouby zabudované v kuchyňské lince.
 
 
Pokud se chceme ke spotřebičům připojit na dálku, abychom je mohli kontrolovat či vzdáleně ovládat, je třeba do sítě připojit komunikační bránu Gateway. Gateway má již svou vlastní IP adresu a prostřednictvím internetu se k ní připojíme tabletem nebo chytrým telefonem se staženou aplikací Miele@mobile. Další možností je zaintegrování brány do centrálního ovládání chytrého domu.

Jak probíhá komunikace mezi jednotlivými přístroji?

Systém Miele@home 2.0 umožňuje začlenit až 12 domácích spotřebičů do aktuálního nebo plánovaného systému řízení inteligentních domů. Předpokladem jsou přístroje Miele se zabudovaným modulem se schopností komunikovat. Přenos dat probíhá přes bezdrátovou komunikační technologii ZigBee. Komunikace mezi jednotlivými moduly a modulem Gateway probíhá přes systém ZigBee, což je standard pro rádiové spojení v pásmu 2,4 GHz ISM založený na standardu IEEE 802.15.4.

Přístroje Miele schopné komunikovat se systémem Miele@home naleznete mezi pračkami, sušičkami, pečicími troubami, parními troubami a konvektomaty, kávovary, varnými deskami, odsavači par, myčkami, chladničkami s mrazničkou či vinotékami.
 
 
Systém Miele@home nabízí mnohostranné využití. Značně vám usnadní každodenní starosti a ušetří čas na důležitější věci. Vy získáte kontrolu nad spotřebiči z jednoho místa, ať už prostřednictvím PC, mobilního telefonu, tabletu nebo centrálního ovládacího panelu. S funkcemi MobileControl nebo Con@ctivity 2.0 je vše pohodlnější a efektivnější.

Miele SuperVision je stacionární kontrolní místo, obvykle v kuchyni. Všechny interaktivní informace o přístrojích jsou zobrazeny na velkém přístrojovém displeji. Díky tomu je možné kontrolovat například na displeji pečicí trouby aktuální stav jiných přístrojů v domácnosti a na základě zjištěných informací rychle reagovat na vzniklé situace. Konec programu se objeví na displeji současně s akustickým upozorněním.

Aplikace Miele@mobile informuje např. o tom, jak dlouho se má maso ještě péct nebo kdy bude prádlo vyprané. Kromě toho budete informováni také v případě, že bude nutný váš manuální zásah - např. když zůstanou dvířka mrazničky otevřená nebo když je potřeba vložit do trouby další část menu.

Díky Miele Con@ctivity komunikuje odsavač par s varnou deskou. Con@ctivity zachytí informaci, co se děje na varné desce, a předá ji do řídicí jednotky odsavače. Odsavač na základě toho automaticky zvolí správnou intenzitu odsávání a zajistí optimální klima v místnosti. Po určité době se sám vypne.
 
 

Jak tyto funkce můžeme využít prakticky?

Nakupuji maso ve větším množství a na dálku si mohu mobilním telefonem zapnout na svém mrazáku funkci Supermražení. Potraviny pak vkládám do vychlazeného prostoru s teplotou -30 °C, maso se rychleji zamrazí a bude v budoucnu lépe chutnat.

Čas do konce programu či chybová hlášení plně integrované myčky nádobí, tj. se skrytým ovládacím panelem, se přehledně zobrazují na displeji pečicí trouby.

Trávím nedělní dopoledne lenošením na zahradě. Na smartphone mi přijde oznámení, že pečínka v konvektomatu je již hotová a stačí servírovat.

Odjíždíme na dovolenou či služební cestu ve stresu, avšak díky mobilní aplikaci jsme klidní, že jsou veškeré domácí přístroje vypnuté. Pokud náhodou ne, můžeme to udělat na dálku.
 
 

Čím překvapí přístroje Miele v blízké budoucnosti?

V blízké budoucnosti půjde i v ČR již zakoupené přístroje připojit na servisní službu Miele (dnes zatím funguje v Německu). Servisní diagnostiku bude možné provést velice jednoduše a bez vyrušení uživatele po internetu. Dispečer Call Centra může zákazníkovi poradit s odstraněním problému nebo v případě potřeby poslat technika do domácnosti s vhodným náhradním dílem.

U vybraných zařízení s označením Miele@home počítáme s rozšířením o funkci SmartStart. Zjednodušeně to lze popsat jako speciální režim automatického spuštění ve spojení s výhodnými tarify poskytovatelů energie využívající nejlevnější tarif elektřiny. Po připojení k FV systému je automatické spuštění založeno na stejném principu, jen Smart Grid zde nahrazuje vlastní solární zařízení. V České republice zatím probíhá pouze testovací provoz sítě Smart Grid, do budoucna však lze předpokládat, že bude plný provoz spuštěn i u nás.

Líbí se vám řešení? Chcete se dozvědět více? Zeptejte se odborníka pro Miele@home.
21.01.2019 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444