Jak se žije s tepelným čerpadlem v domě na horách

Rodinný dům se nachází  v obci Nové Hamry v nadmořské výšce 750 metrů.  V domě bydlí 4členná rodina, která si pro vytápění novostavby vybrala tepelné čerpadlo. Jak vypadají finanční výdaje během provozu?

Při plánování nového bydlení se rodina rozhodla pro novostavbu, která bude šetrná k životnímu prostředí a energeticky nenáročná. Volba padla na bungalov s pultovou a zelenou vegetační střechou.

Otázku vytápění rodina řešila na základě doporučení a referencí z již realizovaných staveb v okolí, jejichž majitelům se pro nízké provozní náklady osvědčilo tepelné čerpadlo.

Rodina se nakonec rozhodla pro tepelné čerpadlo Panasonic Aquarea s 300litrovým nerezovým bojlerem - vnitřní jednotka WH-SDF12C9E8, venkovní jednotka WH-UD12CE8 a 300l nádrž WH-TD30E3E5. Jednotky jsou propojeny 9m měděným potrubím. Cena realizace zvoleného řešení byla 216 580 Kč (182 000 Kč bez DPH).



Mimo topnou sezónu je rodinný dům příležitostně vytápěn pomocí krbové vložky umístěné v obývacím pokoji.

Náklady v číslech

Dům byl zkolaudován v roce 2012 a od té doby může rodina porovnávat finanční výdaje, které se rok od roku snižují. Do nákladů zahrnujeme topení, ohřev teplé vody, veškeré elektrické spotřebiče v domě - pračku, sušičku, indukci, elektrickou troubu, osvícení, klimatizaci a běžné další domácí spotřebiče.

Po realizaci si provoz domu v roce 2013 vyžádal náklady 37 176 Kč s DPH (spotřeba NT 10,980 MWh a VT 1,123 MWh). Náklady v roce 2014 byly 29 589 vč. DPH (spotřeba NT 10,166 MWh a VT 1,066 MWh).


Další technické údaje rodinného domu v obci Nové Hamry

  • Zastavěná plocha 240 m2, obytná plocha 200 m2,
  • při stavbě byly použity duté cihly 36,5, zateplení 16 cm minerální vaty,
  • plastová okna s aluklipem a izolační trojsklo,
  • podlahové topení, otopné žebříky v koupelnách, rekuperace vzduchu a klimatizace.
27.02.2017 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • STIEBEL ELTRON spol. s r.o.

    STIEBEL ELTRON patří k technologickým lídrům v oblasti ohřevu vody, vytápění a technologií využívajících obnovitelných zdrojů. Široké portfolio produktů tvoří zásobníkové a průtokové ohřívače vody, akumulační kamna, přímotopné konvektory, osoušeče rukou, tepelná čerpadla, ventilační jednotky a solární zařízení.

  • AC Heating

    Tepelná čerpadla AC Heating české výroby, jsou určena pro vytápění rodinných domů, bytových domů i komerčních komplexů. Tepelná čerpadla jsou vybavena plynulým řízením výkonu (invertorem) a řízeným vstřikováním chladiva. Jsou vhodná pro radiátory, podlahové vytápění, stěnové topení, stropní chlazení. Řídicí systém xCC umožňuje v základním vybavení možnost připojit k internetu. Jedná se o zařízení v nejúspornější energetické třídě A +++.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • Wienerberger

    Skupina  Wienerberger je součástí nadnárodního koncernu Wienerberger Ziegelindustrie AG, který představuje největšího světového výrobce cihel a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny v Evropě . Skupina působí ve více než 26 zemích světa. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení.

  • HAAS + SOHN Rukov s.r.o.

    Vyrábíme a dodáváme krbová kamna, krbová kamna s výměníkem, krbové vložky, krbové vložky s výměníkem, krbové sestavy, peletová kamna a příslušenství jako krbové nářadí, kouřovody a další. Zajišťujeme záruční a pozáruční servis našich výrobků. Společnost HAAS+SOHN Rukov, s.r.o. vznikla v roce 1995 spojením bývalé tradiční rumburské firmy Rukov s rakouskou společností Reischl GmbH, čímž se stala součástí značky působící na trhu od roku 1854.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444