Jak se zbavit vlhkosti ve sklípku, na stavbě či ve skladu?

Nadměrná vlhkost v budově může způsobovat mnoho problémů - vznik plísní, zhoršení kvality ovzduší, poškození stavebních materiálů a nábytku, zhoršenou funkci tepelné izolace a zvýšení nákladů na energii. Boj s vlhkostí bývá zdlouhavý a obtížný, ale existuje několik kroků, které můžete podniknout, abyste se s ní vypořádali. V dnešním článku vám přiblížíme skvělé řešení, jak se nežádoucí vlhkosti zbavit úspěšně a jednou pro vždy.

Přemýšlejte nad vlhkostí předem

Nadměrnému zadržování vlhkosti se dá poměrně úspěšně předcházet. Důležité je na tento faktor myslet hned při výstavbě či vybavování daných prostor a držet se určitých pravidel, díky kterým by vlhkost neměla mít šanci. Zaprvé je dobré zdroje vlhkosti vyhledat a snažit se je omezit na minimum. Může se jednat například o špatně těsnící potrubí, špatně dovřená okna ale také prosakování vody nebo vlhkosti z vnějších prostor (spodní vody, navlhlá půda pokud stěna budovy sahá pod povrch země, apod.). Samozřejmě jsou také případy, místností, ve kterých je vlhkost nutně přítomná – jde především o vnitřní bazény a wellness nebo třeba prádelny – v takových případech se musíte zvýšené vlhkosti přizpůsobit.

Izolace a pravidelné větrání

Neméně důležitou roli v prevenci před zadržováním vlhkosti v interiéru je kvalitní zateplení a izolace. Kvalitním zateplením a dostatečnou izolací můžete minimalizovat kondenzaci na stěnách, stropě i podlaze. Zároveň, pokud to prostor umožňuje, často v místnosti větrejte. Přísun a cirkulaci čerstvého vzduchu opravdu nepodceňujte. Pokud je váš sklad nebo sklípek uzavřený a instalace ventilátoru nebo větracího systému je náročná, nebo nemožná, může vám pomoci odvlhčovač. 

Odvlhčovače vzduchu u vás doma

Pokud jste vyzkoušeli všechna stavební řešení nadměrné vlhkosti ve skladu, vinném sklípku či prádelně, a i přesto se nemůžete vlhkosti zbavit, je čas povolat do služby odvlhčovač vzduchu. Odvlhčovače jsou zařízení, která pomáhají s odstraněním nadměrné vlhkosti z vnitřního prostoru nasáváním vlhkosti ze vzduchu, což snižuje relativní vlhkost v místnosti. Odvlhčovače bývají přenosné, což umožňuje snadnou manipulaci, nebo mohou být instalovány pevně v místnosti. 

Konec zatuchlého sklípku

Pokud řešíte plísně a zatuchlinu ve vašem vinném sklípku, může vám pomoci právě odvlhčovač. Ten dokáže odvést přebytečnou vlhkost, ale zároveň se automaticky vypne při dosažení nastaveného vlhkostního limitu. Ve vinném sklípku, skladu nebo místnosti s hudebními nástroji,  kde může být udržení určité konstantní úrovně vlhkosti žádoucí, je tedy použití odvlhčovače ideálním řešením. 

Ochrana bazénu i domácího wellness

Výhodou odvlhčovačů vzduchu je, že pomáhají snižovat vlhkost v místnosti, aniž by měnily teplotu vzduchu, takže je možné je používat po celý rok bez ohledu na počasí. To se vám bude hodit právě v případě wellness nebo bazénu. Mezi další výhody patří snadná údržba a čistota, nízká spotřeba energie a tichý chod. Odvlhčovače vzduchu jsou ideální pro použití v prostorách, jako jsou koupelny, bazény nebo prádelny a další vlhké oblasti. 

Jak správně vybrat odvlhčovač pro vaši domácnost?

Než se pustíte do nákupu nebo zápůjčky odvlhčovače, je dobré se zorientovat v jednotlivých výkonnostních kategoriích odvlhčovačů, na které na trhu můžete narazit. Pro váš domov totiž pravděpodobně nebudete potřebovat supervýkonné odvlhčovače pro průmyslové využití.

Základní kategorii tvoří odvlhčovače a vysoušeče vzduchu pro domácnost a kancelář. Ty zvládají odstranit vlhkost z běžných místností a zabraňují tvorbě plísní, rzí a nežádoucích skvrn na stěnách. Díky aktivnímu filtru navíc odstraňují nepříjemný zápach. Použití těchto odvlhčovačů je vhodné do bytů, garáží, sklepních prostor, knihoven, sušáren, koupelen a dalších podobných místností. Takovým odvlhčovačem je například model MASTER DH 720 P.

Dále jsou na trhu k dispozici poloprofesionální odvlhčovače a vysoušeče vzduchu. Tyto kondenzační odvlhčovače jsou určeny pro použití v soukromém i průmyslovém sektoru. Díky jejich mobilitě jsou vhodné k použití na stavbách a ve skladech, je možné je ale použít i v domácím wellness nebo v prádelně. Díky odolným kolečkům a pohodlnému držadlu ho snadno přemístíte, kam bude zrovna potřeba. V této kategorii jsou například modely MASTER DH 732 P a MASTER DH 752 P.

Pokud sháníte výkonnější odvlhčovač pro průmyslové použití, který si poradí i v prašném prostředí, zajímat vás budou profesionální odvlhčovače a vysoušeče vzduchu. Ty jsou vybaveny transportními kolečky a manipulace s nimi je proto jednoduchá i ve ztížených podmínkách jak ve stavebnictví, tak v zemědělství, kde nejčastěji nacházejí své uplatnění.

V neposlední řadě jsou pak na trhu k dispozici také absorpční odvlhčovače vzduchu. Jejich hlavní předností je možnost dosáhnout vynikajících výsledků vysoušení i při velmi nízkých teplotách až do -30°C. Zároveň disponují velmi nízkou hlučností, jelikož nemají zabudovaný kompresor.

Pokud již máte vybranou vhodnou třídu pro vaši aplikaci, pak ještě potřebujete znát velikost modelu. Obecně platí, že odvlhčovač by měl za hodinu zpracovat vzduch o trojnásobku objemu místnosti. Pokud si nevíte rady, na této stránce naleznete konfigurátor, který vám vhodný odvlhčovač doporučí.

V úvahu vezměte také příkon odvlhčovače a objem vestavěné nádržky. Některé modelů vysoušečů vzduchu můžete napojit přímo do kanálku/odpadu, u některých je potřeba nádržku pravidelně vylévat.

Mezi výrobce nejkvalitnějších odvlhčovačů vzduchu patří jednoznačně značka MASTER. Společnost MASTER je lídr světového trhu se stroji na vysoušení vzduchu a to díky jejich vysoké účinnosti, snadné obsluze a dalším přednostem. Odvlhčovače a vysoušeče vzduchu značky MASTER jsou určeny k poloprofesionálnímu i profesionálnímu využití a umožní vám upravit klima pracovního prostředí podle vlastních potřeb. Jsou tak výkonným a spolehlivým partnerem pro jakýkoliv váš projekt, který rychle, jednoduše a se zachováním minimálních investičních nákladů vyřeší jakýkoliv váš problém.
03.04.2024 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.

  • IZOLTECH s.r.o. - technické izolace a zateplení budov

    Prodej, konzultace a realizace v oborech stavebních izolací a zateplení budov (fasádní zateplovací systémy, izolace staveb a rozvodů topení, sanity a klimatizací)

  • Wienerberger

    Skupina  Wienerberger je součástí nadnárodního koncernu Wienerberger Ziegelindustrie AG, který představuje největšího světového výrobce cihel a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny v Evropě . Skupina působí ve více než 26 zemích světa. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444