Jak se zbavit smutnic a ochránit pokojové rostliny

Smutnice. Jejich ironický český název nejspíš vznikl právě z toho důvodu, že je těžké se jich zbavit, nebo vůbec zjistit, že se na rostlinách nacházejí. Nevíte, co jsou smutnice? Bližší informace a všechny způsoby, jak své rostliny proti nim ochránit, najdete v následujícím článku.

Co jsou smutnice a proč bychom se jich měli zbavit co nejdříve

Smutnice jsou velmi malé mušky o velikosti 2-4 mm s černým tělíčkem a průhlednými křídly. Ty poznáte nejčastěji, když se k rostlině přiblížíte, ony se zvednou z hlíny a začnou poletovat okolo. Do mokré hlíny kladou larvy, které se posléze živí kořínky rostliny a ta nevyhnutelně žloutne a chřadne. v tomto případě pak máte chuť rostlinu více zalévat, ale to naopak zhorší situaci a urychlí vylíhnutí larev. Je nejlepší nechat hlínu co nejvíce vysušit v době, kdy se smutnicemi začínáte bojovat. 

Když si přinesete novou rostlinu

Ať už se jedná o první rostlinu, kterou si do domácnosti přinesete, nebo chcete svou stávající sbírku rozšířit, není špatný nápad ji nejdříve dát do místnosti, kde se ostatní rostliny nenacházejí, aby případné mušky nezačaly napadat vaše původní rostliny. Je možné, že na kořenech a v hlíně nové rostliny budou pro oči neviditelné larvy Bradysia paupera, neboli smutnic.

Pokud chcete mít větší jistotu, že karanténa ukáže případné škůdce, rozkrojte bramboru a do půlky jí zahrabejte do květináče. Po dvou dnech by se na škrob z brambory měly nalákat nejen mušky, ale i jejich larvy, a budete mít jistotu, že je třeba karanténu prodloužit a použít další opatření.

Opatření proti smutnicím

Existuje několik možností, které můžete udělat, a záleží na tom, jak brzy přijdete na nákazu smutnicemi. Prvních pár mušek a larev nemusí představovat dlouhý boj, ale pokud jich tam bude stále přibývat, je třeba vsadit na silné zbraně.

Nejjednodušší řešení

Jedním z nejjednodušších řešení představují lepové štítky a šipky, které se zapíchnou do hlíny vedle rostliny a postupně pochytají mušky, které nebudou moci klást další larvy. Až se již nakladené larvy vylíhnou, přilepí se na šipky a postupně všichni škůdci vymřou.

Pro velký počet smutnic

Pokud jste zjistili, že se vám rozmnožili škůdci na rostlinách do takové míry, že lepové pasti nestačí, máte tři možnosti. Chemie, mechanická dezinfekce hlíny s přesazením, nebo boj se škůdci pomocí jejich vlastních škůdců.

Chemický postřik na smutnice ve spreji je rychlým a účinným řešením pro pokojové rostliny, a pokud máte tu možnost, neváhejte je využít. Pokud ovšem máte doma zvíře, alergika, nebo pěstujete bylinky na konzumaci, uvítáte možnosti, kde nemusíte využít žádnou chemii.
 
Skvělým pomocníkem jsou hlístice na smutnice. Živí se totiž larvami smutnic a zvládají je plně vyhubit. Nejsou nijak škodlivé pro rostlinu ani pro lidi a nejlepší na nich je to, že po zkonzumování všech larev samy uhynou. Také jejich pořízení není nijak nákladné. Lze je totiž pořídit v sáčku, který vystačí na 10 m², zalije se vodou a aplikuje na hlínu rostliny. 
 
Poslední možností je kompletní přesazení rostliny do dezinfikované hlíny. Jak provést dezinfekci hlíny? Nejjednodušší řešení je vzít starý pekáč, na který hlínu rozdrobíte a péct na 100°C 45 minut. Poté ji nechte vychladnout, rovnoměrně postříkejte vodou a jste připraveni na přesazení rostliny do naprosto čisté půdy.
26.06.2020 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.

  • Stavona, spol. s r.o.

    Stavona, společnost s ručením omezeným, vznikla roku 1991. Od počátku působí v oboru výroby oken, dveří, výloh, zimních zahrad, posuvných stěn a rolet, včetně příslušenství (parapety, sítě proti hmyzu, žaluzie apod.).


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444