Jak se zbavit octomilek v kuchyni

Octomilky, také známé jako vinné mušky nebo ovocné mušky, jsou malými hmyzími škůdci, kteří se živí kvasícím ovocem, vínem a octem. Tyto mušky se rády usazují v kuchyni a mohou být velmi otravné. Existuje několik zásad, jak jim zabránit v šíření a jak se jich zbavit.

Udržujte čistotu v kuchyni

Octomilky se rády usazují na zralém ovoci dlouho ležícím na míse, ve zbytku vína ve sklenici nebo v odpadcích. Proto je důležité udržovat kuchyň čistou a uklizenou. Pravidelně myjte nádobí a odstraňujte odpadky, ideálně používejte zavírací odpadkový koš. Nenechávejte přes noc na stole rozkrojený citron.
 

Zakryjte potravinové zdroje

Octomilky se živí kvasícím ovocem, vínem a octem, takže je důležité zavřít tyto potravinové zdroje. Skladujte ovoce a zeleninu v lednici. Například hrozno ležící na stole octomilky přiláká, ty vletí oknem a ihned se na něm začnou množit. Zavřete láhve s octem nebo vínem a zejména zavřete potraviny, které mohou kvasit.

 

Použijte lapací pasti

Existuje několik typů pastí, které jsou účinné proti octomilkám. Pokud rádi kutíte, můžete vyrobit jednoduchou past s octem pomocí sklenice a potravinové folie, do které uděláte vidličkou dírky. Ocet ale vydrží jen jeden den, pak vyčichne a mušky nezajímá. Trvalejší řešení má podobu profesionální lapací pasti naplněné atraktantem. Ten octomilky nepřestává lákat a působí dlouhodobě. Pasti jsou navíc pěkné na pohled.

Použijte vysavač

Vysávání může být účinnou metodou pro pochytání létajících octomilek ve vzduchu. Jsou to pomalí letci a vzhledem ke své velikosti nemají proti vysavači šanci. Během chvilky zlikvidujete celé hejno octomilek. Stačí sundat nástavec a použít pouze trubku, kterou pomalu pohybujete ve vzduchu a octomilky jednu po druhé lapáte.

Preventivní opatření

Abyste předešli opětovnému výskytu octomilek, které se v létě objevují velmi často, můžete zavést preventivní opatření v podobě mucholapek. Mucholapky nalepené na okno pochytají překvapivé množství mušek. Když je zkombinujete se zmíněnou profesionální pastí na octomilky a nebudete zapomínat pomeranče na kuchyňské lince, octomilky u vás doma nebudou problémem.

06.03.2023 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • STĚHOVÁNÍ Praha, spol. s r.o.

    Už více než 10 let provádíme profesionální stěhování bytů a rodinných domů, firem i státních institucí po celé České republice. Díky kvalitě a komplexnosti našich stěhovacích služeb patříme v ČR k předním hráčům v oboru. V roce 2008 jsme získali prestižní certifikát kvality ISO.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444