Jak se zbavit hraboše polního

Hraboši polní jsou velmi aktivní hlodavci, kteří se živí rostlinami. Jsou schopni poškodit polní plodiny, jako jsou obiloviny, brambory, cibule, mrkev, atd. Hraboši se živí kořeny rostlin, což může vést k oslabení nebo smrti rostlin. Hraboši také poškozují semenáčky.

Hraboši polní také škodí tím, že se živí plody a zeleninou na zahradách a způsobují škody na kořenech a kořenovém systému rostlin. Hraboši také mohou napadat a poškozovat kabeláž. Velmi rychle se množí, takže se jedna hraboší kolonie může bleskově rozmnožit a způsobit značné škody.
 

Existuje několik způsobů, jak se hrabošů polních zbavit:

Mechanické pasti

Použít lze pasti konstruované speciálně na hraboše, nebo pasti na krysy. Stačí je umístit na místa, kudy hraboši vylézají z nory a nastražit ovoce nebo zeleninu. K dispozici je i živolovná trubková past, která se zahrabává do hraboší chodby.

Chemické prostředky

Existují různé druhy chemických prostředků, které se dají použít proti hrabošům. Je však důležité dbát na to, aby byly používány v souladu s návodem a nezpůsobovaly škody na životním prostředí. Jeden z přípravků, který se může použít, je například jed na hraboše, který se aplikuje přímo do krytu hraboše.



Přírodní metody

Přírodní metody jako například použití koček nebo psů, kteří hraboše loví, nebo použití rostlin, které hraboše odpuzují, jsou také velmi účinné. Je důležité zabránit hrabošům v tom, aby se k potravě dostali. To lze udělat třeba tak, že se zahrada nebo pole udržuje v čistotě a uklizené. Je důležité dbát na to, aby se potrava nevyhazovala na zahradě nebo na poli.

 

Více o hraboších

Podrobnější informace o hraboších a způsobech jejich likvidace se dočtete v článku Jak se zbavit hraboše na zahradě. Zjistíte, jaké jsou rozdíly mezi hrabošem a myší, co je to hraboší rok, nebo jaké jsou příznaky napadení hrabošem.

 
04.07.2023 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444