Jak se vyrábí dřevěná okna?

Přijměte pozvání do výrobny moderních dřevěných oken. Co je při jejich výrobě důležité? Unikátní konstrukce, automatizované výrobní linky a propracovaná technologie povrchové úpravy.

Kvalitní surovina je základ

Vstupní surovinou pro výrobu dřevěných oken jsou lepené eurohranoly. Ty musí být vyrobeny z kvalitní dřeviny stromů starších než 60 let. Levná dřevina z  kalamit nebo hranoly se stopami hniloby sem nepatří.

Jak vysvětluje Ing. Jiří Schiedel, technický manažer VEKRA okna: „Vstupní kontrola u eurohranolů hlídá jak sukovitost, tedy aby se na pohledových stranách nevyskytovaly suky, které kazí výsledný vzhled, ale také vlhkost, hustotu a prosmolení dřeva.“

Mezi nejběžnější dřeviny pro výrobu oken patří smrk a borovice, alternativou je dub a tropické meranti. Že jste o něm ještě neslyšeli? Meranti je typické svou kresbou a načervenalou barvou. 

Dva typy provedení

S nenapjovanou a napojovanou lamelou, u které je vidět pilovité spojení dřeviny. Jedná se jen o estetickou záležitost, která nemá vliv na užitné vlastnosti; trochu ji skryje barevné tónování oken. Ale pokud uvažujete o oknech překrytých jen transparentním lakem, je dobré připlatit si za nenapojovanou lamelu. Lak zdůrazní krásu přírodního dřeva a napojování by vám mohlo vadit.

Přesné CNC stroje pak z hranolů vyrobí jednotlivé díly okenních rámů a křídel, včetně drážek pro kování. Díky těmto strojům pak na sebe díly skvěle pasují a vytvoří pevný a odolný spoj

Na konstrukci záleží

Každý výrobce má svůj specifický profilový systém. Ten charakterizují konstrukční detaily, které zlepší užitné vlastnosti dřevěných oken.


„Okna VEKRA mají standardně hluboko zapuštěné zasklení, což přispívá ke zvýšení povrchové teploty skla a celkově tak omezuje vznik kondenzátu v dolní části skleněné tabule v interiéru,“ říká Ing. Scheidel. Konstrukce profilu je ale důležitá nejenom pro tepelnou izolaci a zvukový útlum, ale také kvůli ochraně před vlhkostí. Do oken by nemělo zatékat, případná vlhkost tak musí být odvedena ven.

Vhodnou ochranou dolní části rámů a křídel, které jsou hodně namáhány povětrností, jsou rámová a křídlová hliníková okapnice. „VEKRA jako standard má na rámové okapnici přídavné těsnění, které brání zatékání do rámu okna, navíc obě okapnice jsou navrženy tak, aby byl přerušen tepelný most ve funkční spáře,“ dodává Ing. Scheidel.

TIP: Přečtěte si Praktického Rádce

 

Povrchová úprava hraje u dřeva prim

Dřevo je přírodní materiál. Dřevěné výrobky přirozeně pracují, podléhají sněhu, mrazu a dešti, ale i UV záření. Abyste tomu zabránili, vícevrstvá povrchové úprava je nutností. I přesto je třeba okna dvakrát za rok ošetřit vhodným balzámem.

 

 

Jaké jsou technologické kroky povrchové úpravy kvalitních dřevěných oken?

  • Hloubková impregnace – Její aktivní složky i po odpaření tekutiny zůstanou uložené hluboko v povrchové vrstvě dřeva. Chrání ho před negativními důsledky vlhkosti, mezi které patří houby a plísně.

„V závodech VEKRA na výrobu dřevěných oken ve Velkém Meziříčí a v Zašové provádíme impregnaci jednotlivých kompletně opracovaných částí rámů a křídel, a to ještě před jejich zalisováním do výsledného tvaru okna, tím jsou kompletně  impregnovány spoje,“ říká Ing. Scheidel.

  • Přiznané spoje po spasování oken do konečné podoby jsou ošetřeny speciálním pružným plničem. Ten brání zatékání vody do oken v rozích profilu.
 
  • Poté je profil máčen v barevném základu, který zajistí kromě výsledného odstínu také vzhled oken v případě napojovaných lamel. Nanočástice barevného základu pronikají hluboko do pórů dřeva, kde tvoří skvělý základ pro přilnavost vrchní lazury.
 
  • Ochranná lazura na závěr tvoří tvrdý, ale pružný povrch, který profil chrání před mechanickým poškozením i před poškozením vlivem povětrnosti.
 
„Povrchová úprava musí být v provozních podmínkách velmi pečlivě zvládnuta. Máme vyzkoušeno, že záleží na každém detailu. Po aplikaci jednotlivých vrstev probíhá například sušení ve speciálních sušicích linkách za stálých podmínek. V současnosti je celý proces automatizován a stabilní kvalitu zajišťují robotické linky," dodává Ing. Scheidel z VEKRY.

Musí být zachován celý tento postup. Právě on je totiž zárukou stabilní vysoké kvality. Plná automatizace procesu se osvědčila. Jejím cílem je eliminovat zásah lidské ruky a tím minimalizovat nežádoucí ruční úpravy. A to se povedlo.

Kování, zasklení a kontrola

Pak už následuje osazení okna celoobvodovým kováním, uzamykacími body a závěsy. Do drážek se zatlačí těsnění, izolační zasklení se osadí a zafixuje pomocí zasklívacích lišt. Ošetření silikonem předchází montáži hliníkových okapnic. Pak už nezbývá než pečlivá výstupní kontrola a okno míří na stavbu.

Péče o povrch

Ta je zásadní. Povrchová úprava vám totiž napoví, jak náročná bude údržba oken. Pečlivě naslouchejte a dodržujte doporučení výrobce. Dvakrát za rok ošetřete lazuru, okna zkontrolujte, kování promažte. Zdá se vám to příliš složité? Pak dřevěná okna nejsou pro vás tím pravým. Zkuste je vyměnit za okna z dřevohliníku. Péče o lazuru vám odpadne.

07.05.2019 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444