Jak se nespálit při výběru krepového povlečení?

Naši předkové se museli spokojit s bílým bavlněným povlečením, které bylo třeba důkladně vybělit, vyprat a následně vyžehlit nebo vymandlovat. Dnes už je to ale jinak. Na našem trhu najdete různé druhy povlečení. Výběr je široký co do materiálu, tak designu. A jedním z nejoblíbenějších materiálů je krep.

Kritéria výběru povlečení

Ať už jdeme do obchodu a povlečení si vybíráme osobně, nebo si ho objednáme z e-shopu, vždy se soustředíme na čtyři věci:
 
  • Materiál
  • Barva
  • Vzor
  • Zapínání
Barva, vzor a zapínání je na individuálním vkusu každého z nás a také na stylu a zařízení vaší ložnice. S materiálem už je to trochu složitější. Jak je o něj třeba pečovat? Musí se žehlit? Hodí se na zimu nebo na léto?

Krepové povlečení

Jedním z nejoblíbenějších materiálů povlečení je krep. Tkanina s vlnitým, zrnitým, matným povrchem. Snadno se řasí a nemačká se. A právě to je jedním z hlavních důvodů, proč si získává stále více příznivců. Není třeba ho žehlit.

Vzhledem k tomu, že se na něm v pruzích střídá hladký a nařasený povrch, nemusí každému vyhovovat. Je ale vhodný jak pro děti, tak pro dospělé.

Krep nebo krep?

Krep ze 100% bavlny nebo krep ze směsových tkanin či polyesteru? Oba druhy se liší svými vlastnostmi i cenou.

Bavlněný krep
Je příjemný na dotek, prodyšné a může se pochlubit skvělou savostí, takže dobře odvádí z těla pot. Je třeba si dát pozor na pevnost materiálu, hustotu tkaniny i kvalitu zpracování. Jen kvalitní povlečení vám bude dělat radost delší dobu. Má skvělé izolační vlastnosti, v létě vás bude chladit a v zimě zase hřát. Je vhodné i pro alergiky a astmatiky.

Krep z polyesteru
Je drsnější než bavlněný krep, není tolik prodyšný a v létě nechladí. Jeho cena je nižší a životnost kratší.

Povlečení z bavlněného krepu má tu výhodu, že při lehce vyšší počáteční investici získáte povlečení, které které můžete efektivně používat po celý rok a vydrží dlouho krásné.

Péče o krepové povlečení

Důvodem rostoucí oblíbenosti krepu jsou zejména jeho skvělé užitné vlastnosti. Aby zůstaly zachovány co nejdéle, stačí při péči o povlečení dodržet několik zásad.

  • Praní - je dobré prát jej naruby a zapnuté.
  • Sušení - rozložte ho na prádelní šňůry, ale v žádném případě nekolíčkujte za rohy. Mohlo by změnit tvar. Sušičku raději vynechte.
  • Žehlení - není třeba. Stačí jen vyprat, usušit a hned jej zase můžete povléknout.
 
Tak co, už víte jaké krepové povlečení si koupíte?
04.02.2019 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Výrobce Stylového nábytku ASTO

    Nabízí přes 150 druhů solitérů z masivu buku. Nábytek je vhodný pro vstupní haly, kanceláře, pracovny, jídelny, obývací pokoje, ložnice a další místnosti.

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444