Jak se bydlí ve Vídni?

Připadá vám bydlení v bytě nudné? Odpuzují vás šedivé činžáky a malé stísněné byty? Ve Vídni si s tím poradili po svém. Z bydlení v bytech a výškových budovách udělali něco příjemného.


Několikrát do roka navštěvuji svoji rodinu, která žije ve Vídni. To, co mě již 20 let při každé navštěvě udivuje a naplňuje myšlenkou „tak tady bych chtěla bydlet”, je místo, kde žijí. Přestože nebydlí v žádném velkém domě se zahradou, ale v bytovém domě jako mnozí z nás, je na jejich bydlení mnoho jiného. Dům ani v nejmenším nepřipomíná čínžáky nebo sídliště, se kterými se běžně setkáváme.

Wohnpark Alt Erlaa (Bytový park Alt Erllaa) je zajímavý bytový projekt, který vznikl již v 70. letech minulého století, ale i dnes se zdá být naprosto nadčasový. Tři bloky bílých 27patrových budov ve tvaru obráceného písmene Y jsou vidět už z dálnice, když projíždíte Vídní směrem na jih.

Každý z obyvatelů tohoto nadčasového bytového parku má k dispozici spoustu příjemných služeb zahrnutých již v nájmu -  vnitřní bazén se saunou, venkovní bazén na střeše domu nebo vlastní parkovací místo v podzemní garáži. V areálu se nachází školka, základní škola, ordinace lékařů, zubaře i veterináře, kostel, nákupní středisko a restaurace. Mezi jednotlivými třemi bloky si člověk může odpočinout v prostorných parcích. Jako dítě jsem milovala spoustu houpaček, skluzavek a prolézaček na tamějších dětských hřištích.

Zelené prostranství hojně využívají obyvatelé se svými čtyřnohými miláčky. I když je zde psů opravdu velké množství, nikdo si nedovolí nechat po svém pejskovi nepořádek na upravené zeleni. Prostředí nabízí i mnoho sportovního vyžití. Masy cyklistů, běžců a příznivců nordic walkingu se každodenně střetávají s pejskaři a maminkami s kočárky. Tato kombinace často vyústí v ostrou výměnu názorů místních usedlíků. Jelikož nájem není úplně nejlevnější, místní obyvatelé fungují jako jakási domobrana - žádný nepořádek nebo výtržnictví si tady nenechá nikdo líbit.

Úroveň bydlení, kterou areál poskytuje svým obyvatelům, je naprosto jedinečná. I po téměř 40 letech tento vizionářský projekt předčí nejrůznější moderní bytové výstavby.
04.01.2013 | Tereza Gladkovová

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • Ing. Karel Peterka - THERMO PLUS - projektový ateliér

    Projektový ateliér Ing. Karla Peterky nabízí individuální i typové projekty rodinných domů. Dále projekty novostaveb a rekonstrukcí bytových domů včetně půdních vestaveb.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444