Jak se bydlí v novém bytě olympioničce Zuzaně Hejnové? Žije v poklusu i doma?

Přední česká atletka a bronzová medailistka z Londýna se nám pochlubila novým bydlením. Popovídala si s námi o zařizování nového bytu, který si s přítelem pořídili, a také o tom, proč se rozhodla pro tzv. inteligentní bydlení. Jak jsme se v rozhovoru dozvěděli, vše vlastně podřídila své stávající práci, kterou je vrcholová atletika. Spoustu času ji zabere trénování a zimní příprava na letní sezónu, která vyvrcholí srpnovým Mistrovstvím světa v Moskvě a mítinky Diamantové ligy. A Zuzana nutně potřebuje, aby její dům fungoval sám, ať v něm je, či není. 

Na úvod si neodpustíme speciální otázku. Žijete i doma v poklusu? 
 
Právě že tomu tak bylo, a to jsme chtěli změnit. Chtěli jsme nejen bydlet, ale hlavně si po trénincích, soustředění a létání po světě odpočinout. A tak jsme se zaměřili na to, aby naše nové bydlení bylo velmi pohodlné a praktické. 

Máte krásně zařízený byt. Práce architekta?
 
Děkuji za pochvalu. S architektem jsme dost věcí konzultovali, ale ve finále jsme si vše s přítelem vybrali a doladili sami.

Vzhled interiéru se běžně řeší pohledem na jeho vybavení, ale mě zaujalo designové osvětlení a zvláštní vypínače. Elektroinstalaci, tu jste také řešila sama? 
 
My jsme nebyli od začátku nějak rozhodnuti, jak by měla instalace vypadat. Teprve až přišla doba přemýšlení, co si pořídíme za vypínače a zásuvky, tak jsme hledali na internetu. 
A našli jste vypínače ABB?
 
Na začátku jsme úplně nehledali ABB. Líbil se nám vzhled zásuvek a vypínačů Time? a až pak jsme teprve zjistili, že tento design vyrábí ABB. 
 
Ale toto nejsou běžné vypínače, že? 
 
Ne, to je inteligentní elektroinstalace. K ní jsme se dostali tak, že jsme začali listovat celkovým katalogem ABB na webovkách a zjistili jsme, co všechno je možné, a tak se nám to zalíbilo. Navíc jsme už předtím slyšeli od projektanta, co všechno by mohl náš byt díky elektroinstalaci umět. 
 
Takže přes obyčejné vypínače a zásuvky k inteligentní elektroinstalaci. A co Vás o ní přesvědčilo?
 
V tomhle jsem věřila příteli. Abych pravdu řekla, já se v tom tak přesně nevyznám, to přítel studoval detaily, aby se řídilo osvětlení, ovládání topení, řízení provozu žaluzií i wellness, prostě aby to bylo ideální řešení a vše spolupracovalo se vším. ABB i-bus? KNX nám přišel ideální.
Říkáte, že tento panel s obrazovkou je vlastně centrálním ovladačem, který nahradil standardní vypínač?
 
Ano a je to s ním naprosto jednoduché, člověk se v tom zorientuje hned. Nevidím v tom žádný problém, člověk si tam může nechat nastavit v podstatě to, co chce, a tak, jak mu to vyhovuje. Světla, žaluzie, topení…
 
Doporučila byste systém ABB i-bus? někomu ze svých kolegů? Zajímá mě hlavně Vaše osobní zkušenost s užíváním. 
 
Určitě bych doporučila, mně se to hrozně líbí. Už jenom to, že se nemusím starat a obíhat tady byt a hlídat, jak stahovat jednotlivé rolety. Navolím si, že mi to samo sjede, v kolik chci, stejně tak mi to vyjede. Přijdu domů, mám tady navolené světelné scény, takže si nemusím rozsvěcet všechno jednotlivě, ale zmáčknu tlačítko a ono se mi to tady rozsvítí najednou. 
 
Takže žádný běh, protože teď už Vám systém šetří čas i energii, když přijdete domů, že?
 
Je to takové příjemné, že zmáčknu jedno tlačítko a už to jede. Můžu fungovat a nemusím jít zvlášť rozsvítit do obýváku, do kuchyně na chodbu atd. Času i energie mám po skromnu, takže tohle mi hodně pomáhá.
 
Jsme zvědaví, jestli jako atletka máte ráda rychlost. Rychlost u věcí, které Vás provází v každodenním životě, třeba v autě?
 
Já bych neřekla, že to je rychlost, co mám ráda. Spíš efektivita a z toho vyplývající úspora času a energie. A s tím je kupodivu v souladu i tahle naše elektroinstalace. Dříve bych si nedokázala představit, že něco takového je a jak to funguje. 
Říkala jste, že Vás velmi zaujal i design jednotlivých prvků? 
 
Design - to bylo moje. Já myslím, že to je moderní věc, která se hodí do moderního bytu. Nechtěli jsme ale naprostý designový hi-tec, úplně by se nehodil do interiéru, tak jsme zvolili nadčasový design Triton. I dotykový displej jsme zvolili menší – chtěli jsme ho jen jako centrální ovládací místo při odchodu z hlavní části bytu. Určitě si nemyslím, že by to nějak narušovalo nebo nezapadlo do interiéru. Důležité je nedávat si to tak, aby to suplovalo druhou televizi. 

 
 
Má někdo ze známých také řešení inteligentní elektroinstalace, nebo jste s přítelem první průkopníci? 
 
Nemá. Asi jsme první. Vím, že se používá ve velkých prostorech, jako jsou hotely, administrativní budovy, bazény, wellness, ale my jsme mladí a zvídaví… 
 
Jste zvyklá pořizovat si nejmodernější techniku?
 
Nejsme takoví, že musíme mít vždy všechno to nejlepší, ale říkali jsme si, že když už si děláme nový byt a chceme, aby to nějakým způsobem vypadalo, tak že si sem dáme inteligenci, že nám to ušetří spoustu času, a navíc to bude trendy teď i v budoucnu. Proti technice nic nemáme, může hodně pomoci, když trávíme spoustu času mimo domov.
 
Poté co jste „narazili“ na inteligentní systém u ABB, zkoumali jste i jiné?
 
Jak jsem říkala, dostali jsme se k němu přes vypínače, kde má ABB ohromnou nabídku. Podobně v inteligentních systémech jsme si v pohodě vybrali. A protože jsme chtěli něco, na co se budeme moci spolehnout dlouhou dobu, tak nám ABB vyhovovalo. Nadnárodní výrobce s dlouhou tradicí a odborným zázemím v Čechách. 
12.06.2013 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444